Integrerede institutioner i forsøgsbydelene
Integrerede institutioner i forsøgsbydelene
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 31. maj 2001
BR 207/01
Integrerede institutioner i forsøgsbydelene
Integrerede institutioner i forsøgsbydelene
Indstilling om, at høringssvarene fra integrerede institutioner i forsøgsbydelene imødekommes, således, at institutionerne på Læssøgade, Sjællandsgade, Guldbergsgade, Krausevej, Rosenvængets Allé, Ryesgade, Rosenvængets Allé, Upsalagade, Louis Pios Gade, Thyregodsvej, Kirsebærhaven, Ellenstykket, Frilands Allé, Bymosevej samt Annexstræde tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og institutionerne på Thorupsgade, Randersgade, samt Rødbyvej tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at institutionen Lykkebo, der ikke har ønsket at pege på tilknytning til én bestemt forvaltning, tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at fritidshjemssatellitten Pingvinen udskilles fra institutionen Nørretoppen, og tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at institutionerne Isbjørnen og Gadespejlet som udgangspunkt tilknyttes Familie- og Arbejdsmarke dsforvaltningen, men at de kan fremsætte ny anmodning om forvaltningsmæssigt tilhørsforhold, når konsekvenserne af Eksempelprojektet er endeligt afklaret.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstilles,
at høringssvarene fra 18 ud af 19 integrerede institutioner i forsøgsbydelene imødekommes således, at institutionerne på Læssøgade 22, Sjællandsgade 15, Guldbergsgade 26, Krausevej 5, Rosenvængets Allé 28, Ryesgade 80, Rosenvængets Allé 18, Upsalagade 19, Louis Pios Gade 12, Thyregodsvej 14, Kirsebærhaven 8, Ellenstykket 32, Frilands Allé 2, Bymosevej 2 samt Annexstræde 25 tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og institutionerne på Thorupsgade 4-6, Randersgade 16, samt Rødbyvej 6 tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
at institutionen Lykkebo, Kærskiftevej 21 i Valby, der ikke har ønsket at pege på tilknytning til én bestemt forvaltning, tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
at fritidshjemssatellitten Pingvinen udskilles fra institutionen Nørretoppen, Sjællandsgade 15 og tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
at institutionerne Isbjørnen og Gadespejlet som udgangspunkt tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, men at de kan fremsætte ny anmodning om forvaltningsmæssigt tilhørsforhold, når konsekvenserne af Eksempelprojektet er endeligt afklaret
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2001
Indstillingen blev tiltrådt
Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønskede følgende protokolleret:
"At institutionerne Isbjørnen og Gadespejlet som udgangspunkt tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, men at de kan fremsætte ny anmodning om forvaltningsmæssigt tilhørsforhold, når konsekvenserne af Eksempelprojektet er endeligt afklaret."
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget har januar 2001 besluttet, at medarbejdere i de aldersintegrerede institutioner i førsøgsbydelene skulle høres om deres forvaltningsmæssige tilhørsforhold ved bydelsstyrets ophør ved udgangen af 2001. Udvalgene besluttede samtidig, at høringssvarene skulle forelægges udvalgene inden der bliver truffet endelig beslutning om tilbageførslen af institutionerne til de to udvalg.
Forvaltningerne har nu modtaget tilbagemeldinger fra de 19 integrerede institutioner i forsøgsbydelene. Det foreslås, at høringssvarene fra 18 ud af de 19 imødekommes. En enkelt institution har ikke ønsket at afgive et høringssvar, der peger på tilknytning til enten Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen eller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Det foreslås, at institutionen tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, da dette bedst vil afspejle sammensætningen af børn og personale i institutionen.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen har den 16. november 2000 besluttet, at forsøget med bydelsstyre i Valby, Kongens Enghave, Indre Nørrebro og Indre Østerbro ophører ved udgangen af 2001. I planen for afviklingen af forsøgsbydelene indgår, at det skal tilstræbes, at medarbejdere og institutioner i forsøgsbydelene får en afklaring på deres fremtidige forvaltningsmæssige tilhørsforhold inden udgangen af 2001, eller snarest derefter.
På daginstitutions- og klub-/fritidshjemsområdet er det samlet 177 institutioner, der ved ophøret af bydelsforsøget skal tilknyttes enten Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen eller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. 114 af disse institutioner varetager udelukkende pasningsbehov for børn under 6 år, og vil derfor blive tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, mens de 44 institutioner, der udelukkende varetager pasnings- og fritidstilbud for børn og unge over 6 år vil blive tilknyttet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Tilbage er der 19 integrerede institutioner, hvor det ikke umiddelbart på baggrund af institutionernes organisering og pladssammensætning er muligt at afgøre, hvilken forvaltning institutionerne ved bydelsstyrets ophør naturligt bør tilhøre. Årsagen er, at institutionerne både har børn over og under 6 år.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har januar 2001 foreslået, at de integrerede institutioner fordeles mellem forvaltningerne på baggrund af fordelingen af pladser i hver pasningskategori og omfanget af børnenes pasningsbehov. Herved ville institutionernes fremtidige forvaltningsmæssige tilknytning afspejle sammensætningen af børn og personale i den enkelte institution. Forvaltningerne har samtidig foreslået, at afklaringen af institutionernes fremtidige forvaltningsmæssige tilhørsforhold skulle ske i dialog med forældre og personale i de integrerede institutioner.
På den baggrund har Uddannelses- og Ungdomsudvalget på udvalgsmødet den 17. januar 2001 og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på udvalgsmødet den 24. januar 2001 besluttet, at der skulle gennemføres en høring i forsøgsbydelene om de integrerede institutioners forvaltningsmæssige tilhørsforhold ved bydelsstyrets ophør ved udgangen af 2001.
Høringen er blevet gennemført i perioden primo februar 2001 til medio marts 2001. Som led i høringen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen afholdt informations- og dialogmøder for medarbejdere og forældre i de integrerede institutioner. Ved høringsfristens udløb den 16. marts 2001 har forvaltningerne modtaget skriftlige høringssvar fra 9 aldersintegrerede institutioner i forsøgsbydelene. De institutioner, der ikke har indsendt et skriftligt høringssvar har efterfølgende tilkendegivet, at de ikke har afgivet et skriftlig høringssvar, idet de er indforstået med at følge høringsforslaget.
I alt har 13 af de integrerede institutioner i forsøgsbydelene enten skriftligt eller telefonisk meddelt, at de er indforstået eller tilfredse med at blive tilknyttet den forvaltning, som høringsforslaget lægger op til. Nogle af institutionerne har dog tilkendegivet, at de primært ønsker en samlet forvaltning for børn og unge under 18 år, og at deres høringssvar skal betragtes som sekundært i forhold til dette ønske.
De resterende 4 institutioner har i deres høringssvar tilkendegivet, at de ønsker en anden løsning end høringsforslaget fra de to forvaltninger lægger op til. Det drejer sig om følgende institutioner:
1. Indre Nørrebro: Den Integrerede Institution "Guldsmeden", Guldbergsgade 26
Institutionen er normeret til 20 børnehavebørn og 57 fritidshjemsbørn, men har over en længere periode haft tomme fritidshjemspladser som følger af svigtende søgning til Sjællandsgade Skole. Da der ikke umiddelbart er udsigt til en forbedret udnyttelse af fritidshjemspladserne er Indre Nørrebro Bydel begyndt arbejdet med at omdanne institutionen til en 0-6 års institution.
På den baggrund har institutionen foreslået, at de tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i stedet for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, som oprindeligt foreslået af forvaltningerne.
2. Indre Nørrebro: Den Integrerede Institution Murergården, Thorupsgade 4-6
Institutionen er normeret til 62 vuggestue- og børnehavebørn og 109 fritidshjems- og klubbørn, og det pædagogiske fokus for arbejdet er således nogenlunde ligedelt mellem børn under 6 år og børn over 6 år. Institutionen ønsker at blive tilknyttet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med den begrundelse, at samtænkningen mellem skole og fritidshjem bedst kan implementeres, hvis institutionen er tilknyttet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der forestår implementeringen mellem skole og fritidshjem.
3. Indre Østerbro: Dr.Louisegårdens Integrerede institution, Upsalagade 19
Institutionen er normeret til 20 børnehavebørn og 52 fritidshjems- og klubbørn. Institutionen indgår som del af et større bygningskompleks (Dr. Louisegården), hvor der udover Dr. Louisegårdens Integrerede Institution er 5 institutioner, der alle vil blive tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens ved bydelsstyrets ophør ved udgangen af 2001.
Institutionen har et tæt samarbejde med disse institutioner, som de ønsker at opretholde. Samtidig har Indre Østerbro Bydel planer om at restrukturere institutionen, således at den får flere børnehavepladser. På den baggrund har institutionen foreslået, at de tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i stedet for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, som oprindeligt foreslået af forvaltningerne
4. Valby: Københavns Kommune Integrerede Institution Lykkebo, Kærskiftevej 21
Institutionen er normeret til 44 børnehavebørn og 164 fritidshjem – og klubbørn. Institutionen finder det uhensigtsmæssigt, at skoler, fritidshjem og ungdomsklubber adskilles fra 0-6 års området ved bydelsstyrets opgør. Institutionen ønsker en samlet børn- og ungeforvaltning, og ønsker ikke på det foreliggende grundlag at pege på tilknytning til en bestemt forvaltning ved bydelsstyrets ophør ved udgangen af 2001. En imødekommelse af høringsforslaget fra Lykkebo kræver en ændring af styrelsesvedtægten for Københavns Kommune. Institutionen har en betydelig overvægt af fritids- og klubbørn, og det foreslås derfor, at institutionen tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har drøftet ændringsforslagene fra de 4 institutioner. Det er forvaltningernes vurdering, at det i lyset af forældre og personalets ønsker samt de planlagte restruktureringer i Guldsmeden og Dr. Louisegårdens Integrerede Institution vil være mest hensigtsmæssigt at imødekomme høringssvarene, og tilknytte institutionerne til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Murergården har en overvægt af fritidshjems- og klubbørn, og det vil derfor være i overensstemmelse med principperne bag høringsforslaget, nemlig at delingen skal afspejle sammensætningen af børn og personale, hvis institutionen tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Det foreslås derfor, at høringssvarene fra disse 3 institutioner imødekommes.
Med hensyn til Nørretoppen, Sjællandsgade 15 skal det bemærkes, at der til institutionen er tilknyttet fritidshjemssatellitten Pingvinen. Satellitten, der er normeret til 44 fritidshjems- og klubbørn, ligger fysisk adskilt fra selve institutionen. Indre Nørrebro Bydel oplyser, at institutionen har tilkendegivet, at den er indforstået med at Pingvinen udskilles fra Nørretoppen med henblik på at den tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og den resterende del tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Økonomi
Ingen
Andre konsekvenser
Ingen
Høring
Høring er gennemført i perioden 5. februar 2001 til 16. marts 2001.
Med hensyn til institutionen Nørretoppen oplyser forvaltningen i Indre Nørrebro Bydel, at bestyrelsens høringssvar forventes at foreligge ved mødet den 18. april 2001.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Forvaltningernes sammenfatning af høringssvarene
- Bilag 2: Høringssvar fra Lupinen – Kongens Enghave
- Bilag 3: Følgebrev fra Indre Nørrebro Bydel
- Bilag 4: Høringssvar fra Murergården – Indre Nørrebro
- Bilag 5: Høringssvar fra Guldsmeden – Indre Nørrebro
- Bilag 6: Følgebrev fra Indre Østerbro Bydel
- Bilag 7: Høringssvar fra Dr. Louisegårdens Integrerede Institution- Indre Østerbro
- Bilag 8: Høringssvar fra Rosengården – Indre Østerbro
- Bilag 9: Høringssvar fra Randersgade 16 – Indre Østerbro
- Bilag 10: Høringsvar fra Ryesgade 80
- Bilag 11: Høringssvar fra Rødbyvej 6 – Valby
- Bilag 12: Høringssvar fra Københavns Kommunes Integrerede Institution Lykkebo - Valby
- Bilag 13: Høringssvar fra Isbjørnen - Valby
Der er modtaget yderligere 2 høringssvar:
- Bilag 14: Høringssvar fra Indre Østerbro Bydel
- Bilag 15: Høringssvar fra Bygge- og Teknikudvalget
Grethe Munk Peter Rasmussen