Tillæg til lokalplan "Stengade II" med Kommuneplantillæg
Tillæg til lokalplan "Stengade II" med Kommuneplantillæg
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 31. maj 2001
BR 222/01
Tillæg til lokalplan "Stengade II" med Kommuneplantillæg
Tillæg til lokalplan "Stengade II" med Kommuneplantillæg
Indstilling om at forslag til tillæg til lokalplan nr. 215 "Stengade II", der fastlægger den ca. 5000 m² store nordligste del af lokalplanområdet til offentlige rekreative formål (parkområde), med tilhørende tillæg til kommuneplan 1997 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med endelig indstilling om vedtagelse af lokalplantillægget med tilhørende kommuneplantillæg, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalavis.
(Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til tillæg til lokalplan nr. 215 "Stengade II", der fastlægger den ca. 5000 m² store nordligste del af lokalplanområdet til offentlige rekreative formål (parkområde), vedtages med henblik på offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med endelig indstilling om vedtagelse af lokalplantillægget
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder
at offentliggørelse annonceres i områdets lokalavis
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at det til lokalplantillægget hørende forslag til kommuneplantillæg vedtages med henblik på fælles offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med indstilling om endelig vedtagelse af kommuneplantillægget
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder
at offentliggørelse annonceres i områdets lokalavis
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2001
Anbefalet
Økonomiudvalgets beslutning den 15. maj 2001
Anbefalet.
L tog forbehold.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede i mødet den 14. juni 2000 i forbindelse med den opnåede "forståelse" med Indre Nørrebro Bydelsråd om byudvikling på Indre Nørrebro bl.a., at den gældende lokalplan nr. 215 "Stengade II" – omfattende karreen hvori "Folkets Hus" er beliggende – skal ændres til parkformål for så vidt angår karreens nordligste del. Denne del af karreen, der i dag anvendes som "Folkets Park", udlægges til park, der skal indrettes som et åbent, grønt område med tilbud til alle aldersgrupper. Det blev samtidig besluttet, at Prins Jørgens Gade skal indgå i plan-området.
Det foreliggende forslag til ændret plangrundlag omfatter området begrænset af Stengade, nordskellene af de bevarede ejendomme i karreen, Griffenfeldsgade og nordsiden af Prins Jørgens Gade. Forslaget erstatter for det nævnte område bestemmelserne i lokalplan nr. 215. For den sydlige del af karreen vil bestemmelserne i lokalplan nr. 215 fortsat være gældende.
Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i mødet den 24. januar 2001, hvor den – efter afstemning – blev udsat.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen har i mødet den 14. juni 2000 besluttet at opgive opførelse af andelsboliger og afhændelse af ejendommene i den nordligste del af den karré, som i dag rummer og anvendes til "Folkets Park", samt via en tillægsbevilling at imødekomme et erstatningskrav fra den tidligere bygherre. Det blev endvidere vedtaget, at den for karreen gældende lokalplan nr. 215 "Stengade II" skal ændres, således at denne nordlige del af karreen på ca. 5.000 m² udlægges til park, der skal indrettes som et åbent, grønt område med tilbud til alle aldersgrupper. Det blev samtidig vedtaget, at der med henblik på ordning af friarealerne i den øvrige del af karreen skal tilvejebringes et tillæg til byfornyelsesbeslutningen for karreen. Samtidig med forslaget til lokalplantillægget fremlægges et forslag om tillæg til byfornyelsesbeslutningen.
Lokalplantillæg
Forslaget til lokalplantillæg muliggør ønsket om at fastlægge den nordlige del af "Folkets Hus-karreen" til parkformål, herunder inddrage Prins Jørgens Gade i lokalplanområdet. Dele af Prins Jørgens Gade skal fungere som adgangsvej for ejendommene beliggende umiddelbart nord for området, mens andre dele af vejarealet kan indgå i parkanlægget. Endvidere sikres en fodgænger- og cykelforbindelse gennem området som led i den overordnede forbindelse gennem kvarteret fra Jagtvej til Peblinge Dossering. "Folkets Hus" muliggøres som hidtil anvendt til kulturelle formål.
Området skal anlægges efter en samlet plan. Anlægget skal udgøre et offentligt park-område med legeplads, opholdsarealer, grønt anlæg, gennemgående stier mv. I begrænset omfang kan der indrettes legeplads for kvarterets børneinstitutioner, der i institutionernes åbningstid kan aflukkes. Der kan opføres mindre bygninger i området til depot for legeredskaber mv. og til toilet og lignende samt til andre publikumsorienterede servicefunktioner, der er tilknyttet områdets anvendelse, herunder udeservering. Det fastlægges endvidere, at der kan etableres gavlisolering på gavlen på ejendommen Griffenfeldsgade 27, beliggende syd for området. Herved kan denne ejendom via ovennævnte tillæg til byfornyelsesbeslutningen for karreen få opført en afsluttende gavl, efter at byggeri i forlængelse af ejendommen er opgivet.
Ejendommene i området skal sammenlægges matrikulært. Herved bliver der vejadgang til ejendommen matr.nr. 6160 Udenbys Klædebo Kvarter, København, hvorpå "Folkets Hus" er beliggende, og det eksisterende vejudlæg over matr.nr. 484 Udenbys Klædebo Kvarter, København, kan ophæves.
Den konkrete indretning af området forudsættes gennemført i en kommende projekteringsfase i et samarbejde mellem kommunen og lokale brugergrupper.
Kommuneplantillæg
Samtidig med forslaget til lokalplantillæg er der udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, der ændrer de bestemmelser, som gælder for området i dag. I Kommuneplan 1997 er området fastlagt til boligformål (B5-område).
Kommuneplantillægget ændrer disse bestemmelser for den nordlige del af karreen, således at dette område fremover kan anvendes til offentlige rekreative formål (O1-område). På grund af at den eksisterende bebyggelse i dette område ("Folkets Hus") anvendes til formål, som ikke umiddelbart er forenelige med anvendelsen til grønt område, er kommuneplantillægget forsynet med en særlig bemærkning, der muliggør, at bygningen kan anvendes til kulturelle formål mv. samt publikumsorienterede servicefunktioner.
Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper, idet der er tale om en formel fastlæggelse af området til den status, det har i dag. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag mv., jf. planlovens § 22, stk. 2.
For så vidt angår yderligere om indholdet af forslaget til lokalplantillæg og forslaget til kommuneplantillæg samt baggrunden herfor henvises til den som bilag A optrykte redegørelse og til planforslagene, der er optrykt som henholdsvis bilag B og bilag C. Lokalplan nr. 215 er optrykt som bilag D.
Høring
I forbindelse med udarbejdelse af forslaget til lokalplantillæg har Plandirektoratet foretaget høring af Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Miljøkontrollen anbefaler, med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", at der i lokalplanens formålsparagraf indgår afsnit om økologiske tiltag og om beskyttelse af brugere mod forurening. Endvidere foreslås der optaget konkrete lokalplanbestemmelser vedrørende foranstaltninger mod forureningsgener, herunder i forbindelse med trafik, virksomheder, jordbunds- og grundvandsforhold mv.
Miljøkontrollen vurderer, at trafikstøjniveauet i Stengade hidtil har ligget over kravene i Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1984. Det vurderes dog, at trafikstøjniveauet for øjeblikket ligger væsentligt under disse krav, idet Stengade for tiden er underlagt et trafikdæmpende forsøg, hvor kun gennemgående kørsel for busser, udrykningskøretøjer og lignende er tilladt. Der er ikke virksomheder i området, som vil medføre miljømæssige gener for områdets anvendelse. Endvidere anføres det, at der på arealerne har ligget virksomheder, der muligvis kan have forurenet jorden og undergrunden. Der gøres opmærksom på, at der mange steder i København findes forurening i fyldjord og i overfladejord.
Miljøkontrollen oplyser, at arealet ligger i et område med drikkevandsinteresser, og at der i henhold til aftale mellem Byggedirektoratet, Københavns Vand og Miljøkontrollen indgået i august 2000 skal foretages høring af Miljøkontrollen, hvis der planlægges nedsivning af regnvand opsamlet fra arealer på mere end 350 m² (tagflader, belægninger og lignende).
Bemærkninger
Miljøkontrollens bemærkninger er indarbejdet i forslaget til lokalplantillæg i det omfang, planloven giver mulighed herfor.
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I det her omhandlede lokalplantillæg indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis en fodnote med henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse.
Vedrørende trafikstøjniveauet i Stengade finder Bygge- og Teknikforvaltningen, at afhjælpning af en eventuel overskridelse af kravene ikke bør ske ved etablering af støjafskærmning mellem parken og Stengade. Man anser det i den forbindelse generelt for ønskeligt, at offentlige parker og pladser i byen primært udformes ud fra byarkitektoniske og beplantningsmæssige hensyn i forhold til omgivelserne, hvorved støjniveauerne på park- og pladsarealer ikke nødvendigvis kan forventes overholdt.
BILAG VEDLAGT
- Redegørelse for tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 215 "Stengade II" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg samt luftfoto af området
- Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 215 "Stengade II"
- Forslag til tillæg til Kommuneplan 1997
- Lokalplan nr. 215 "Stengade II"
Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. januar 2001
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- Høringssvar af 17. november 2000 fra Miljøkontrollen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen
Erik Jacobsen Jens Ole Nielsen