Renovering af Langelinieparken
Renovering af Langelinieparken
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 31. maj 2001
BR 242/01
Renovering af Langelinieparken
Renovering af Langelinieparken
Indstilling om, at der gives en kapitalbevilling på 2,4 mio. kr. (konto 0.21.3, parker og legepladser) til renovering af Langelinieparken fra Nordre Toldbod til anlægget ved Den lille Havfrue.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 2,4 mio. kr. (konto 0.21.3, parker og legepladser) til renovering af Langelinieparken fra Nordre Toldbod til anlægget ved Den lille Havfrue
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2001
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
Langelinieparken fra Nordre Toldbod til Den lille Havfrue trænger til et æstetisk løft. Strækningen er stærkt befærdet af fodgængere året rundt og navnlig i sommerhalvåret, når turisterne skal besøge billedhugger Edvard Eriksens lille havfrue fra 1913.
I dag fremstår promenaden diffus og nedslidt. En stor del af parkens gamle træer er døde af elmesyge, og støttemuren mellem promenaden og vejen til Langeliniepavillonen skal renoveres. Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at der gennemføres en renovering i det tidlige efterår 2001, som resulterer i et arkitektonisk enkelt og stramt sammenhængende, kvalitativt forløb.
Bygge- og Teknikforvaltningen har reserveret 2 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2001 til istandsættelse af Langelinieparken og promenaden ud for Langeliniepavillonen.
SAGSBESKRIVELSE
Langelinieparken er anlagt dels som en plæne med tilhørende legeplads omkring Ivar Huitfeldt monumentet og dels som en promenade på en dæmning med glacis nederst og jordvold øverst. Promenaden er karakteristisk ved at være hævet et godt stykke over vandspejlet i havnen og ved de stejle græsskråninger, som - set fra søsiden – danner en helhed med den bagvedliggende Kastelspark ligeledes med karakteristiske græsskråninger.
De omhandlede arealer ejes af Staten og Københavns Havn. Københavns Kommune ved Bygge- og Teknikforvaltningen har i henhold til overenskomst med ejerne brugsret over arealerne og forestår i forlængelse hermed drift og vedligeholdelse af parkanlægget og promenaden.
Fra 1996-99 blev elmetræerne på Langelinie ramt af elmesyge og måtte fældes. Området savner derfor den karakteristiske grønne trærække, som tidligere kendetegnede strækningen, og som endnu i dag kan opleves på den yderste del af Langeliniemolen.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Forslaget til renoveringen tager udgangspunkt i de retningslinier, som er angivet i rapporten "Promenader langs havnen, kanalerne og kysten", som Bygge- og Teknikforvaltningen udgav i august 1999.
Målet med renoveringen er at skabe helhed og kvalitet gennem et sammenhængende og harmonisk udformet promenadeforløb, der kan bidrage til at styrke havneområdets overordnede herlighedsværdi.
Forvaltningen foreslår, at der etableres en karaktergivende træplantning i bagkanten af promenaden efter samme mønster som træplantningen på den hævede del af promenade på Langeliniemolen, den nordligste del af molen (bilag 5). Der tænkes således plantet en ny række træer bestående af i alt 20 Seljerøn på lige linie i fem grupper af fire træer. Imellem træerne genopstilles nyrenoverede københavnerbænke og affaldsbeholdere.
Trærækken skal medvirke til at skabe rumoplevelse og "ryg" for de gående på promenaden, og set fra søsiden vil rækken danne et transparent og perspektivskabende lag, således at det bagvedliggende kastel får dybdeperspektiv og sættes i relief. Samtidig vil trærækken som landskabeligt element styrke områdets rekreative status.
Promenadens nuværende asfaltbelægning er ikke af en arkitektonisk kvalitet, der svarer til områdets store historiske og turistmæssige betydning. Bygge- og Teknikforvaltningen foreslå derfor, at den overfladebelægning, som i forbindelse med den nylige restaurering af Kastellet er gennemført på strækningen fra Gefionbroen til syd for Langeliniepavillonen, videreføres. Overfladebelægningen består af granitskærver i en varm, let gylden nuance, der bl.a. harmonerer med Nordre Toldbods murværk.
Det nuværende rørhegn langs støttemuren ud mod kørebanen på den nordlige del af promenaden udskiftes og gennemføres helt ned til Langeliniepavillonen, hvor der p.t. står et nedslidt trådhegn.
Skråningen langs med kørebanen ryddes for eksisterende busk- og ukrudtsplantning, og der etableres græs svarende til områdets øvrige skråninger. Græsrabatten suppleres med forårsløg som erstatning for de nuværende plantekummer, og der plantes enkelte gruppe af vilde roser ud mod vandet, hvor der i dag findes kratlignende bevoksning.
Udfor parkeringspladsen ved Langeliniepavillonen anlægges nord for pavillonen en ny trappe, som letter adgangen til promenaden.
Renoveringen tænkes udført i det tidlige efterår 2001.
Plænen ved Ivar Huitfeldt monumentet
En del af de store træer på plænen ved Vilh. Dahlerups monument fra 1886 over Ivar Huitfeldt var også udsat for elmesyge og måtte lade livet. Det foreslås derfor, at der plantes en gruppe magnolietræer i områdets nordvestlige del, så rummet omkring monumentet får sin egen samlende karakter.
De samlede anlægsomkostninger til træplantninger og renovering af promenaden fordeler sig på følgende anlægselementer:
Udgiftspost |
mio. kr. |
Arbejdsplads, opbrydning, jordarbejder og afvanding m.v. |
0,1 |
Belægninger, brostenskant |
0,9 |
Nedbrydning af støttemur, etablering af skråning og ny trappe, renovering af trappe |
0,2 |
Inventar incl. rørhegn |
0,5 |
Træer, busketter, blomsterløg og græs |
0,4 |
Projektering, udbud samt tilsyn og byggeledelse |
0,3 |
I alt incl. uforudsete udgifter |
2,4 |
Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 2 mio. kr. på Vej & parks anlægsramme (konto 0.21.3, parker og legepladser) i 2001. For at dække de samlede anlægsomkostninger foreslås projektets anlægsramme øget med 0,4 mio. kr. til i alt 2,4 mio. kr. Det øgede forbrug på Vej & Parks anlægsramme dækkes ved forventet mindre forbrug på igangværende anlægsprojekter, som følge af gunstige licitationsresultater.
Høring
Hovedparten af promenaden er beskyttet som fortidsminde i forbindelse med Kastellet. Den øvrige del ligger inden for fortidsmindebeskyttelseslinien for Kastellet. Hensigten med bestemmelserne er primært at beskytte de landskabelige værdier, men også at varetage rekreative hensyn.
Endvidere er hele promenaden beliggende inden for søbeskyttelseslinien for voldgraven omkring Kastellet. Skov- og Naturstyrelsen vil derfor blive hørt om projektet i forbindelse med detailprojekteringen.
Hele området er endvidere omfattet af Fredningsdeklarationen af 1966 for Kastellet. Projektet kan i den ønskede udformning dog gennemføres uden dispensation fra fredningsdeklarationen, da der er tale om en istandsættelse af eksisterende forhold. Fredningsnævnet for København vil blive orienteret om renoveringen.
BILAG VEDLAGT
- Situationsplan 1: 1000
- Princip- og planudsnit ved græsskråning 1:250
- Princip- og planudsnit ved støttemur 1:250
- Foto af promenaden set fra syd marts 2001
- Referencefoto af træplantning langs Langeliniekaj
Ole Bach