Kickstart København, Cykelpakke Østerbro, udestående projekter
Borgerrepræsentationen skal godkende de sidste to projekter, der skal etableres under ”Kickstart København, Cykelpakke Østerbro”: Cykelbane i Vordingborggade og Ladcykelpakering i bolig- og handelsgader.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til projektet cykelbane i Vordingborggade. Midlerne er afsat til cykelprojekter på Østerbro i ”Kickstart København” vedr. Cykelpakke Østerbro (BR 14/10 2010) og frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,
2. at der frigives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. (2012 p/l) til projektet Ladcykelpakering i bolig- og handelsgader. Midlerne er afsat til cykelprojekter på Østerbro i ”Kickstart København” vedr. Cykelpakke Østerbro (BR 14/10 2010) og skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 1,0 mio. kr. i 2012 og 1,0 mio. kr. i 2013, samt
3. at placering og udformning af ladcykelparkering indstilles til endelig beslutning i Teknik- og Miljøudvalget inden endelig udførelse.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I forbindelse med ”Kickstart København”-aftalen, indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre den 25. marts 2010, blev det vedtaget, at udarbejde en Cykelpakke Østerbro. Der blev i alt afsat 100 mio. kr. til afværgeforanstaltninger omkring Nordhavnsvej og Cykelpakke Østerbro, hvoraf hovedparten skal anvendes på cykelprojekter.
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 30. august 2010 at disponere over 70 mio. kr. fra Cykelpakke Østerbro, til en cykel- og gangbro over Helsingørmotorvejen, tre små cykelprojekter og en pulje til afværgeforanstaltninger. Det blev samtidigt besluttet, at der skulle arbejdes videre med at disponere over de resterende 30 mio. kr. i dialog med Østerbro Lokaludvalg.
Teknik- og Miljøudvalgets vedtog 21. marts 2011 disponering af 27 mio. kr. fra Cykelpakke Østerbro omfattende en række projekter på Ydre Østerbro. Teknik- og Miljøudvalget vedtog på samme møde ændringsforslag om: "At udskyde beslutningen om at udmønte 1 mio. kr. til cykelbaner i Vordingborggade og 2 mio. kr. til bedre ladcykelparkering i bolig- og handelsgader."
Baggrunden for udskydelsen var ønsket om en yderligere afklaring af, om erstatningspladser kan etableres for de midler, der indgik i det eksisterende p-forlig.
Løsning
Med denne indstilling frigives midler til de to sidste projekter i Cykelpakke Østerbro.
Der etableres en cykelbane på Vordingborggade, og her vil det ikke være nødvendigt at nedlægge parkeringspladser, da Vordingborggade kan indsnævres fra tre til to vognbaner. Ændringen forventes ikke at påvirke trafikafviklingen i Vordingborggade væsentligt. Nordhavnsprojektet kan nødvendiggøre en åbning af Vordingborggade for tung trafik i en midlertidig periode. Projektet skal tilpasses denne situation, hvor netop cykelbanerne vil bidrage til cyklisternes tryghed.
Ladcykelparkering i bolig- og handelsgader skal placeres i samarbejde med Østerbro Lokaludvalg. Ladcykelparkeringen placeres bredt på hele Østerbro og dermed både i og uden for blå parkeringszone. Anlæggelse af ladcykelparkering i større omfang er en ny opgave, hvorfor den præcise udformning, antal og placering afhænger helt af projektudviklingen. Der skal udvikles et alternativ til de tidligere forsøg med aflåst ladcykelparkering i form af en model af en bil. Det forventes, at der kan anlægges op til 50-100 ladcykelparkeringspladser, men det konkrete antal vil afhænge af de konkrete placeringer og af omfanget af nødvendigt anlægsarbejde (fx fortovsudbygninger).
Ladcykelparkeringen kan placeres på fortove, fortovshjørner og andet ledigt vejareal, og forvaltningen forventer derfor, at det kun i begrænset omfang vil blive nødvendigt at nedlægge bil-parkeringspladser (maksimalt 10) for at skaffe plads til ladcykelparkeringen.
Den endelige placering og udformning af ladcykelparkeringen forelægges Teknik- og Miljøudvalget til endelig godkendelse inden anlæg sammen med en parkeringsredegørelse, herunder om etablering af erstatningspladser.
Oprindeligt blev ladcykelparkeringen og Vordingborggade udsat fra indstilling om Cykelpakke Østerbro på grund usikkerhed om erstatningsparkeringspladser i den tidligere parkeringsaftale. Som det fremgår af denne indstilling handler det om et mindre antal parkeringspladser, der risikerer at blive nedlagt, og erstatning af disse vil i givet fald skulle finansieres af puljen til erstatningsparkering afsat i den nye parkeringsaftale.
Økonomi
Jævnfør Borgerrepræsentationens beslutning den 5. maj 2011 resterer der 3 mio. kr. fra den samlede bevilling på 100 mio. kr. til cykelpakke Østerbro fra Kickstart København.
Med denne indstilling ønskes de 3 mio. kr. frigivet med 2 mio. kr. i 2012 og 1 mio. kr. i 2013 til nedenstående projekter:
- 1, 0 mio. kr. til cykelbaner i Vordingborggade
- 2,0 mio. kr. til bedre ladcykelparkering i bolig- og handelsgader.
Projektudvikling og projektering af ladcykelparkering forventes at udgøre i størrelsesorden 10-20 % af budgettet pga. projektets udviklingsprægede karakter. Ladcykelparkeringen skal placeres i samarbejde med lokaludvalg og lokale borgere, og der skal udvikles koncept for offentligt overdækket parkering, der ikke umiddelbart fyldes af traditionelle cykler.
Videre proces
Efter vedtagelsen vil forvaltningen projektudvikle og projektere de to projekter.
Cykelbanerne i Vordingborggade etableres i 2012.
Ladcykelparkeringen vil blive placeret i løbet af foråret 2012 og designet og anlagt umiddelbart efter. Såfremt det bliver nødvendigt at nedlægge bil-parkeringspladser i blå zone, forelægges Teknik- og Miljøudvalget indstilling herom inden sommerferien 2012.
Generelt gælder, at ovennævnte projekter, samt hovedparten af de øvrige cykelprojekter på Østerbro, der er finansieret af ”Kick Start København”, efter projektudvikling og projektering forelægges Teknik- og Miljøforvaltningen til godkendelse inden anlægsarbejdet påbegyndes. Dette sker i henhold til beslutningen truffet herom i forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af den første indstilling vedrørende Cykelpakke Østerbro den 14. oktober 2010.
Hjalte Aaberg /Niels Tørsløv
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøforvaltningen over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:
1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til projektet cykelbane i Vordingborggade. Midlerne er afsat til cykelprojekter på Østerbro i ”Kickstart København” vedr. Cykelpakke Østerbro (BR 14/10 2010) og frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,
2. at der frigives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. (2012 p/l) til projektet Ladcykelpakering i bolig- og handelsgader. Midlerne er afsat til cykelprojekter på Østerbro i ”Kickstart København” vedr. Cykelpakke Østerbro (BR 14/10 2010) og skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 1,0 mio. kr. i 2012 og 1,0 mio. kr. i 2013.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. april 2012
SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Det Radikale Venstre stillede ændringsforslag til indstillingen. Partierne ønsker at tilføje et 3. at-punkt til indstillingen:
”3. at placering og udformning af ladcykelparkering indstilles til endelig beslutning i Teknik- og Miljøudvalget inden endelig udførelse.”
Ændringsforslaget blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
SF, Enhedslisten og Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:
”SF, Enhedslisten og Radikale Venstre ønsker, at tilgodese fremkommeligheden for både fodgængere og cyklister i København, og ønsker tillige at værne om tilgængeligheden. Vi ønsker ikke, at ladcykelparkering kommer til at finde sted på fodgængernes eller cyklisternes bekostning. Vi ønsker derfor ikke, at fortovene på Østerbro bliver smallere end i dag. Ladcykelparkeringsprojektet skal tage hensyn til vores besluttede cykelstrategi og forgængerstrategi. Pladsen til de nye ladcykelparkeringspladser bør hovedsageligt tages fra vejareal og bilparkering. Vi ønsker ligeledes, at der kun i yderste begrænset omfang medtages arealer fra pladser, fortovshjørner og andre små og store byrum på Østerbro.” Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2012
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 16. april 2012.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”SF, Enhedslisten og Radikale Venstre ønsker, at tilgodese fremkommeligheden for både fodgængere og cyklister i København, og ønsker tillige at værne om tilgængeligheden. Vi ønsker ikke, at ladcykelparkering kommer til at finde sted på fodgængernes eller cyklisternes bekostning. Vi ønsker derfor ikke, at fortovene på Østerbro bliver smallere end i dag. Ladcykelparkeringsprojektet skal tage hensyn til vores besluttede cykelstrategi og forgængerstrategi. Pladsen til de nye ladcykelparkeringspladser bør hovedsageligt tages fra vejareal og bilparkering. Vi ønsker ligeledes, at der kun i yderste begrænset omfang medtages arealer fra pladser, fortovshjørner og andre små og store byrum på Østerbro.”