Anlæg af skybrudssikring og byrumsforbedring på Carl Nielsens Allé, Østerbro
For at skybrudssikre og etablere et bedre byrum på Carl Nielsens Allé skal der tages stilling til projektforslag til skybrudssikring og byrum og frigivelse af midler til anlæg.
Indstilling
Indstilling om,
- at der frigives en anlægsbevilling på 11,73 mio. kr. til videre projektering og anlæg af skybrudssikring og byrumsforbedringer på Carl Nielsens Allé. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Det bemærkes, at der med denne sag foreslås udmøntet 1,4 mio. kr. i 2018 udover det vedtagne budget på bruttoanlæg i 2018. Økonomiudvalget vil på mødet 5. december 2017 behandle en sag om styring af bruttoanlæg i 2018.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 30. april 2015 at afsætte og frigive 2,6 mio. kr. til skybrudssikring på Carl Nielsens Allé i sagen Skybrudsprojekter 2016. I Budget 2016 (Borgerrepræsentationen (BR) 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 15,0 mio. kr. til anlæg af nyt byrum på Carl Nielsens Allé samtidig med skybrudssikringen.
Der skal tages stilling til et samlet projektforslag for skybrudssikring og byrumsforbedringer og frigivelse af de resterende midler til anlæg af nyt byrum på Carl Nielsens Allé, så projektet kan færdigprojekteres og anlægges.
Løsning
Det eksisterende byrum på Carl Nielsens Allé består primært af uplejede buskadser, græsarealer og asfalterede parkeringspladser, hvor der nogle steder samler sig vand, når det regner, fordi kloaksystemet ikke er dimensioneret til skybrud.
Forslag til projekt for skybrudssikring og byrumsforbedringer på Carl Nielsens Allé fremgår af bilag 3. Med forslaget skabes et grønt byrum, der kan bruges til hverdagsaktiviteter, og hvor overfladevand og tagvand fra Svanemøllehallen indgår som et rekreativt element. Forslaget bygger blandt andet på input tidligere i projektet fra en lokal følgegruppe og andre borgere.
På Carl Nielsens Allé anlægges en ”grøn ø”, hvor der kan ske nedsivning af regnvand og etableres opholds- og legemuligheder, og dermed opnås synergi mellem de to bevillinger.
Forslaget til et byrum, der indeholder vand, en tæt og varieret beplantning og plads til ophold og leg understøtter målsætningen i Fællesskab København om, at københavnerne skal opholde sig 20 % mere i byens rum og om, at 75 % af københavnerne oplever København som en grøn by. Forslaget til klimasikring, der skal bidrage til at skybrudssikre Østerbro, understøtter Fællesskab Københavns 2025-målsætning om at reducere risikoen for oversvømmelser med 30 %.
Byrumsprojekt
Den grønne ø etableres som et beplantet landskab i niveauer med plads til ophold og leg, jf. bilag 3. Det vil være muligt at færdes på hele øen, og tværs over øen anlægges en sti med bænke. De eksisterende dækningsgrave bevares og understøtter byrummets forskellige niveauer og funktioner og vil også fremover fungere som musikøvelokaler. Øen beplantes med plantearter, der tiltrækker dyreliv, fx insekter og fugle, og giver området liv hele året. Beplantningen og vådområdet vil medvirke til at fremme biodiversitet, jf. strategi for Bynatur i København (BR 10. december 2015). Efter aftale med Østerbro Lokaludvalg vil det endelige valg af planter ske i dialog med lokale borgere.
Området nord for øen indrettes med siddemøbler og plantekasser mod Svanemøllehallen. Syd for øen fjernes en dækningsgrav for at give plads til trafik og parkeringspladser.
Indretningen af byrummet skaber en mere sikker adgang for fodgængere fra Østerbrogade til området bag Øresundshospitalet, hvor den kørende trafik er nødt til at holde en lav hastighed. Forvaltningen vil i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde videre med, at børnehaven Floras busholdeplads flyttes til parkeringspladsen foran Svanemøllehallen, da det yderligere vil forbedre trafiksikkerheden.
Skybrudssikring
Skybrudsprojektet er en del af skybrudsplanen for ydre Østerbro, og der skal etableres skybruds- og forsinkelsesforanstaltninger, der kan lede regnvand videre til skybrudstunnelen under Gasværksgrunden (BR 30. april 2015).
Carl Nielsens Allé omlægges, så regnvandet ledes til skybrudstunnellen via øen på Carl Nielsens Allé. På øen etableres et forsænket areal med engplanter og permanent vådområde, som skal fungere som forsinkelsesbassiner.
Den projekterede skybrudsløsning vil sikre, at de nærliggende kældre ikke oversvømmes af spildevand, som stuver sig op i kloakkerne ved skybrud.
Forslaget er koordineret med renovering og skybrudssikring af Svanemøllehallen, der blev afsat midler til i Budget 2018 (BR 5. oktober 2017)) (A, F, O og Ø), blandt andet ved, at afkobling af tagvand fra hallens tag indgår i projektet.
Konsekvenser for parkering
Der er 49 parkeringspladser på Carl Nielsens Alle. Der nedlægges ikke parkeringspladser i projektet. 24 pladser genetableres på Carl Nielsens Allé, jf. bilag 3A, og 25 pladser genetableres på Johan Svendsens Vej i en afstand på 50-175 meter fra Carl Nielsens Allé, jf. bilag 4. Der redegøres i bilag 4 for forvaltningens placering af parkeringspladser.
Konsekvenser for træer
På pladsen står 31 lindetræer, fordelt på fire parallelle rækker, jf. bilag 2A. Disse træer er en del af pladsens egenart og bevares. Der står fem selvsåede robinietræer på den nordlige dækningsgrav, jf. bilag 2A, der udgør en risiko for dækningsgravens konstruktion. Disse træer vil i udgangspunktet blive fældet, men ved hovedprojekteringen vil forvaltningen undersøge, om der kan fældes færre træer. Ingen af træerne på pladsen er fredede, bevaringsværdige eller ikoniske, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016). Forvaltningen genplanter lavere voksende planter på et større areal af pladsen, men på grund af de underliggende konstruktioner, kan der ikke genplantes større træer på dækningsgravene.
Beplantningen på Johan Svendsens Vej er overvejende selvsået og står som et tæt buskads mellem vejarealet og Strandvejsskolens bygninger, jf. bilag 2B. Efter ønske fra skolen og borgere vil forvaltningen fjerne en væsentlig del af beplantningen, så området kan føles mere trygt at færdes i. Dette vil samtidig give plads til at etablere de parkeringspladser, der rykkes fra Carl Nielsens Allé. Se bilag 5 for foto og beskrivelse vedr. træer og beplantning.
Høring og borgerinddragelse
Østerbro Lokaludvalg støtter op om projektforslaget. Lokaludvalget ønsker at flytte yderligere ni parkeringspladser på Carl Nielsens Allé, ud for fritidshjemmet Svanemøllen, til Johan Svendsens Vej for at skabe mindre trafik i byrummet. Forvaltningen vil i hovedprojektfasen undersøge, om forslaget kan implementeres, hvilket blandt andet forudsætter, at Hovedstadens Beredskab kan give tilladelse til, at dækningsgraven på Johan Svendsens Vej kan nedlægges, og nedrivningen kan indeholdes indenfor projektets økonomiske rammer.
Lokaludvalget har ligeledes ønsket, at porten ved Øresundshospitalet lukkes for gennemkørende trafik, så trafiksikkerheden forbedres yderligere på pladsen, og at der gives mulighed for at etablere caféaktiviteter på pladsens sydøstlige hjørne. Disse ønsker ligger ikke inden for projektets rammer, og forvaltningen har derfor ikke arbejdet videre hermed.
Alle høringsbidrag og forvaltningens kommentarer fremgår af bilag 6.
Projektforslaget er godkendt af politiet.
Økonomi
Borgerrepræsentationen besluttede den 30. april 2015 at afsætte og frigive 2,6 mio. kr. (2016 p/l) til skybrudssikring på Carl Nielsens Allé. I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 15,0 mio. kr. (2016 p/l) til anlæg af nyt byrum på Carl Nielsens Allé. Af de 15,0 mio. kr. (2016 p/l) var 3,75 mio. kr. (2016 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med vedtagelsen af Budget 2016. Med denne indstilling skal de resterende 11,25 mio. kr. (2016 p/l) frigives. De 11,25 mio. kr. (2016 p/l) svarer til 11,73 mio. kr. i 2018 p/l. De 11,73 mio. kr. (2018 p/l) skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Ordinær anlæg, jf. nedenstående tabel.
Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler
Udvalg |
Aktivitet/projekt |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2018 p/l) |
2018 |
||||
TMU |
Byrumsforbedringer på Carl Nielsens Alle |
3400 – Ordinær anlæg |
2.28.23.3 |
11.727 |
I alt |
|
11.727 |
De afledte driftsudgifter forventes at udgøre 0,75 mio. kr. i 2019 og frem. Der er afsat 0,3 mio. kr. årligt fra 2019 og frem i Budget 2016 til afledte driftsudgifter vedrørende byrumsprojektet. De 0,3 mio. kr. er afsat på Økonomiudvalgets bevilling og vil blive søgt overført til Teknik- og Miljøudvalget, når anlægsprojekt er udført og ibrugtaget. Differencen i de afledte driftsudgifter skyldes, at projektets areal er udvidet med etablering af parkeringspladser på Johan Svendsens Vej siden bevillingen i Budget 2016. Desuden er der afledte driftsudgifter i byrumsprojektet i forbindelse med afkobling af tagvand fra Svanemøllehallen, som ikke blev bevilget ved Budget 2018. Differencen forventes søgt dækket i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2019. Findes der ikke finansiering til dette i budgetforhandlingerne, vil differencen blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.
Videre proces
Anlægget forventes udført i perioden marts til december 2018.
Pernille Andersen /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslaget, jf. bilag 3, danner grundlag for videre projektering og anlæg af skybrudssikring og byrumsforbedringer på Carl Nielsens Allé.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der frigives en anlægsbevilling på 11,73 mio. kr. til videre projektering og anlæg af skybrudssikring og byrumsforbedringer på Carl Nielsens Allé. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2017
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne finder, at de ni parkeringsplader på Carl Nielsens Allé, ud for fritidshjemmet Svanemøllen, skal flyttes til Johan Svendsens Vej, hvis dette kan holdes inden for anlægsbudgettet.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget bemærker, at der med denne sag foreslås udmøntet 1,4 mio. kr. i 2018 udover det vedtagne budget på bruttoanlæg i 2018. Økonomiudvalget vil på mødet 5. december 2017 behandle en sag om styring af bruttoanlæg i 2018.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 23. oktober 2017:
”Partierne finder, at de ni parkeringspladser på Carl Nielsens Allé, ud for fritidshjemmet Svanemøllen, skal flyttes til Johan Svendsens Vej, hvis dette kan holdes inden for anlægsbudgettet.”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Partierne finder, at de ni parkeringspladser på Carl Nielsens Allé, ud for fritidshjemmet Svanemøllen, skal flyttes til Johan Svendsens Vej, hvis dette kan holdes inden for anlægsbudgettet. ”