Endelig godkendelse af regnskab 2016
Indstilling
Indstilling om,
-
at revisionsbetænkningen om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2016 tages til efterretning,
-
at udvalgenes besluttede foranstaltninger som følge af revisionens bemærkninger, jf. revisionsbetænkningens bilag 1, godkendes,
-
at Københavns Kommunes regnskab for 2016 godkendes.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Regnskabet for 2016 udviste et resultat for serviceudgifter på 23.670 mio. kr., hvilket var 546 mio. kr. under kommunens måltal for serviceudgifter, inklusiv servicebufferpuljen. I forhold til korrigeret budget var mindreforbruget 231 mio. kr. (dvs. eksklusiv servicebufferpuljen). Regnskabsresultatet for bruttoanlæg udviste et forbrug på 3.144 mio. kr., hvilket var et mindreforbrug på 196 mio. kr. i forhold til korrigeret budget og et mindreforbrug på 143 mio. kr. i forhold til vedtaget budget. Regnskabet viste et samlet mindreforbrug på 321 mio. kr. på styringsområdet overførsler mv. i forhold til korrigeret budget.
Københavns Kommune bidrog hermed til kommunernes samlede overholdelse af både service- og anlægsrammen aftalt med staten for 2016.
Københavns Kommune forventer at overholde det vedtagne budget i 2017.
Behandling af revisionsberetningen for regnskab 2016
Deloitte afgav den 1. juni 2017 revisionsberetning for regnskab 2016 til Borgerrepræsentationen. Revisionsberetningen er blevet forelagt alle udvalg med forvaltningernes handlingsplaner til de revisionsbemærkninger, der vedrører det enkelte udvalg. Revisionsudvalget har på baggrund heraf udarbejdet revisionsbetænkningen for årsregnskabet 2016 (bilag 1).
Økonomiudvalget afgiver med denne indstilling revisionsbetænkningen til Borgerrepræsentationen med indstilling om godkendelse af regnskabet og foranstaltningerne i anledning af revisionens bemærkninger. Udvalgenes besluttede foranstaltninger fremgår af revisionsbetænkningens bilag 1.
Løsning
Revisionsudvalget har behandlet Deloittes revisionsberetning, og behandlingen har omfattet de kommentarer, Økonomiudvalget og de stående udvalg har knyttet til revisionsberetningen.
Revisionen bemærker, at det samlede regnskab skal rettes vedrørende eventualrettigheder. På baggrund af dette er det angivne beløb for tilbagekøbsrettigheder side 323 opdateret til 1.714 mio. kr. Derudover er den gentagne overskrift Garantier for øvrige lån fjernet, således at overskrifterne er retvisende for den obligatoriske oversigt Garantier, eventualrettighder og -forpligtelser (side 311-326).
Under forudsætning af, at der i det oversendte regnskab af 27. april 2017 foretages en korrektion til bilag til regnskabet side 323 omkring eventualrettigheder forinden godkendelse, vil revisor forsyne kommunens regnskab med revisionspåtegning uden forbehold. Revisionspåtegningen er uden forbehold. Revisionsberetningen for regnskab 2016 konkluderer, at årsregnskabet for regnskabsåret 2016 i alle væsentlige henseender er rigtigt, dvs. udarbejdet i overensstemmelse med bekendtgørelse om kommuners budget og regnskabsvæsen, revision mv.
De er afgivet 17 revisionsbemærkninger i revisionsberetningen for regnskab 2016, mod 19 ved revisionen af regnskab 2015.
Den eksterne revision skriver i sin beretning følgende:
”Generelt er det vores vurdering, at forretningsgange mv. i Københavns Kommune er designet i overensstemmelse med de gældende regler, og at efterlevelse heraf understøtter kommunens regnskabsaflæggelse og økonomistyring på betryggende vis.
Det er dog vores opfattelse, at regnskabsaflæggelsen for 2016 ikke i alle tilfælde er forløbet tilfredsstillende. Efter vores opfattelse er der fortsat behov for, at kommunen fokuserer på den igangsatte proces omkring udarbejdelse af fælles forretningsgange og et mere betryggende kontrolmiljø med henblik på at øge kvaliteten i regnskabsaflæggelsen.”
Følgende revisionsbemærkninger forventer revisionen som minimum afsluttet i 2017:
-
Nr. 1 Udbetalingssystemer og faktureringssystemer
-
Nr. 2 Byfornyelse
-
Nr. 3 Balancens poster
-
Nr. 4 Løn- og personaleadministration
-
Nr. 5 Manglende hjemtagelse af lønrefusioner
-
Nr. 8 Byggesagsgebyrer
-
Nr. 9 Affaldsområdet
-
Nr. 10 Parkeringsindtægter
-
Nr. 12 Etablering af solcelleselskab
-
Nr. 13 Ubalance i intern handel
Økonomiforvaltningen konkluderer på baggrund heraf, at de igangsatte initiativer er med til at sikre et betryggende kontrolmiljø i kommunen og hermed aflæggelsen af et rigtigt regnskab.
Revisionsbetænkning
Revisionsudvalget skriver i sin betænkning følgende:
”Det er Revisionsudvalgets samlede vurdering, at Økonomiudvalgets og de stående udvalgs besvarelser og besluttede handleplaner, såfremt disse gennemføres, vil kunne imødegå de fejl og mangler, der har givet anledning til revisionsbemærkningerne.”
Revisionsudvalget har valgt at fremsætte en række konkrete bemærkninger og anbefalinger på grundlag af de fremdragne væsentlige forhold i revisionsberetningerne om regnskabet for 2016, jf. revisionsbetænkningens afsnit 4. De konkrete bemærkninger og anbefalinger inkl. Økonomiforvaltningens kommentarer hertil fremgår af nedenstående tabel.
Tabel 1: Revisionsudvalgets bemærkninger og anbefalinger og Økonomiforvaltningens kommentarer
Revisionsudvalgets bemærkninger og anbefalinger |
Økonomiforvaltningens kommentarer |
Revisionsudvalget anbefaler, at der i forvaltningerne fortsat er stærk bevågenhed med, at de besluttede handleplaner effektueres, og at man i 2017 får berigtiget og lukket revisionsbemærkningerne, således at antallet af revisionsbemærkninger ultimo 2017 når et mere ”normalt” leje.
Revisionsudvalget bemærker, at der er lukket 4 bemærkninger og 8 delbemærkninger i 2016, og at der er 2 nye bemærkninger, der kan henføres til det sociale område.
Det er Revisionsudvalgets samlede vurdering, at Økonomiudvalgets og de stående udvalgs besvarelser og besluttede handleplaner, såfremt disse gennemføres, vil kunne imødegå de fejl og mangler, der har givet anledning til revisionsbemærkningerne.
For flere af de væsentlige bemærkninger, som har været videreført fra tidligere år, har forvaltningerne i de tidligere år anført, at effektueringen af handleplanerne vil være en flerårig proces, og at der i forbindelse hermed vil kunne blive identificeret kritiske forhold. Revisionsudvalget bemærker, at 2017 er året, hvor forvaltningerne har oplyst, at arbejdet med en stor del af revisionsbemærkninger afsluttes, så bemærkningerne vil kunne lukkes, såfremt forvaltningerne har berigtiget forholdene. |
Økonomiforvaltningen deler Revisionsudvalgets fokus på at sikre, at procedurer og opgaveløsningen generelt skal være betryggende på det administrative område.
På baggrund af forvaltningernes indmeldinger (jf. revisionsbetænkningens bilag 1- Oversigt over udvalgenes besvarelse af bemærkninger til revisionsberetningen for regnskab 2016), forventes langt størstedelen af bemærkningerne at være afsluttet i løbet af 2017 og forventes dermed ikke at indgå i revisionsberetningen for 2017. Det er tre bemærkninger; Indkøbsområdet, Cybersecurity og persondata samt Forsikrede ledige, som forventes at indgå i revisionsberetningen for 2017, da disse først forventes afsluttet i 2018.
Økonomiforvaltningen er i gang med at indhente opfølgning på handleplanerne til revisionsberetning for regnskab 2016 med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget den 5. december 2017, ligesom der i februar 2018 udføres en tilsvarende opfølgning. Forvaltningerne skal her angive i hvilket omfang handleplanerne fortsat forventes gennemført inden for den anførte tidsplan, samt hvorvidt fastsatte delmål er opnået siden forelæggelsen af handleplanerne for Økonomiudvalget 15. august 2017.
Økonomiforvaltningen vil følge op på forvaltningernes indberetninger. |
Særligt vedrørende ”Revisionsbemærkning nr. 6 Indkøb, Manglende overholdelse af KK’s indkøbsaftaler på mindre indkøb/opgaver, herunder digitaliseret understøttelse af indkøb”, anbefaler Revisionsudvalget, at der er stort fokus på at få implementeret en komplet elektronisk indkøbsløsning i Kvantum, der sikrer en nem og effektiv bestillingsproces gennem et styret workflow og en aftaledækning, som skaber værdi for både Københavns Kommune og den enkelte indkøber. |
Økonomiforvaltningen deler revisionens fokus på implementering af indkøbsløsningen i Kvantum. I forbindelse med vedtagelsen af indkøbsprogrammet ved budgetforhandlingerne for 2017 er der besluttet en række målsætninger for indkøbsområdet, som skal understøtte at kommunen anvender og overholder indkøbsaftaler.
I forlængelse heraf vedtog Økonomiudvalget den 13. december 2016 en ny styrings- og governancemodel for indkøbsområdet, og i regi af denne er der nu en klar model for hvordan samarbejdet mellem forvaltningerne og Center for Indkøb skal foregå på indkøbsområdet. |
Revisionsudvalget har ligeledes fokus på, hvordan forvaltningerne arbejder med at forebygge/undgå fremtidige revisionsbemærkninger. Derfor lægger Revisionsudvalget stor vægt på, hvorvidt det ledelsestilsyn, som foretages i forvaltningerne, er betryggende.
I 2017 og 2018 vil fokus være rettet mod, hvorvidt der for de enkelte risikoområder er tilrettelagt forretningsgange, interne kontroller og relevant styringsinformation til ledelsen.
Revisionsudvalget anbefaler, at der i forvaltningerne fortsat er stærk bevågenhed i forhold til arbejdet med ledelsestilsyn, og at de besluttede handleplaner for 2017 effektueres. |
Økonomiforvaltningen har fortsat fokus på implementeringen af betryggende ledelsestilsyn.
Det bemærkes, at der i 2017 blev udarbejdet et forretningscirkulære for ledelsestilsyn, som fastsætter de overordnede rammer for ledelsestilsyn i Københavns Kommune.
Alle forvaltninger har udarbejdet planer for implementering af forretningscirkulæret for ledelsestilsyn, hvilket senest er drøftet i Budget- og regnskabskredsen i juni 2017. Økonomiforvaltningen vil fortsat følge op på forvaltningernes implementering af retningslinjerne. |
Det er vores vurdering, at det vil kræve en helt ekstraordinær indsats af hele kommunen, at opnå en tilfredsstillende modstandsdygtighed overfor Cyberrelaterede risici og compliance med Persondataforordningen, der træder i kraft i 2018. |
Økonomiforvaltningen deler revisionens vurdering af cyberrelaterede risici.
Koncern IT har i 2017 udarbejdet en proces for baseline-risikovurdering og etableret et årshjul for gennemførelse af risikovurderinger i forvaltningerne. Risikovurderingsprocessen forventes gennemført for samtlige forvaltninger primo 2018.
Risikovurderinger i de enkelte forvaltninger afsluttes med en samlet rapportering til forvaltningens ledelse. Det er herefter forvaltningsledelsen, som beslutter, hvilke initiativer forvaltningen igangsætter til at håndtere de identificerede risici. Processen afsluttes med afrapportering til Økonomiudvalget marts 2018. |
På baggrund af ovenstående indstiller forvaltningen til Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget indstiller regnskabet for 2016 til godkendelse i Borgerrepræsentationen og tager revisionsbetænkningen og forvaltningens svar herpå til efterretning.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Borgerrepræsentationen forelægges på mødet den 30. november 2017 regnskabet for 2016 inkl. revisionens bemærkninger til endelig godkendelse.
Peter Stensgaard Mørch Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at revisionsbetænkningen om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2016 tages til efterretning,
- at udvalgenes besluttede foranstaltninger som følge af revisionens bemærkninger, jf. revisionsbetænkningens bilag 1, godkendes,
- at Københavns Kommunes regnskab for 2016 godkendes.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017
Chefen for Intern Revision, Jesper Andersen, og Lars Kronow fra Deloitte var til stede under behandlingen af dagsordenspunktet med henblik på sagens oplysning.
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.