Omlægning af Husum Torv
Omlægning af Husum Torv
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 31. maj 2001
BR 235/01
Omlægning af Husum Torv
Omlægning af Husum Torv
Indstilling om, at der gives en kapitalbevilling på 4,7 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2001 (konto 2.22.3) til omlægning af Husum Torv, samt at der gives en indtægtsbevilling på 1,2 mio. kr. på konto 2.22.3 svarende til HUR's medfinansiering af projektet.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 4,7 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2001 (konto 2.22.3) til omlægning af Husum Torv
at der gives en indtægtsbevilling på 1,2 mio. kr. på konto 2.22.3 svarende til HUR's medfinansiering af projektet
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2001
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
I 2001 er det 100-året for optagelsen af Husum Sogn i Københavns Kommune. I den forbindelse har Bygge- og Teknikudvalget prioriteret en omlægning af Husum Torv, således at der i jubilæumsåret kan gennemføres en tiltrængt forbedring af torvets anvendelsesmuligheder.
I dag fremtræder Husum Torv som en busterminal med en stor mandskabsbygning til buschaufførerne. Der er således begrænsede muligheder for at anvende torvet til ophold og andre aktiviteter.
I samarbejde med HUR er der udarbejdet et forslag til omlægning, hvor der åbnes mulighed for at øge torvets opholdsarealer ved at begrænse kørebanearealerne til busserne. Endvidere har HUR indvilget i at nedrive mandskabsbygningen og erstatte den med en væsentlig mindre bygning eller alternativt finde et lejemål i tilknytning til pladsen.
Forslaget har i to omgange været præsenteret på offentlige møder for borgerne, der har bidraget med idéer til torvets indretning, jf. bilag 4.
Projektet er beregnet til at koste 4,7 mio. kr. Forvaltningen har aftalt med HUR, at Københavns Kommune bidrager til projektets gennemførelse med de 3,5 mio. kr., som Bygge- og Teknikudvalget har reserveret på Vej & Parks anlægsramme for 2001. HUR bidrager med 1,2 mio. kr. til de forbedrede forhold for busser og passagerer. Herudover bekoster HUR nedrivningen af den eksisterende mandskabsbygning samt evt. opførelse af en ny.
Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i mødet den 24. januar 2001, hvor den blev udsat. Vej & Park har siden udarbejdet supplerende notat af 2. maj 2001, der er vedlagt som bilag.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med disponeringen af Vej & Parks investeringsramme for 2001 har Bygge- og Teknikudvalget besluttet at fremme en stærk tiltrængt omlægning af Husum Torv. Denne prioritering har bl.a. baggrund i, at det i 2001 er 100 års jubilæet for Husum Sogns optagelse i Københavns Kommune. Projektet planlægges gennemført, således at det omlagte torv kan indvies i efteråret 2001.
Intentionerne med omlægningen er at imødekomme borgernes ønsker om et attraktivt udeareal og samtidig indrette en tidssvarende busterminal. Projektet er blevet til i et tæt samarbejde med HUR og de involverede borgere.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Eksisterende forhold
Husum Torv fremtræder i dag som et markant trafikknudepunkt på Frederikssundsvej på tærsklen til hovedstaden.
Der mangler helt den menneskelige dimension, som appellerer til ophold og mødested for mennesker. Særligt dominerende er den store og tillukkede mandskabsbygning, som er både utidssvarende og nedslidt, se venligst bilag 2.
Torvets trekantede form tegner endnu den gamle landsbykerne, og det skarpe snit hvormed Frederikssundsvej skærer sig gennem Islevhusvej og Storegårdsvej, afslører reminiscenser fra de gamle markskels karakteristiske stjerneudstykninger.
Den nuværende indretning med kørebaner på tværs af torvet stammer helt tilbage fra den tidligere sporvognssløjfe, men blev af trafikafviklingshensyn bibeholdt ved overgangen til busbetjening i 1970'erne.
Fremtidige forhold
Hovedideen med omlægningen er at imødekomme borgernes ønske om et egentligt torv, der kan blive mødested og samlingspunkt i bydelen, hvor det er rart at opholde sig, og hvor der er mulighed for at holde arrangementer i form af torvedage m.v.
Idéen realiseres ved at fjerne den store mandskabsbygning og ved at arbejde æstetisk og miljømæssigt med detailindretningen af torvet.
Inspireret af de gamle stjerneudstykninger markeres en række linier i belægningen, der som stråler udgår fra et midtpunkt i torvets spids. Linierne tænkes yderligere visualiseret i form af præcist placerede træer og lysarmaturer. Også læskærme ved busstoppestederne samt bænke og andet inventar placeres i relation til linierne.
Der bevares et eksisterende træ, som på nuværende tidspunkt giver karakter til torvet og klart fungerer som "landmærke" – som et genkendeligt punkt i landskabet – hvad enten man nærmer sig torvet fra øst eller vest (Frederikssundsvej) eller fra nord (Storegårdsvej) og syd (Islevhusvej).
Det bevaringsværdige træ, som blev plantet i forbindelse med torvets omlægning i slutningen af 1970'erne, suppleres med 14 nye træer, hvoraf størstedelen forsynes med træplantningsstativer, der beskytter træerne.
Træplantningsstativer, lysarmaturer, cykelstativer, bænke og affaldsbeholdere tænkes samstemt i kvalitative materialer i moderne bymæssigt design.
Offentligt toilet
I forbindelse med pladsomlægningen etableres der installationer til et evt. fremtidigt fuldautomatisk handicaptoilet. Udvalget vil på et senere tidspunkt blive forelagt et notat om mulighederne for og omkostningerne ved at opstille reklamefinansierede handicaptoiletter på en række pladser i København.
Terminaldelen
Det har ikke været muligt at imødekomme borgernes ønske om helt at fjerne busserne fra torvet.
Linierne 28 og 350 S har i dag endestation på Husum Torv, hvilket i perioder betyder, at der holder 3-5 busser opmarcheret ad gangen. Torvet betjenes endvidere af buslinierne 5, 22,166 og 200 S samt natbusserne 81 N, 83 N og 85 N.
En række alternative trafikløsninger har været grundigt drøftet med HUR.
I det endelige forslag er den nuværende kørebane reduceret i bredden fra 17 til 12 meter og fra fire til tre kørespor.
Der er i forslaget taget højde for forskellige løsninger på den fremtidige busdrift.
HUR bekræfter, at den nuværende mandskabsbygning fra 1978 er utidssvarende og slidt, og da behovet for opholdsrum til buschaufførerne er væsentligt mindre i dag, kan den 150 m2 store bygning fjernes og erstattes af en ny ca. 35 m2 stor bygning.
Alternativt vil HUR undersøge, om det er muligt at leje eksisterende lokaler i periferien af torvet. I alt er der behov for ca. 65 m2, og såfremt HUR vælger at opføre en ny bygning på torvet, vil der blive tale om en pavillonlignende bygning i to etager med et grundareal på ca. 35 m2.
En bygning af nævnte karakter kan blive et nyt vartegn, der giver området sin egen identitet og som et lyst og smukt fikspunkt fortæller trafikanterne, at de henholdsvis nærmer sig og fjerner sig fra storbyen.
I forslaget til nyindretningen af Husum Torv, er der angivet et byggefelt, som – i tilfælde af at HUR vælger at leje lokaler i periferien af torvet og ikke bygger nyt mandskabsrum – vil blive udlagt i samme belægning som den øvrige del af torvet.
Trafikregulering og cykelsti på Islevhusvej
For at styrke sikkerhedsforholdene for de bløde trafikanter planlægges der etableret en ny cykelsti på Islevhusvej samt en midterhelle i fodgængerovergangen på Islevhusvej.
Fodgængerlinierne markeres hele vejen rundt om torvet. Disse markeringer forlænges hen over busbanen i begge ender, så der signaleres "fodgængerzone", som også busserne må underordne sig.
Der etableres 1,5 m brede fodgængerøer mellem vejbane og cykelsti ved busstoppestederne på Frederikssundsvej og Islevhusvej.
De samlede anlægsomkostninger til terminal- og torveetablering eksklusive evt. anlægsudgift til en ny HUR mandskabsbygning beløber sig til 4,7 mio. kr. Omkostningerne fordeler sig på følgende anlægselementer:
Udgiftspost |
Mio. kr. |
Signalregulering, busfremkommelighed inkl. skilte og afstribning m.m. |
0,8 |
Fodgængerøer |
0,1 |
Belægninger inkl. rydning, bærelag, afvanding m.v. samt miljø- og midlertidige foranstaltninger |
1,8 |
Gade- og torvebelysning |
0,6 |
Beplantning m.v. |
0,4 |
Projektering, udbud samt tilsyn og byggeledelse |
1,0 |
I alt |
4,7 |
HUR medfinansierer ca. 25% af omkostningerne til de terminalrelaterede anlægsdele. Medfinansieringen er aftalt til et fast beløb på 1,2 mio. kr.
De resterende 3,5 mio. kr. er reserveret på Vej & Parks anlægsramme for 2001 (konto 2.22.3).
Herudover afholder HUR samtlige udgifter til nedrivning af den eksisterende mandskabsbygning samt udgifterne til en evt. ny, mindre bygning.
Midlerne til finansiering af et evt. reklamefinansieret handicaptoilet vil blive søgt ved en senere indstilling til udvalget.
Høring
Skitseforslag til torvets fremtidige indretning har været drøftet på offentlige borgermøder den 11. oktober 2000 og den 21. november 2000. På møderne deltog borgere og repræsentanter for lokalrådet, ældrerådet, erhvervslivet, foreninger og andre interessenter.
Skitseforslaget til indretningen af Husum Torv blev meget positivt modtaget, jf. bilag 4. Forslaget imødekommer et stærkt udbredt ønske om, at den nuværende plads, der i dag opleves som en kedelig og nedslidt busterminal, kan få mere karakter af torv og opholdsplads med træer, bænke og lysarmaturer. Der er ønsker om en kunstnerisk udsmykning af pladsen i form af et springvand eller en skulptur, men initiativet til dette bør komme fra borgerne selv, hvilket blev aftalt på det sidste af de to offentlige møder.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Oversigtskort over Husum 1:2000
Bilag 2: Husum Torv – skitseforslag, Eksisterende forhold 1:250
Bilag 3: Husum Torv – skitseforslag, Fremtidige forhold 1:250
Bilag 4: Artikel i Brønshøj-Husum Avis 17.oktober 2000 vedr. offentlig borgermøde
Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. januar 2001.
Endvidere vedlagt
Notat af 2. maj 2001 fra Vej & Park vedrørende omlægning af Husum Torv
Ole Bach