Perspektivplan 2000 for folkeskole og fritidshjem
Perspektivplan 2000 for folkeskole og fritidshjem
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 31. maj 2001
BR 216/01
Perspektivplan 2000 for folkeskole og fritidshjem
Perspektivplan 2000 for folkeskole og fritidshjem
Indstilling om, at Perspektivplan 2000 danner grundlag for den fremtidige planlægning på skole- og fritidshjems/KKFO-området, samt at Perspektivplanen tilrettes i forhold til de i bilag 2 "Tekstmæssige ændringsforslag til Perspektivplan 2000" nævnte justeringer.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at Perspektivplan 2000 danner grundlag for den fremtidige planlægning på skole- og fritidshjems/KKFO-området
at Perspektivplanen tilrettes i forhold til de i bilag 2 "Tekstmæssige ændringsforslag til Perspektivplan 2000" nævnte justeringer
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2001
Udvalget tiltrådte forvaltningens indstillinger.
Per Bregengaard, Morten Kabell og Charlotte Wieth-Klitgaard havde følgende bemærkning:
"Enhedslisten og SF ønsker stadig, at man etablerer selvstændige fritidshjem i tilknytning til skolerne i stedet for de såkaldte KKFO'er."
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til sagen"
Økonomiudvalgets beslutning den 15. maj 2001
Anbefalet.
Bemærkningerne fra behandlingen i Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev videreført.
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har tidligere udarbejdet Perspektivplanerne ´94 og ´97 omhandlende den forventede elevtalsudvikling, samt de principper, som skulle anvendes ved skoleudbygningen for at imødekomme det stigende elevtal.
Baggrunden for udarbejdelse af Perspektivplan 2000 er Borgerrepræsentationens behandling af budgettet for 1999, hvor der blev tiltrådt en hensigtserklæring om samtænkning af skole og fritidshjem. På denne baggrund blev der truffet beslutning om at foretage en nærmere analyse af behovet for skole- og fritidshjemsudbygning på Østerbro. I den forbindelse blev det forudsat, at der på baggrund af erfaringerne fra analysen skulle udarbejdes en ny Perspektivplan, som både omfatter skole- og fritidshjemsområdet, herunder samtænkning af skole og fritidshjem.
Med udgangspunkt i den forventede udvikling frem til 2011 udgør Perspektivplan 2000 et samlet planlægningsgrundlag for skoler og fritidshjem/KKFO. Forslag til Perspektivplan 2000 blev behandlet på mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 13. september 2000. Det blev i den forbindelse besluttet at udsende forslaget til høring. Som led i høringsfasen har forvaltningen afholdt 4 stormøder, hvor samtlige skole- og fritidshjemsbestyrelsesmedlemmer var inviterede.
Høringssvarene har givet anledning til, at der foreslås ændringer i afsnit 3.5.1, således at hjemklasseprincippet som udgangspunkt opretholdes, i afsnit 3.5.3 således at de nye tiltag vedrørende udvikling af samarbejdet mellem skole og fritid indarbejdes, samt i afsnit 3.5.4 således at morgenåbning overlades til lokale aftaler mellem forældrebestyrelser med indstilling til Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Høringssvarene har peget på store kapacitetsproblemer, som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er bekendt med, og som kan gøre det nødvendigt, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen over for Uddannelses- og Ungdomsudvalget fremsætter forslag om igangsættelse af enkelte planlægningsopgaver m.h.p. at afhjælpe presserende skole- og fritidshjem/KKFO-problemer.
SAGSBESKRIVELSE
Perspektivplan 2000 udgør et samlet planlægningsgrundlag for udbygning af skoler og fritidshjem/KKFO frem til 2011 med udgangspunkt, dels i udviklingen i børnetallet, og dels i en række principper og servicemål for bygningskapaciteten og udformningen af bygningerne, som er opstillet i den seneste Perspektivplan ´97.
Antallet af skolesøgende børn er stigende over de kommende år - og vil samlet udgøre over 38.000 skolesøgende børn i 2011 i forhold til de lidt over 22.000 børn, som gik i skole i 1993, da den første Perspektivplan blev udarbejdet. Udviklingen indebærer, at der skal tilvejebringes et betydeligt antal basislokaler for at fastholde hjemklasseprincippet. Over de senere år har der imidlertid været tale om en stigning i antal elever pr. klasse, hvilket reducerer noget af behovet for udbygning.
I planen fastholdes de hidtidige principper og servicemål, som blandt andet omfatter hjemklasseprincippet, modernisering af fagområder, som f.eks. Pædagogisk Service Center, Natur/teknik og indskolingsværksteder m.v. Inden for fritidshjems/KKFO-området er pladsgarantien fastholdt, og der er taget udgangspunkt i en samtænkning af skole og fritidshjem/KKFO.
På baggrund af udviklingen i børnetallet og de anførte principper og servicemål opstiller Perspektivplan 2000 et grundlag for den overordnede struktur inden for skole- og fritidshjems/KKFO-området, herunder forslag om udbygning af skole- og institutionsstrukturen i de enkelte bydele.
Siden Perspektivplan '97 er der gennemført eller godkendt konkrete planer om udbygning og modernisering af over 30 skoler, herunder etablering af 3 nye skoler – Utterslev Skole i Brønshøj-Husum, Heibergskolen på Indre Østerbro og overbygningsskolen i Heimdalsgade på Ydre Nørrebro. I takt med udbygningen - som foregår i tæt samarbejde med skoler og fritidshjem/KKFO'er - foregår en løbende udvikling af lokalernes indretning og udformning m.v. for at matche de lokale behov og den pædagogiske udvikling.
Herudover indeholder Perspektivplan 2000 forslag om at gennemføre en modernisering af skoler, som ikke forventes udbygget, således at man også her kan leve op til de pædagogiske intentioner. Planen indeholder ligeledes forslag om renovering af de områder på skolerne, som ikke er omfattet af ombygning og udbygning. Endelig indeholder planen forslag om en forbedring af skolernes udearealer, således at de mere optimalt kan indgå i skolens virksomhed.
Forslag til Perspektivplan 2000 blev behandlet på mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 13. september 2000 og forslaget blev i den forbindelse udsendt til høring hos de berørte skoler og fritidshjem.
Høringssvarene har givet tilslutning til forslagene om modernisering af skoler/områder på skoler, der ikke er berørt af kapacitetsudvidelser (3.5.12) og Udearealer (3.5.13).
Høringssvarene har endvidere givet anledning til, at der foreslås ændringer i forhold til "Forslag til Perspektivplan 2000":
- Afsnittet om Basisområdeprincippet (3.5.1) ændrer titel til "Hjemklasseprincippet". Af teksten fremgår, at hjemklasseprincippet ikke må blokere for den fortsatte pædagogiske udvikling, og at det i forbindelse med de konkrete udbygningsprojekter kan undersøges, om det er muligt at etablere andre områder end basislokaler, som de enkelte klasser/årganges hjemområder.
- Afsnittet om Samtænkning af skole og fritid (3.5.3) suppleres med bemærkninger om de nyeste tiltag for at forbedre samarbejdet mellem skoler og fritidshjem, herunder udvikling af lokale samarbejdsprojekter.
- Afsnittet om Morgenåbning, samt at ethvert fritidshjem søges tilknyttet kun én skole (3.5.4) ændres således, at det indarbejdes, at etablering af morgenåbning drøftes af forældrebestyrelserne på lokale fællesmøder. Resultatet af disse drøftelser indstilles til Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Det afsatte beløb til morgenåbning på 5 mio. kr. udgår.
- De konkrete forslag til etablering af morgenåbning, i afsnittene om de enkelte skoledistrikter, udgår.
De konkrete forslag til tekstændringer er vist i bilag 2 "Tekstmæssige ændringsforslag til Perspektivplan 2000".
På baggrund af kapacitetsproblemer på mange skoler, et forhold, som understreges af de afgivne høringssvar, vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremsætte forslag om iværksættelse af enkelte planlægningsopgaver, der kan indebære en udbygning af skole- og fritidshjems-/KKFO-kapaciteten.
For et resumé af de afgivne høringssvar, henvises til bilag 1 "Vedr. de afgivne høringssvar i forbindelse med forslag til Perspektivplan 2000".
Den samlede anlægsøkonomi i Perspektivplan 2000 udgør, efter at beløbet på 5 mio. kr. til morgenåbning er udgået, frem til 2011 2.242 mio. kr. til skoler og 347 mio. kr. til fritidshjem. Med udgangen af 2003 forventes afholdt en samlet anlægsbevilling på 1.214 mio. kr. til skoleudbygning. Anlægsøkonomien vedrørende modernisering og renovering af lokaler samt indretning af udearealer er anslået til ca. 267 mio. kr.
Høring afsluttet pr. 1. februar 2001. Som led i høringsfasen afholdte Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen 4 stormøder, hvor samtlige skole- og fritidshjemsbestyrelsesmedlemmer var inviterede.
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Vedr. de afgivne høringssvar i forbindelse med forslag til Perspektivplan 2000
- Bilag 2: Tekstmæssige ændringsforslag til Perspektivplan 2000
- Bilag 3: Høringssvar afgivet indenfor høringsfristen (ikke vedlagt)
- Bilag 4: Øvrige høringssvar (ikke vedlagt)
- Bilag 5: Oprindeligt forslag til Perspektivplan 2000 – oktober 2000. Er tidligere udsendt til Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens medlemmer.
Peter Rasmussen
Jørn Larsen