Gennemførelse af første tiltag i Naturpark Amager, Amager Vest
For at give københavnerne bedre muligheder for naturoplevelser og friluftsliv i Naturpark Amager skal Borgerrepræsentationen tage stilling til et løsningsforslag for de første tiltag i Naturpark Amager samt frigivelse af midler hertil.
Indstilling
Indstilling om,
- at der frigives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til at gennemføre en projektkonkurrence og udarbejde dispositionsforslag for tiltag i Naturpark Amager, jf. bilag 1. De 2,0 mio. kr. er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) besluttede en enig Borgerrepræsentation at afsætte 24,5 mio. kr. til medfinansiering af nye tiltag, der skal udvikle Naturpark Amager. Københavns Kommune indgik i 2012 et partnerskab om at etablere og udvikle Naturpark Amager, og flere fonde har indvilliget i at støtte projektet med donationer under forudsætning af statslig og kommunal medfinansiering. Parterne var enige om at afsætte den nødvendige medfinansiering.
I Teknik- og Miljøforvaltningens notat om udmøntning af Budget 2017 (Teknik- og Miljøudvalget 31. oktober 2016) fremgik det, at Teknik- og Miljøudvalget i oktober 2017 ville ”få forelagt en organisations- og procesplan for realisering af delprojekterne sammen med løsningsforslag for de første indsatser med henblik på frigivelse af en anlægsbevilling hertil.” I overensstemmelse hermed forelægges projektets organisations- og procesplan. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til et forslag om gennemførelse af en projektkonkurrence, udarbejdelse af dispositionsforslag og frigivelse af midler, så forvaltningen kan sætte de første indsatser i projektet i gang.
Løsning
Projektet om at udvikle Naturpark Amager er et samarbejde mellem Københavns, Tårnby og Dragør kommuner, Naturstyrelsen samt By og Havn. Naturparken omfatter størstedelen af Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Dragør Sydstrand, mens projektet omhandler etablering af nye hovedindgange og støttepunkter syv steder i randen af Naturparken, jf. bilag 1. Projektet vedrører ikke den oprindelige strandeng i Amager Fælleds sydøstlige hjørne eller de tilgrænsende arealer.
Projektet bygger på donationer fra Nordea-fonden og Friluftsrådet samt medfinansiering fra Københavns Kommune, Naturstyrelsen og By og Havn.
Som besluttet ved Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) er formålet med projektet om nye tiltag i Naturpark Amager at give københavnerne bedre muligheder for naturoplevelser og friluftsliv. Københavns Kommune skal med de afsatte midler medfinansiere blandt andet tre nye hovedindgange til naturparken, fire nye blå støttepunkter, der skal give bedre adgang til vandet, og en social dimension, der omhandler, at socialt udsatte grupper skal inddrages i naturformidling og aktiviteter, samt endelig nogle fælles tværgående initiativer, herunder en sekretariatsfunktion (Budgetnotat TM26, 10. juni 2016).
Projektet understøtter Fællesskab Københavns 2025 mål om, at 75 % af københavnerne oplever København som en grøn by, at 20 % opholder sig mere i byens rum, og at 70 pct. af københavnerne oplever god mulighed for at involvere sig lokalt.
Tiltagene understøtter ligeledes målsætningerne for naturområder, parker, ikke-kommunale arealer og vand i strategien Bynatur i København, idet de styrker københavnernes oplevelse af naturen, sikrer at naturparken udvikles under hensyntagen til kulturhistoriske, rekreative og biologiske hensyn, fremmer grønne initiativer på ikke-kommunale arealer, og giver københavnerne bedre muligheder for adgang til vandoplevelser og ophold nær vand.
Organisations- og procesplan
Indledningsvis i projektet er der udarbejdet en organisations- og procesplan for projektet, jf. bilag 2 og 3, hvorefter Teknik- og Miljøforvaltningen deltager på alle projektets organisatoriske niveauer og derigennem sikrer Københavns Kommune den fornødne indflydelse på projektets udformning og fremdrift. Københavns Kommunes beslutningskompetence er fastholdt i projektet ved, at Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen skal godkende de konkrete forslag til fysiske anlæg, før de kan etableres.
Styregruppen for Naturpark Amager består af ledelsesrepræsentanter fra hver af de fem parter i partnerskabet, som foruden Københavns Kommune er Naturstyrelsen, Tårnby og Dragør kommuner og By og Havn. Styregruppen har det overordnede ansvar for Naturparken som helhed, jf. bilag 2, og således også det overordnede ansvar for godkendelse af de forslag, der skal lægges til politisk beslutning, og for gennemførelse af projektets nye tiltag i naturparken.
Projektets realisering følges desuden af en programledelsesgruppe, der er udpeget på direktionsniveau eller andet højere ledelsesniveau for de fem parter i partnerskabet, samt Nordea-fonden, Friluftsrådet og Lokale- og Anlægsfonden. Ved fastlæggelse af projektets organisering har Styregruppen besluttet at etablere en bygherregruppe og en projektledergruppe, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen ligeledes deltager.
Styregruppen for Naturpark Amager er ved en række dialogmøder nået til enighed om en bygherremodel, hvor projektudviklingen ledes af en ekstern bygherrerådgiver. Bygherremodellen håndterer, at projektet er organisatorisk komplekst med mange parter, og vil sikre partnerskabet et godt fælles grundlag for udvikling af de fysiske anlæg. Beslutningen medfører dog en længere indledende fase i projektet end tidligere forudsat. Ibrugtagningen af projektet forventes at blive ca. 10 måneder forsinket. Det forventes således, at de fysiske anlæg ibrugtages frem til juni 2021.
Projektet realiseres over to faser som vist i procesplanen, jf. bilag 3. Den første fase blev indledt i april 2017, hvor projektets organisering blev etableret og bygherre-rådgiverydelsen blev sendt i udbud. Udbuddet forventes afsluttet i december 2017, hvorefter programmeringen af projektet og en projektkonkurrence, jf. nedenfor, kan igangsættes.
Første fase forventes afsluttet ultimo 2018, hvorefter de konkrete forslag til disponering af de nye hovedindgange og blå støttepunkter – blandt andet på baggrund af den afholdte projektkonkurrence - forelægges til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse. Fremlæggelsen for udvalget forventes at ske i marts 2019.
I den efterfølgende anden fase detaljerer og etablerer Københavns Kommune og Naturstyrelsen de konkrete fysiske faciliteter på egne arealer. Fasen forventes afsluttet i 2021. I denne fase vil Teknik- og Miljøforvaltningen foranledige, at nuværende og fremtidige brugere og interessenter ved de enkelte faciliteter får god mulighed for at påvirke den detaljerede udformning af faciliteterne i tråd med visionen Fællesskab København.
Løsningsforslag for de første indsatser
Det foreslås, at Teknik- og Miljøudvalget tilslutter sig Styregruppens beslutning om, at de første indsatser omfatter gennemførelse af en projektkonkurrence og udarbejdelse af dispositionsforslag.
Projektkonkurrencen skal tilvejebringe konkrete forslag til, hvilke funktioner der kan lokaliseres ved de tre nye hovedindgange og fire blå støttepunkter, faciliteternes samspil og disponeringen af hver enkelt facilitet, herunder konkrete forslag til placering af funktioner og fastlæggelse af udtryk, form, arkitektoniske principper, ankomstforhold og samspil med omgivelserne. Projektkonkurrencen skal desuden tilvejebringe konkrete forslag til Naturpark Amagers let genkendelige, endelige og samlende tværgående udtryk, herunder faciliteternes gennemgående farver, materialer og designgreb.
Ved indledning af projektkonkurrencen gennemføres borger- og interessent-inddragelse, som skal kortlægge behov og ønsker til faciliteter og funktioner.
Løsningsforslag for de første indsatser i projektet, vil Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, inden arbejdet med indsatserne sættes i gang.
Økonomi
En enig Borgerrepræsentation afsatte i Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) 24,5 mio. kr. (2017 p/l) til Københavns Kommunes medfinansiering af de nye tiltag i Naturpark Amager. Af de 24,5 mio. kr. er 1,0 mio. kr. (2017 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2017. Med denne indstilling skal der frigives yderligere 2,0 mio. kr. (2018 p/l) til projektering. De 2,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. nedenstående tabel.
Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler
Udvalg |
Aktivitet/ |
Bevilling |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2018 p/l) |
|
2018 |
2019 |
||||
TMU |
Projekter af nye tiltag og indsatser i Naturpark Amager |
3400 – Ordinær anlæg |
0.28.20.3 |
1.500 |
500 |
I alt |
- |
- |
- |
1.500 |
500 |
Midlerne udgør Københavns Kommunes medfinansiering af projektprogrammets første indsatser, herunder gennemførelse af projektkonkurrence, borgerinddragelse og intern administration.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget vil få fremlagt de konkrete forslag til disponering af de nye faciliteter med henblik på frigivelse af den resterende del af anlægsbevillingen, forventeligt i marts 2019. Etableringen af faciliteterne forventes afsluttet i juni 2021.
Pernille Andersen / Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der i projektet som første indsats gennemføres en projektkonkurrence og udarbejdes dispositionsforslag for tiltag i Naturpark Amager, som beskrevet nedenfor.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der frigives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til at gennemføre en projektkonkurrence og udarbejde dispositionsforslag for tiltag i Naturpark Amager, jf. bilag 1. De 2,0 mio. kr. er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2017
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.