Cykelstier på Rovsingsgade, Borgervænget og Lyngbyvej, anlægsbevilling
Med henblik på at forbedre cykelforholdene på Østerbro fremlægges projektforslag vedrørende anlæg af cykelstier i Rovsingsgade og Borgervænget samt dobbeltrettet cykelsti mellem Hans Knudsens Plads og Ryparken Station.
Indstilling og beslutning
Indstilling om
1. at der frigives en anlægsbevilling på 0,9 mio. kr. (2012 p/l) til etablering af cykelsti på Rovsingsgade i 2012. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,
2. at der gives en tillægsbevilling som en udgifts- og indtægtsbevilling på 0,09 mio kr. (2012 p/l) i 2012 til projektledelse og byggeledelse på Teknik– og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Indtægterne modtages fra Vejdirektoratet, samt
3. at der frigives en anlægsbevilling på 0,09 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til gennemførelse af projekt- og byggeledelse i forbindelse med ombygning Vejdirektoratets kryds ved Hans Knudsens Plads. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen traf 14. oktober 2010 beslutning om udmøntning af ”Kickstart København” vedr. Cykelpakke Østerbro. Projektforslag for cykelstier i Rovsingsgade og Borgervænget samt en dobbeltrettet cykelsti mellem Hans Knudsens Plads og Ryparken Station er nu udarbejdet.
For at varetage rollen som bygherre for alle projekterne, hvor også Vejdirektoratet er involveret, skal der træffes beslutning om modtagelse og frigivelse af midler hertil.
Løsning
Københavns Kommune ønsker at forbedre cykelforholdene i København. Byen skal leve op til visionen om at være verdens bedste cykelby, og for at virkeliggøre visionen, arbejder kommunen målrettet på at etablere flere cykelstier, nye cykelruter og genveje, så fremkommeligheden for cykler forbedres.
Cykelstier i Rovsingsgade, jf. bilag 3a
Ved at etablere cykelstier i begge sider af Rovsingsgade fra krydset ved Hans Knudsens Plads til de eksisterende cykelstier nær Studsgaardsgade gøres det mere trygt og sikkert at cykle på Rovsingsgade.
Cykelsti Borgervænget, jf. bilag 3b
Ved at forlænge den dobbeltrettede cykelsti på Lyngbyvej et stykke ned ad Borgervænget mindskes risikoen for, at cyklister fra Lyngbyvej fortætter ud i krydset mod trafikken. Det ene ligeudspor nedlægges og erstattes af en helle mellem højresvingsbanen og ligeudbanen. Dette sikrer gode ventemuligheder for de cyklister, der skal krydse Lyngbyvej/Helsingørmotorvejen.
Dobbltrettet cykelsti mellem Hans Knudsens Plads og Ryparken Station, jf. bilag 3c
I dag foregår al cykeltrafik både til og fra Ryparken Station på en enkeltrettet cykelsti i Lyngbyvejens østlige side. Ved at omdanne den eksisterende cykelsti til en dobbeltrettet cykelsti lovliggøres denne trafik. Den dobbeltrettede cykelsti vil være en naturlig forlængelse af den dobbelrettede cykelsti, som bliver anlagt i løbet af 2013 i forbindelse med Nordhavnsvejs projektet. Den dobbelrettede cykelsti er en del af stibroen over Nordhavnsvej, og forbinder de grønne cykelruter Nørrebro-ruten og Ryvangsruten.
Krydsombygning Hans Knudsens Plads
Da Vejdirektoratet ønsker at gennemføre en ombygning af krydset Helsingørmotorvejen / Borgervænget / Lyngbyvej / Rovsingsgade i samme periode, som Københavns Kommune anlægger cykelstier i Borgervænget, Rovsingsgade og Lyngbyvej, har Teknik- og Miljøforvaltningen og Vejdirektoratet set det som mest fordelagtigt, at rollen som bygherre for alle projekterne bliver varetaget af Københavns Kommune. Med krydsombygningen ønsker Vejdirektoratet at forbedre uheldsbilledet. I projektet etableres et bundet venstresving fra Lyngbyvej nord og venstresving forbydes fra Lyngbyvej syd. Derudover forbydes højresving fra Rovsingsgade. Krydsombygningen passer fint med Københavns Kommunes cykelstiprojekt.
Parkeringspladser
Borgerrepræsentationen blev 5. maj 2011 i forbindelse med ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro, 2. indstilling” orienteret om, at der kunne nedlægges op til 61 parkeringspladser i Rovsingsgade (uden for betalingszonerne). Det fremlagte projektforslag medfører, at der i Rovsingsgade nedlægges 40 parkeringspladser (Bilag 4). På Rovsingsgade er den gennemsnitlige belægning set over hele døgnet på 48 %.
På Lyngbyvej laves 19 eksisterende parkeringspladser om til tidsbegrænset parkering af hensyn til busfremkommeligheden. Det vil være forbudt at parkere mellem kl. 7-9 om morgen og kl. 15-18 om aften. Forvaltningen vurderer, at der inden nedlæggelsen af parkeringspladser generelt er en middel belægningsprocent i området set over et helt døgn.
På baggrund af disse belægningsprocenter vurderer forvaltningen ikke, at det får den store betydning for beboerne i området, hvis pladserne nedlægges
Myndighed og Lokaludvalg
Projektforslaget er godkendt af politiet og Vejdirektoratet, på betingelse af at enkelte detaljer i projektforslaget bliver justeret. Justeringerne vil blive foretaget under udarbejdelsen af hovedprojektet. Projektforslaget er ligeledes blevet behandlet af Østerbro Lokaludvalg, som bakker op om projektet. Lokaludvalgets ønske vdr. en videre bearbejdning af projektforslaget vil blive foretaget i hovedprojektet (Bilag 5).
Økonomi
Der er samlet frigivet 8 mio. kr. til projekterne ved ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro” og ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro, 2. indstilling” på Borgerrepræsentationens møde den 14. oktober 2010 (punkt 9) og 5. maj 2011 (punkt 15) til at dække udgifterne til både projektering og udførelse.
Projektet Cykelstier i Rovsingsgade og Borgervænget blev ved Cykelpakke V i budget 2012 (UÆ161) tildelt yderligere 1 mio. kr. til at dække udgifterne til både projektering og udførelse, hvoraf 0,1 mio. kr. var stjernemarkeret og dermed frigivet. Med denne indstilling ønsker forvaltningen at få frigivet de resterende 0,9 mio. kr.
Omkostninger til projektledelse og byggeledelse i forbindelse med ombygning af krydset ved Hans Knudsens Plads er budgetteret til 0,09 mio. kr. og vil blive refunderet af Vejdirektoratet. Udgifter til rådgivning og anlæg af krydsombygningen vil blive betalt direkte af Vejdirektoratet.
Det forventes, at projekterne vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt.
Videre proces
Projektet forventes udført i efteråret 2012.
Hjalte Aaberg / Jens Christian Zøfting-Larsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at projektforslag i bilag 2 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af cykelstier på Rovsingsgade og Borgervænget samt dobbeltrettet cykelsti mellem Hans Knudsens Plads og Ryparken Station,
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at der frigives en anlægsbevilling på 0,9 mio. kr. (2012 p/l) til etablering af cykelsti på Rovsingsgade i 2012. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,
3. at der gives en tillægsbevilling som en udgifts- og indtægtsbevilling på 0,09 mio kr. (2012 p/l) i 2012 til projektledelse og byggeledelse på Teknik– og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Indtægterne modtages fra Vejdirektoratet.
4. at der frigives en anlægsbevilling på 0,09 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til gennemførelse af projekt- og byggeledelse i forbindelse med ombygning Vejdirektoratets kryds ved Hans Knudsens Plads. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 30. april 2012
Teknik- og Miljøudvalget fik en kort orientering om nedlæggelse af 3 parkeringspladser ved Ryparken Station i forbindelse med projektet.
Der blev stemt om indstillingens 2. at-punkt:
For indstillingens 2. at-punkt stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B og F.
Imod indstillingens 2. at-punkt stemte 1 udvalgsmedlem: O.
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: C og I.
Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.
Der blev stemt om indstillingens 1., 3. og 4. at-punkt.
For indstillingens 1., 3. og 4. at-punkt stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F og I.
Imod indstillingens 1., 3. og 4. at-punkt stemte ingen udvalgsmedlemmer.
2 udvalgsmedlem undlod at stemme: C og O.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 3. og 4. at-punkt blev anbefalet.
Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti finder det ikke acceptabelt, at der nedlægges 40 p-pladser i Rovsinggade uden erstatningspladser. Der er ikke krav om erstatningspladser, men efterhånden viser tendensen, at der nedlægges p-pladser, hvor der ikke skal oprettes nye p-pladser. Det må der ses nærmere på. En gennemsnitlig belægning på 48 pct. over døgnet fortæller ikke, at der sen aften og nat er betydelig højere belægning.”
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Carl Christian Ebbesen (O) videreførte Dansk Folkepartis protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 30. april 2012.
Beslutning
Der ønskedes delt afstemning om indstillingens at-punkter:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 36 stemmer imod 4. 9 undlod.
For stemte: A, B, F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: O.
Følgende undlod at stemme: C, I og V.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 36 stemmer imod 0. 13 undlod.
For stemte: A, B, F og Ø.
Følgende undlod at stemme: C, I, O og V.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 37 stemmer imod 0. 13 undlod.
For stemte: A, B, F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: C, I, O og V.
Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre og Liberal Alliance tilsluttede sig:
”Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti finder det ikke acceptabelt, at der nedlægges 40 p-pladser i Rovsinggade uden erstatningspladser. Der er ikke krav om erstatningspladser, men efterhånden viser tendensen, at der nedlægges p-pladser, hvor der ikke skal oprettes nye p-pladser. Det må der ses nærmere på. En gennemsnitlig belægning på 48 pct. over døgnet fortæller ikke, at der sen aften og nat er betydelig højere belægning.”