Mødedato: 30.11.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ansøgning om afholdelse af Copenhagen Historic Grand Prix, Vanløse

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ansøgningen fra Copenhagen Historic Grand Prix om fortsat at afholde det årligt tilbagevendende motorløb rundt om Bellahøj Marken i årene 2019-2021.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Copenhagen Historic Grand Prix får principielt tilsagn om at kunne gennemføre arrangementet i årene 2019-2021, dog således, at forvaltningen hvert år skal give konkret arrangementstilladelse på baggrund af gennemførte evalueringer.

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningsret)

Problemstilling

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. februar 2017 godkendte udvalget ikke ansøgningen om en forlængelse af banen omkring Bellahøj Marken. Udvalgets beslutning blev efterfølgende ved medlemsforslag indbragt for Borgerrepræsentationen med forslag om, at udvalgets beslutning blev omstødt. Borgerrepræsentationen henviste på sit møde den 30. marts 2017 sagen til fornyet udvalgsbehandling. Teknik- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 24. april 2017 at godkende den ansøgte forlængelse af banen. Desuden blev Teknik- og Miljøforvaltningen bedt om at udarbejde en sag til behandling på Teknik- og Miljøudvalgs møde den 21. august 2017, ”hvor udvalget tager stilling til ansøgning til afholdelse af Copenhagen Historic Grand Prix fra 2019 og fremefter.” Ansøgningen forelægges nu for udvalget, da forvaltningen først har modtaget ansøgningen den 22. september 2017. Copenhagen Historic Grand Prix har siden 2013 været afholdt på Bellahøj. Den nuværende treårige tilladelse gælder til og med 2018.

Løsning

Copenhagen Historic Grand Prix’ ansøgning

Copenhagen Historic Grand Prix har ansøgt om at afholde motorløb for historiske racerbiler på en afspærret bane rundt om Bellahøj Marken den første weekend i august i hvert år fra 2019 til og med 2023, jf. bilag 1 (Områdekort 2019-2023), og bilag 2-6 (ansøgninger for perioden 2019-2023).

Ansøgningen omhandler alene løbsweekenden i august og ikke løb på andre tidspunkter eller lokationer, ligesom ansøgningen ingen relation har til Formula E eller Formel 1 løbsserien.

Arrangøreren har søgt om opsætning og nedtagning af løbsbanen 11 dage før løbets start og 5 dage efter løbet. Ifølge arrangørerne vil opsætningsperioden i forskelligt omfang påvirke trafikken og den øvrige fremkommelighed. Der vil dog ikke på noget tidspunkt i opstillings- og nedtagningsperioden være totalt afspærret for trafik.

Forvaltningens vurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at der gives Copenhagen Historic Grand Prix et treårigt tilsagn til afholdelse af løbet på Bellahøj. Tilladelsen vil blive udformet således, at forvaltningen kræver, at arrangørerne for hvert enkelt år søger konkret om tilladelse til løbet. Herved sikres, at forvaltningen til stadighed har dialog og evaluerer, om betingelserne for tilladelsen overholdes, før der gives en konkret tilladelse for det efterfølgende år.

Betydning for fremkommelighed

Forvaltningen vurderer, at der er rimelige omkørselsmuligheder som erstatning for Frederikssundsvejstunnelen i lokalområdet ved at benytte Utterslevvej, Frederikssundsvej, Rådvadsvej og Frederiksborgvej, som har kapaciteten til at håndtere den øgede trafikbelastning. Da løbet afholdes en weekend, vurderer forvaltningen videre, at fremkommeligheden under arrangementet ikke vil adskille sig væsentligt fra normal myldretidstrafik, hvor rejsetiden forlænges som følge af tæt kørsel og begrænset kødannelse. Forvaltningen vil endvidere stille krav til arrangørerne om, at fremkommeligheden sikres bedst muligt ved, at opstillingsplaner mv. godkendes med hensyn til tidspunkter for opsætning mv., herunder, at fortove kun anvendes i meget begrænset omfang, og at lokale tilkørselsveje annonceres og tydeliggøres for at mindske fremkommelighedsgenerne for beboerne og deres gæster mv.

Hensyn til naboer

Løbet har på sin nuværende placering i 2016 og 2017 givet anledning til henholdsvis 5 og 15 klager over støjgener og fremkommelighedsproblemer fra beboere i lokalområdet, hvor særligt beboerne i Bakkehusene føler sig meget generet af løbet. Teknik- og Miljøforvaltningen modtog i 2017 15 klager, herunder flere fra beboere på Nørrebro og Frederiksberg, som primært klagede over støj under løbets afvikling. Hertil kommer, at beboerne langs løbsbanen har iværksat en underskriftsindsamling. Pr. den 25. oktober 2017 er indkommet 325 underskrifter imod fremtidig afholdelse af Copenhagen Historic Grand Prix. Forvaltningen har i 2017 målt støjbelastningen under racerløbet til at være ca. 95 dB. Forvaltningen har onsdag den 4. oktober 2017 foretaget en måling af baggrundsstøjen på en normal hverdag. Målingen er foretaget i tidsrummet mellem kl. 12.00 og kl. 13.30 på tre observationssteder på ruten. Målingerne viser et støjniveau mellem 65dB(A) og 70 dB(A) med en beregnet døgnmiddelstøj mellem 61 dB og 73 dB. Resultaterne er forbundet med en hel del usikkerhed, idet støjen må formodes at være afhængig af trafikbelastningen. En måling i myldretiderne vil give et resultat, som skønnes at kunne være op til 10 dB(A) højere.

Forvaltningen er i løbende dialog med arrangøren om, at opstilling af materiel mv. sker med størst mulig hensyntagen til beboernes fremkommelighed. Dette er årsagen til, at forvaltningen vurderer, at det er rimeligt, at arrangøren får 11 dage til opstillingen. Herved kan det sikres, at opstilling mv. ikke sker efter kl. 22.00, hvilket vil blive givet som et direkte påkrav til arrangøren, og hvilket er mere restriktivt end tidligere år, hvor arrangøren har kunnet foretage opstilling til senere på aftenen.

Det Økologiske Råd udsendte den 6. august 2017 en pressemeddelelse, der angiver, at luftforureningen er væsentlig højere end luftforureningen ved den daglige trafik. Forvaltningen skal her tilføje, at målingerne, foretaget af Det Økologiske Råd, ikke opfylder EU's målestandarder, og forvaltningen har ikke kunne få dokumentation for måleudstyrets virkemåde. Forvaltningen skønner fortsat, at den samlede luftforurening i området er den samme som den normale trafik udleder.

For at mindske generne for beboerne i området mest muligt, vil forvaltningen fastholde de skærpede vilkår fra 2017, eksempelvis med krav om naboinformation og trafikinformation om alternative trafikruter. Arrangøren vil få pålagt at varsle beboerne om, hvornår der foretages opbygning og nedtagning af banen, ligesom arbejdet med opstilling af afspærringsmateriel mv. skal ske under rimelig hensyntagen til beboerne og den nærliggende bebyggelse.

Forvaltningen vil foretage miljø- og støjmålinger under løbet. Desuden vil der være skærpet tilsyn med, at arrangøren efterlever de vilkår, der er stillet i tilladelsen i forhold til adgangsforhold for naboer, støjgrænser, luftkvalitet og information.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Arrangøren skal afholde alle udgifter i forbindelse med arrangementet, herunder nødvendig etablering af overkørsel mellem det udadgående og indadgående spor i Frederikssundsvejstunnelen og eventuelle andre nødvendige ændringer af vejudstyr mv. Arrangøren skal selv sørge for en godkendt afmærkningsplan og for kommunikationen i forbindelse med trafikomlægningen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele arrangøren, at der er givet en treårig principiel tilladelse, men at der skal ansøges specifikt for det enkelte år. Forvaltningen vil udarbejde vilkårene for en tilladelse for 2019 og frem, indenfor rammerne af de skitserede vilkår i denne indstilling. Såfremt udvalget ønsker at behandle tilladelsen for det enkelte år, skal udvalget bede om dette.

 

Pernille Andersen                    Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at Copenhagen Historic Grand Prix får principielt tilsagn om at kunne gennemføre arrangementet i årene 2019-2021, dog således, at forvaltningen hvert år skal give konkret arrangementstilladelse på baggrund af gennemførte evalueringer.  

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. november 2017

Indstillingen blev godkendt med seks stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, C, I og V.
Imod stemte: B, F og Ø.

 

Enhedslisten standsede sagen i medfør af kommunestyrelseslovens § 23, og sagen indbringes dermed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

 

Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne forudsætter i deres tilslutning til indstillingen, at forvaltningen fører et nøje tilsyn med, at arrangørerne overholder kravene opstillet i tilladelsen.

Vi finder, at det bør tage betydeligt kortere tid end hhv. 11 dage og fem dage at sætte afspærringen op og pille den ned. Der bør ses på, om der kan gøres mere for at begrænse støjen.

Der bør tages hensyn til, at naboers hverdag kan fungere.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017

 

Indstillingen blev godkendt med 26 stemmer imod 24. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, V, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).

Imod stemte: Ø, B og F.

 

 

Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Partierne forudsætter i deres tilslutning til indstillingen, at forvaltningen fører et nøje tilsyn med, at arrangørerne overholder kravene opstillet i tilladelsen. Vi finder, at det bør tage betydeligt kortere tid end hhv. 11 dage og fem dage at sætte afspærringen op og pille den ned. Der bør ses på, om der kan gøres mere for at begrænse støjen. Der bør tages hensyn til, at naboers hverdag kan fungere. ”

Til top