Mødedato: 31.05.2001, kl. 17:30

Ændring af solcelleanlæg på Halmtorvet

Ændring af solcelleanlæg på Halmtorvet

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. maj 2001

 

BR 232/01

Ændring af solcelleanlæg på Halmtorvet

Ændring af solcelleanlæg på Halmtorvet

Indstilling om at det oprindeligt planlagte solcelleanlæg på Halmtorvet ikke etableres, samt at der i stedet etableres anden form for sollysafhængig styring af strålebilledet i springvandet.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det oprindeligt planlagte solcelleanlæg på Halmtorvet ikke etableres

at der i stedet etableres anden form for sollysafhængig styring af strålebilledet i springvandet

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2001

Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) stillede ændringsforslag om, "at der findes finansiering til solcelleanlægget indenfor Bygge- og Teknikudvalgets samlede driftsramme".

Afstemning:

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

x

 

Tine Peters (V)

 

x

 

Ole Hentzen (C)

 

x

 

Lars Rimfalk Jensen (B)

   

x

Johannes Nymark (A)

 

x

 

Taner Yilmaz (A)

 

x

 

Manja Sand (A)

 

x

 

Lubna Elahi (udenfor partierne)

 

x

 

Jens Johansen (F)

x

   

Jens Kjær Christensen (Ø)

x

   

Mikkel Warming (Ø)

x

   

Ændringsforslaget bortfaldt.

Indstillingen blev herefter anbefalet.

Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) tog forbehold.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Etableringen af et solcelleanlæg som en del af omlægningen af Halmtorvet har vist sig for dyrt i forhold til de afsatte midler. Budgettet er 1,3 mill. kr., men indhentning af tilbud viser nu, at den samlede udgift bliver 2,5 mill. kr.

Det er ikke muligt at finde kompenserende besparelser på 1,2 mill. kr., hvorfor det foreslås at opsætte lyssensor til at styre springvandets strålebillede – som erstatning for solcelleanlægget. Udgiften til etablering af lyscensoren bliver under 0,1 mill. kr.

Det er muligt på et senere tidspunkt at opsætte solcelleanlægget, såfremt der findes midler hertil. Både springvand og pladsen er forberedt hertil.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Efter indhentning af tilbud på etablering af solcelleanlæg på Halmtorvet viser det sig, at det oprindelig budget ikke længere holder. Budgettet er 1,3 mill. kr., men det viser sig nu, at solcelleanlægget kommer til at koste 2,5 mill. kr. Den høje anlægspris skyldes, at etablering af fundamenter til solcelleanlægget har vist sig væsentlig dyrere end forudsat.

Det er ikke muligt at finde kompenserende besparelser på 1,2 mill. kr. i det nuværende budget for Halmtorvet, etape 1.

Solcelleanlæggets funktion er at give input til styringen af strålebilledet i springvandet – forstået på den måde, at springvandet i "højt solskinsvejr" har lange stråler mens det i "gråvejr" har kortere stråler.

Denne funktion er det muligt at etablere ved opsætning en en lyscensor på nærvedliggende bygning eller lign. Etablering af lyscensor vurderes til at koste godt 50.000 kr. Denne udgift skal ses i forhold til de 2,5 mill. kr. det vil koste at etablere solcelleanlægget.

Sagsforløbet

I projektmaterialet, der lå som bilag til indstillingen (fra 1996) om omlægning af Halmtorvet, står der bl.a. om solcelleanlægget:

"Solcelleskulpturen tænkes opstillet på Halmtorvets midterareal ud for politiets bygning … . Den udformes som en jernsøjlekonstruktion, der bærer en højt hævet gitterkonstruktion på ca. 7 x 7 m, hvorpå der er fastgjort solcellemoduler. Skulpturen er med til at skabe en visuel overgang mellem den høje politibygning og Den Brune Kødbys lave bebyggelse. I sin udformning vil den fremstå som en skulpturel form og samtidig være et vartegn for denne del af Vesterbro.

Det er tanken, at solcellerne skal skaffe energi til at drive springvandet og til opvarmning af bassinvandet. Springvandets funktion kan således opretholdes om vinteren.

Selve solcelleanlægget tænkes opbygget som et "0-løsnings-projekt", hvor et nødvendigt antal solcellemoduler kobles sammen for at given anlægget den ønskede strømstyrke og spænding. Anlægget kan evt. sluttes direkte til elnettet, således at overskudsstrømmen sendes ud på det offentlige net."

Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af projektet i 1996 blev projekteringsarbejdet igangsat. I forbindelse med projekteringen viste det sig, at målsætningen for solcelleanlægget – som beskrevet i projektmaterialet (se ovenfor) – var umulig at opfylde. Men på baggrund af solcelleanlæggets signalværdi for Halmtorvet, valgte man at justere målsætningen for solcelleanlægget på følgende områder:

  • Opvarmning af bassinvandet viste sig at kræve meget energi (delvist fra bynettet) hvorfor denne idé blev fravalgt, og man arbejdede videre med at finde en måde at vise solens energi i strålebilledet i springvandet.
  • Det viste sig, at der ikke kunne blive tale om at sende overskudsstrøm ud i bynettet. Det var derimod nødvendigt at tilføre bystrøm for at kunne opnå den ønskede effekt i strålebilledet. Solcellernes energibidrag til strålebilledet forventedes at svare til ca. 20-30%.
  • Udformningen blev ændret: Fremfor den sammehængende "skulptur" valgte man en løsning med tre enkeltstående master i forskellig højde, hvorpå der på toppen af hver mast placeres en flade med solceller. Solcellefladerne følger solens "gang", således der til stadighed sikres det bedst mulige solindfald (og dermed størst mulig ydelse).

Dette har siden dannet grundlaget for projekteringen samt indhentning af tilbud.

Muligheden for solcelleanlæg bibeholdes

Såfremt det på et senere tidspunkt ønskes etableret et solcelleanlæg er springvandet rent installations- og styringsmæssigt forberedt hertil. Desuden er der et areal på Halmtorvet, som er disponeret til opsætning af solcelleanlægget.

Økonomi

Såfremt indstillingen følges betyder det, at etape 1, 2. del kan færdiggøres (eksklusiv solcelleanlæg) inden for den bevilgede økonomiske ramme.

Høring

Forvaltningen har valgt at forelægge problemstillingen for medlemmerne af den arbejdsgruppe, som i sin tid deltog i debatten om Halmtorvets fremtidige udformning.

De medlemmer, som fortsat bor i Kbh. kommune har fået tilsendt brev (se bilag 1), hvori forvaltningen oplyser, at man vil indstille til BTU at solcelleanlægget ikke etableres. Såfremt der var indsigelser hertil skulle det fremsendes senest den 23. april 2001.

Der er modtaget én indsigelse, som vedlægges indstillingen (se bilag 2). Indsigeren, Vesterbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv, påpeger, at man fratager Halmtorvet et centralt element, såfremt solcelleanlægget ikke etableres nu.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Vej&Park's "høringsbrev", dateret den 3. april 2001, samt udsendelseslisten.

Bilag 2: Indsigelse fra Vesterbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv, dateret den 10. april 2001.

Ole Bach

Til top