Ændring af kriterierne for genhusning ifm. byfornyelse
Indstilling
Indstilling om,
-
at kriterierne for retten til genhusning ifm. byfornyelse (hvor der gennemføres genhusning) lempes, så også beboere, der er flyttet ind i boligen, umiddelbart op til tidspunktet for licitationen, har ret til genhusning,
-
at det godkendes, at medlemsforslag stillet af Enhedslisten om ændring af kriterier for genhusning er håndteret (Teknik- og Miljøudvalget 19. juni 2017).
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
På baggrund af forslag fra Enhedslisten besluttede Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 19. juni 2017 at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde forslag til ændring af kriterierne for genhusning ifm. byfornyelse (bilag 2).
Med de nuværende regler for kommunal genhusning er kun de beboere, der har boet i deres bolig på beslutningstidspunktet eller i minimum to år før byggeriet igangsættes, berettiget til kommunal genhusning under ombygningen, jf. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vejledning i bilag 1.
Der skal tages stilling til forslag om at afskaffe denne 2-års grænse samt kravet om, at man skal være have boet i ejendommen på beslutningstidspunktet.
Løsning
Forslaget har til hensigt at sikre, at alle beboere, der er flyttet ind i deres bolig frem til tidspunktet for licitationen, får tilbudt kommunal genhusning under ombygningsperioden, uanset hvornår beboerne er flyttet ind i lejligheden, når genhusning i øvrigt er påkrævet pga. projektets karakter.
I sager, hvor forvaltningen pga. ombygningens karakter vurderer, at der er behov for midlertidig genhusning, vil ændringen betyde, at alle direkte berørte beboere får ret til midlertidig genhusning uanset indflytningstidspunkt. Af praktiske hensyn vil skæringspunktet for beboernes ret til midlertidig genhusning være tidspunktet for afholdelse af licitationen, umiddelbart før byggeriets igangsættelse.
Efter vedtagelse af forslaget vil alle husstande, der bor i en ejendom umiddelbart før byggeriets igangsættelse, være berettiget til midlertidig genhusning, hvis deres bolig, som følge af byfornyelsesprojektet, er ubeboelig i ombygningsperioden. Beboere, som overtager en ejer- eller andelsbolig, hvor der er afholdt licitation, og som derfor står overfor at skulle ombygges, vil enten i samarbejde med sælger skulle finde en midlertidig boligløsning, eller vente med indflytningen til byggeriet er færdiggjort.
For de beboere, der er berettiget til kommunal genhusning, afholder kommunen alle udgifter ifm. en genhusning, som fx anvisning af bolig, flytteudgifter til og fra den midlertidige bolig, indskud og lejeudgifter til midlertidig bolig.
Reglerne om genhusning ifm. byfornyelse sidestiller beboere i andels- og ejerboligforeninger. En ændring af kriterierne vil derfor fortsat være gældende for begge ejerformer.
Forvaltningen vurderer, at antallet af genhusninger vil stige med syv til ti genhusninger om året baseret på antallet af genhusninger for 2017-ansøgningerne, der maksimalt forventes at udgøre 74 boliger.
Økonomi
Ændring af kriterierne skønnes at medføre øgede udgifter til genhusning på omkring 1,1 til 1,4 mio. kr. om året. Skønnet er baseret på forvaltningens erfaring med, at ca. 1-2 husstande i de ejendomme, hvor der sker genhusning, ikke har været berettiget til genhusning, som følge af 2-års reglen.
De samlede udgifter til genhusning i forbindelse med byfornyelse og kondemnering var i 2016 ca. 11,4 mio. kr. og omfattede ca. 97 genhusninger.
Udgifterne til genhusning afholdes inden for de allerede afsatte midler til byfornyelse, hvilket i 2017 udgør 164 mio. kr. Implementering af forslaget afholdes derfor indenfor byfornyelsesrammen. Dog vil ændringen resultere i, at færre midler bruges til renovering, da beløbet til genhusninger fratrækkes beløbet til igangsætning af nye ombygninger og renoveringer.
Videre proces
Når forslaget er vedtaget, vil lempelsen af genhusningsreglerne gælde fremtidige byfornyelsesbeslutninger vedtaget efter 1. december 2017.
Pernille Andersen /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at kriterierne for retten til genhusning ifm. byfornyelse (hvor der gennemføres genhusning) lempes, så også beboere, der er flyttet ind i boligen, umiddelbart op til tidspunktet for licitationen, har ret til genhusning,
- at det godkendes, at medlemsforslag stillet af Enhedslisten om ændring af kriterier for genhusning er håndteret (Teknik- og Miljøudvalgets møde 19. juni 2017).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og V.
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Hvis man flytter ind i en ejendom, hvor der allerede et besluttet en by- eller bygningsfornyelse, bør man selv afholde udgifterne til sin egen genhusning. Det skal ikke være en kommunal udgift og opgave.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. 1 medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: C og I.
Undlod at stemme: O.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. oktober 2017:
”Hvis man flytter ind i en ejendom, hvor der allerede et besluttet en by- eller bygningsfornyelse, bør man selv afholde udgifterne til sin egen genhusning. Det skal ikke være en kommunal udgift og opgave.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017
Indstillingen blev godkendt med 38 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F og O.
Imod stemte: V, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger)
Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Hvis man flytter ind i en ejendom, hvor der allerede er besluttet en by- eller bygningsfornyelse, bør man selv afholde udgifterne til sin egen genhusning. Det skal ikke være en kommunal udgift og opgave.”