Teknik- og Miljøforvaltningens inhabilitet i sag om anonym henvendelse om kritik af forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at sagsbehandlingen af en anonym henvendelse om kritik af forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen skal overlades til Økonomiforvaltningen, da Teknik- og Miljøforvaltningen er myndighedsinhabil som følge af borgmesterens og direktionens personlige inhabilitet i sagen på grund af den kritik, den anonyme henvendelse retter mod dem.
Indstilling
Indstilling om,
- at Borgerrepræsentationen tager til efterretning, at Teknik- og Miljøforvaltningen, som følge af borgmesterens og direktionens inhabilitet, er myndighedsinhabil i sagen om en anonym henvendelse om kritik af forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen,
- at Borgerrepræsentationen godkender, at sagsbehandlingen i sagen om en anonym henvendelse om kritik af forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen skal overlades til Økonomiforvaltningen, da Økonomiforvaltningen besidder den fornødne sagkundskab i forhold til sagens genstand.
(Teknik- og Miljøforvaltningen)
Problemstilling
Københavns Kommune har modtaget en anonym henvendelse, hvor der rejses kritik af en række forhold vedrørende sagsbehandlingen og i forhold til personaleområdet i Teknik- og Miljøforvaltningen. Henvendelsen rejser endvidere en kritik af borgmesteren og direktionen i Teknik- og Miljøforvaltningen. Henvendelsen er vedlagt som bilag 1 (Anonym henvendelse af 6. oktober 2017 (FORTROLIGT)). Henvendelsen er fortrolig, da der rejses kritik af navngivne medarbejdere i Teknik- og Miljøforvaltningen, se vedlagte bilag 4 (Notat om fortrolighed i sag om anonym henvendelse om kritik af forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen).
Det følger af forvaltningslovens habilitetsregler, at den der virker inden for den offentlige forvaltning er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende har en særlig personlig interesse i sagens udfald. Dette kan blandt andet være tilfældet, hvis en klage er rettet mod den pågældende.
I den anonyme henvendelse rejses der kritik af borgmesteren og direktionen i Teknik- og Miljøforvaltningen, idet det anføres, at borgmesteren og direktionen er vidende om de forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen, der i øvrigt kritiseres i henvendelsen, samt at de ikke har ageret på forholdene.
Der er således en generel risiko for, at borgmesteren og direktionen i forbindelse med forvaltningens behandling af sagen kan blive påvirket af uvedkommende hensyn i form af den personlige interesse, de har i håndteringen af sagen, for så vidt angår den del, der omhandler kritik af dem.
Borgmesteren og direktionen i Teknik- og Miljøforvaltningen må derfor anses for inhabile og vil som konsekvens heraf ikke deltage ved sagens behandling.
Som følge af personlig inhabilitet hos en myndigheds leder vil der kunne opstå myndighedsinhabilitet på grund af det afhængighedsforhold, der må antages at bestå mellem myndighedens leder og de underordnede medarbejdere.
Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at Teknik- og Miljøforvaltningen som myndighed er inhabil på grund af borgmesterens og direktionens personlige inhabilitet. Økonomiforvaltningen er enig i denne vurdering.
Konsekvensen af Teknik- og Miljøforvaltningens myndighedsinhabilitet er en forpligtelse til at undersøge mulighederne for at foretage substitution, det vil sige at undersøge, om det er muligt at overlade sagsbehandlingen til en anden forvaltning underlagt en anden borgmesters daglige ledelse.
Det er Borgerrepræsentationen, der skal tage stilling til dette spørgsmål. Dette fastslog Statsforvaltningen i sin udtalelse af 16. december 2010 om myndighedsinhabilitet i Teknik- og Miljøforvaltningen som følge af borgmesterens personlige inhabilitet i forbindelse med behandlingen af sager om indgåelse af aftaler med borgmesterens registrerede partner.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med Økonomiforvaltningen om håndteringen af sagen.
Det er Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningens vurdering, at Økonomiforvaltningen besidder den fornødne sagkundskab i forhold til sagens genstand, og at Økonomiforvaltningen på den baggrund kan overtage behandlingen af sagen om den anonyme henvendelse om kritik af forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Dette henset til, at de rejste beskyldninger i henvendelsen i vidt omfang vedrører forhold, som borgmesteren for Teknik- og Miljøforvaltningen har ansvar for overfor Økonomiudvalget som en del af det administrative ledelsesansvar. På den baggrund er det forvaltningernes vurdering, at der i den konkrete sag er mulighed for substitution og dermed overladelse af ansvaret for de videre undersøgelser af sagen til Økonomiforvaltningen under overborgmesterens ansvar.
Myndighedsinhabiliteten i sagen medfører, at Teknik- og Miljøforvaltningen tillige er inhabil i forhold til behandlingen af en henvendelse fra Borgerrådgiveren i en whistleblowersag (whistleblowersag 30370) af 14. september 2017, idet der er sammenfald mellem de to sagers indhold, jf. vedlagte bilag 2 (Whistleblowersag 30370 af 14. september 2017 (FORTROLIGT)). Behandlingen er whistleblowersag 30370 vil på den baggrund også blive overført til Økonomiforvaltningen.
Teknik- og Miljøforvaltningen vil herefter ikke beskæftige sig med sagerne, bortset fra at forvaltningen vil bidrage til sagens oplysning bl.a. i form af en redegørelse til Økonomiforvaltningen, jf. vedlagte bilag 3 (Redegørelse af 13. november 2017 for undersøgelse af borgerhenvendelse vedrørende forhold i Teknik- og Miljøforvaltningen (FORTROLIGT)).
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, påbegynder Økonomiforvaltningen håndteringen af sagerne.
Pernille Andersen /Anna Schou Johansen
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017
Borgmester Morten Kabell (Ø) og Teknik- og Miljøforvaltningens direktion forlod salen under punktets behandling på grund af inhabilitet.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.