Mødedato: 30.11.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Fremkommelighedstiltag for nyt A-busnet i 2019

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal tage stilling til igangsætning af fremkommelighedstiltag for A-busnettet, når Cityringen åbner i 2019, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til udmøntning af midler til projektering af tiltagene.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 2,7 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalget til projektering af tiltag frem mod en endelig politisk beslutning, jf. tabel 1 og tabel 2 i Økonomiafsnittet.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Når Cityringen åbner i juli 2019, bliver busnettet i København, herunder en række A-buslinjer, samtidig tilpasset for at sikre det bedst mulige samspil mellem metro, tog og bus. Disse busomlægninger medfører en række nødvendige anlægsændringer i byen. Der blev i budget 2017 afsat 15 mio. kr. hertil.

Når flere A-buslinjer får nye linjeføringer, er det samtidig hensigtsmæssigt at lave tiltag, der sikrer bedre fremkommelighed for busserne og bedre sammenhæng mellem bus og metro på de nye strækninger.

Busfremkommelighedstiltagene i denne indstilling er, i modsætning til de tiltag, der blev afsat midler til i budget 2017, ikke nødvendige for at kunne gennemføre busomlægningerne.

Men tiltagene vil, ved at øge bussernes fremkommelighed og regularitet og forbedre sammenhængen mellem bus og metro, understøtte målet i Kommuneplan 2015 om, at mindst 33 % af alle rejser i København sker med kollektiv trafik. I 2016 var 22 % af rejserne i København med kollektiv trafik. Ifølge Movia er den vægtede gennemsnitshastighed for A-busser i København ca. 16 km/t, hvilket er en del under Movias målsætning om en gennemsnitshastighed på 20,4 km/t.  

Løsning

Movia har gennemgået de nye linjeføringer for A-busserne og udarbejdet et katalog med tiltag, der kan forbedre bussernes fremkommelighed, regularitet og sammenhæng med metroen. På baggrund af kataloget har Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen udvalgt 32 tiltag jf. bilag 1, der vurderes relevante at arbejde videre med.

Tiltagene er udvalgt på baggrund af, at de blandt andet vurderes at have en rimelig effekt på fremkommeligheden i forhold til tiltagenes omkostninger. Tiltagene indeholder primært signalprioritering og derudover to mindre busbaner, flytning af stoppesteder og udvidelse af en svingbane. I forbindelse med den videre projektering kan der komme ændringer i de enkelte tiltag.

Tiltagene indeholder foreløbigt:

  • Tre stoppesteder flyttes for at få bedre sammenhæng med tog og metro
  • Etablering af ca. 270 meter busbane på Godthåbsvej og 140 meter busbane på Rosenørns Allé
  • Opdatering af 26 signalanlæg
  • Udvidelse af venstresvingsbane på Kalvebod Brygge ved krydset til Bernstoffsgade.

I forbindelse med tiltagene forventes det at være nødvendigt at nedlægge ca. 37 p-pladser (ved etablering af to busbaner) og ca. 12 vejtræer, hvis alle tiltag gennemføres. Af de 37 p-pladser er ca. 12 i blå zone og ca. 25 udenfor zonerne. Antallet kan ændre sig i forbindelse med detailprojekteringen.

Økonomi

Omkostningerne til de 32 tiltag forventes at være 17,8 mio. kr. Med denne indstilling ønskes frigivet 2,7 mio. kr., så Teknik- og Miljøforvaltningen kan igangsætte projekteringen af tiltagene. Både projektering og implementering af tiltagene kan finansieres af Økonomiforvaltningens bevilling til løbende forbedring og effektivisering af busdriften. Midlerne til implementering skal frigives efter projekteringen, hvor hovedprojektet skal behandles af Teknik- og Miljøudvalget og senere Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Økonomiforvaltningen har ansøgt Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen om 50 % medfinansiering af det samlede beløb på 17,8 mio. kr. Der forventes svar på ansøgningen senest januar 2018. Såfremt styrelsen tildeler midler til projektet, eller såfremt projektet ender med et mindreforbrug, vil sådanne midler eller mindreforbrug blive tilbageført til Økonomiudvalgets pulje til busfremkommelighed.

Busfremkommelighedstiltagene kan medføre mindre besparelser på busdriftsbudgettet pga. kortere køretider. Movias vurdering af potentialet herfor vil indgå i den kommende indstilling om hovedprojektet.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2018 p/l)

Varig?
ja
/nej

2017

2018

2019

2020

2

ØU

3126 – Økonomisk forvaltning, anlæg

2.28.23.3

U

 

-2.700

 

 

Nej

2

TMU

3400 – ordinær anlæg

2.28.23.3

U

 

2.700

 

 

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

ØU = Økonomiudvalget

TMU = Teknik- og Miljøudvalget


Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

2018 p/l

I år 2018

TMU

Fremkommelighedstiltag for nyt A-busnet i 2019

3400 – ordinær anlæg

2.28.23.3

2.700

I alt

-

-

-

2.700

 

 

 

 

 

 

Videre proces

Når midlerne til projektering er udmøntet, vil Teknik- og Miljøforvaltningen, i samarbejde med Økonomiforvaltningen, indlede projekteringen af tiltagene. Når dette arbejde er færdigt, vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt en indstilling med hovedprojektet for tiltagene til godkendelse, hvorefter Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil behandle indstillingen og udmønte de resterende midler til implementering af tiltagene. I indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil der skulle tages stilling til, hvilke af de projekterede tiltag, der skal gennemføres. Den politiske behandling forventes ultimo 2018.

Tiltagene forventes gennemført, så de er klar ved omlægningen af busnettet ved Cityringens åbning.

 

Peter Stensgaard Mørch                           Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

 

1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen, i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, igangsætter forberedelsen af tiltag, der kan forbedre A-bussernes fremkommelighed ved busomlægningen i 2019.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

2. at der gives en anlægsbevilling på 2,7 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalget til projektering af tiltag frem mod en endelig politisk beslutning, jf. tabel 1 og tabel 2 i økonomiafsnittet.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 10 stemmer mod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: C og I.

 

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: C og I.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Alle de parkeringspladser, der foreslås nedlagt, skal reetableres i nærområdet og inden for projektets bevilling”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som blev tilsluttet af Dansk Folkeparti:

 

”Alle de parkeringspladser, der foreslås nedlagt, skal reetableres i nærområdet og inden for projektets bevilling.”

Til top