Revideret strategi for vindmølleindsatsen
Indstilling
Indstilling om,
- at oplæg for den reviderede strategi for vindmølleindsats tages til efterretning, jf. bilag 1(FORTROLIGT),
- at der gives mandat til HOFOR til at styrke vindmølleindsatsen ved at investere i vindmøller til lands og til havs i Danmark (spor 1-3),
- at der gives mandat til HOFOR til at styrke vindmølleindsatsen ved at investere i vindmøller i udlandet (EU, Norge og Storbritannien) (spor 4),
- at der gives mandat til, at HOFOR ud over den nuværende målsætning på 360 MW vindmøller kan effektuere yderligere 100 MW vindmøller. HOFOR afklarer frem mod 2020, hvorvidt de yderligere 100 MW kan realiseres,
- at HOFOR får mulighed for at etablere store rentable solcelleanlæg eller andre former for el-producerende teknologier på vedvarende energi (VE), jf. bilag 2 (FORTROLIGT), i Danmark og/eller udlandet (EU, Norge og Storbritannien)
- at Økonomiudvalgets nuværende garantiramme til vindmøller på pt. 5,6 mia. kr. udvides forholdsmæssigt til også at inkludere yderligere 100 MW vindmøller, rentable solcelleprojekter eller andre former for el-producerende VE-teknologier samt projekter i udlandet (EU, Norge og Storbritannien).
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
København har et mål om at blive CO2-neutral i 2025. Målet er imidlertid udfordret af, at de fremtidige rammevilkår frem til 2025 for vindmøller ikke er på plads. HOFOR har tabt og trukket sig fra de statslige udbud om kystnære vindmøller og udbud om havvindmølleparken Kriegers Flak, ligesom en fejl i vurdering af CO2-udledningen for transportsektoren medfører, at København er langt fra målet. En revideret strategi for vindmølleindsatsen er derfor afgørende for, at København kan blive CO2-neutral i 2025.
Borgerrepræsentationen vedtog den 2. marts 2017 at give mandat til, at HOFOR i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejder en revideret vindmøllestrategi. Borgerrepræsentationen skal sammen med det reviderede strategioplæg, der udvider rammerne for kommunens vindmølleindsats, også tage stilling til, om HOFOR fremadrettet kan etablere andre former for el-producerende vedvarende energiteknologier (VE), eksempelvis solcelleanlæg, der kan supplere, at vindmølleindsatsen bliver indfriet.
Løsning
Vindmølleindsatsen er et centralt indsatsområde i forhold til at nå målet om en CO2-neutral hovedstad i 2025. HOFOR har tabt og trukket sig fra de statslige udbud om kystnære vindmøller og udbud om Kriegers Flak i 2016. Der er derfor behov for at udvide mandatet for strategien, hvis målsætningen om vindmøller og KBH2025 Klimaplanen skal indfries.
HOFOR har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen i første halvår af 2017 udarbejdet et oplæg til en strategi for vindmølleindsatsen. Strategioplægget blev godkendt af HOFORs bestyrelse den 30. maj 2017. Strategien er præsenteret i bilag 1 (FORTROLIGT), da det vurderes, at bilaget kan være forretningsfølsomt for HOFOR, jf. forvaltningsloven § 27, stk. 4, nr. 3.
Strategioplægget indeholder fire overordnede strategiske spor:
- Landvindmøller i Danmark.
- Køb af ejerandele i danske havvindmølleparker.
- Udvikling af egne havvindmøller i Danmark.
- Vindmøller i udlandet.
Vindmølleprojekter i Danmark (spor 1-3) forfølges i dag, men mandatet anbefales udvidet. Vindmøller udenfor Danmark (spor 4) er et nyt spor, hvorfor der skal gives mandat til at forfølge dette. Udover strategien anbefaler forvaltningerne, at HOFOR kan udvikle og opkøbe yderligere 100 MW vindmøller, samt at de kan etablere andre vedvarende energiteknologier, som et strategisk spor til at opfylde kommunens vindmølleindsats.
Vindmøller i Danmark (spor 1 til 3)
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen anbefaler at fremme indsatsen for at opnå flere vindmøller i Danmark. Dette foreslås gjort ved, at HOFOR får mandat til at investere i nye typer vindmølleprojekter både til lands og til havs, jf. bilag 2 (FORTROLIGT), da det vurderes, at bilaget kan være forretningsfølsomt for HOFOR, jf. forvaltningsloven § 27, stk. 4, nr. 3. For at styrke især spor 1 anbefales blandt andet, at HOFOR kan forfølge repower-projekter (hvor gamle vindmøller udskiftes med nye, evt. ved køb af en større vindmølleportefølje, hvor en del af vindmøllerne forventes udskiftet inden udgangen af 2025). For at styrke spor 2 anbefales, at HOFOR fremadrettet kan opkøbe ejerandele i danske vindmølleparker. I den fremadrettede vindmølleindsats vil der i implementering af strategiens spor 1 og 3, jf. bilag 1 (FORTROLIGT), være fokus på opsætning af vindmøller i og nær København, herunder kystnære vindmøller.
Vindmøller i udlandet (spor 4)
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vurderer, at det kan blive nødvendigt at investere i projekter i udlandet for at opfylde målet for kommunens vindmølleindsats. Forvaltningerne anbefaler derfor, at HOFOR kan udvikle og opkøbe projekter i udlandet, hvis muligheden opstår. Hvis Borgerrepræsentationen giver mandat til, at der kan forfølges projekter i udlandet, kan der investeres i projekter i EU samt Norge og Storbritannien, jf. bilag 2 (FORTROLIGT). I det videre arbejde med dette spor skal det juridiske hjemmelsgrundlag for at investere i vindmøller i udlandet endeligt afklares.
Mulighed for at udvide vindmølleindsats med yderligere 100 MW
I KBH2025 Klimaplanens Roadmap for 2017-2020 blev det vedtaget at undersøge muligheden for, at udvide den nuværende vindmølleindsats på 360 MW med yderligere 100 MW (Borgerrepræsentationen den 25. august 2016). Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen anbefaler, at HOFOR får mandat til at effektuere de yderligere 100 MW, hvis HOFOR får mulighed herfor i forbindelse med at udvikle og opkøbe vindmølleprojekter. Hvorvidt det er muligt at effektuere yderligere 100 MW, afhænger blandt andet af fremtidige støtteordninger, samt mulighederne for at realisere spor 2-4, jf. bilag 1 (FORTROLIGT). HOFOR skal afklare, hvorvidt det er muligt at effektuere yderligere 100 MW. En afklaring forventes frem mod 2020.
Alternative VE-teknologier og udvidet garantiramme
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen forventer, at den teknologiske udvikling gør, at andre el-producerende VE-teknologier, herunder især solcelleanlæg, på kort eller lidt længere sigt kan blive attraktive alternativer til vindmøller. Forvaltningerne anbefaler derfor, at HOFOR får mulighed for at investere i rentable projekter inden for relevante VE-teknologier. Alternative VE-teknologier, f.eks. solcelleanlæg, har formentlig en lavere ydelse pr. installeret MW. Dette medfører, at der skal etableres flere MW solceller for at opnå den samme CO2-reduktion. Derfor anbefaler forvaltningerne at åbne for muligheden, at den eksisterende garantiramme til vindmøller også kan anvendes og udvides for alternative VE-teknologier, jf. afsnittet Økonomi.
Udfordringer
En udfordring for at indfri strategien er blandt andet at finde rentable projekter efter, at de eksisterende støtteordninger udløber i februar 2018, og at markedet vænner sig til en ny teknologineutral støtte. De øvrige større risici for vindmøllestrategien omfatter lokal modstand mod vindmøller, udvikling i elpriser samt statens villighed til at åbne eller godkende nye projekter med hav- og kystnære vindmøller.
Bilag 1 og 2 er fortrolige frem til 2025 eller så længe Københavns Kommune og HOFOR implementerer vindmøllestrategien.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Den konkrete etablering af vindmøller og eventuelle andre el-producerende VE-teknologier foretages af HOFOR, og udgifter til anlæg og drift mv. afholdes af HOFOR. Kommunen garanterer for HOFORs lån til etablering af vindmøller mv., og kommunen modtager en garantiprovision herfor.
Den eksisterende garantiramme til HOFORs vindmølleprojekter er på 5,6 mia. kr. (Borgerrepræsentationen den 8. maj 2014). Heraf er pt. 1,1 mia. kr. anvist til konkrete projekter. Såfremt de nye strategispor giver anledning til, at garantirammen skal udvides, eksempelvis i forbindelse med ekstra 100 MW vindmøller og nye VE- teknologier, forelægges dette for Økonomiudvalget.
Forvaltningerne anslår, at garantirammen skal udvides med op til 2-3 mia. kr. afhængigt af projekttypen. Efter godkendelse kan garantierne udmøntes til konkrete rentable projekter.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, fortsætter Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen arbejdet med vindmølleindsatsen i samarbejde med HOFOR. Frem mod 2020 afklarer HOFOR, hvorvidt det er muligt at effektuere yderligere 100 MW. Opførelsen af vindmøller vil ske frem mod 2025. Godkendelse af lånegaranti til konkrete projekter forelægges løbende for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Da investeringer i vindmøller og andre el-producerende VE-teknologier er et område, hvor de økonomiske og teknologiske rammer kan ændre sig relativt hurtigt, vil forvaltningerne orientere de relevante udvalg, hvis der sker større ændringer på området.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at oplæg for den reviderede strategi for vindmølleindsats tages til efterretning, jf. bilag 1(FORTROLIGT),
- at der gives mandat til HOFOR til at styrke vindmølleindsatsen ved at investere i vindmøller til lands og til havs i Danmark (spor 1-3),
- at der gives mandat til HOFOR til at styrke vindmølleindsatsen ved at investere i vindmøller i udlandet (EU, Norge og Storbritannien) (spor 4),
- at der gives mandat til, at HOFOR ud over den nuværende målsætning på 360 MW vindmøller kan effektuere yderligere 100 MW vindmøller. HOFOR afklarer frem mod 2020, hvorvidt de yderligere 100 MW kan realiseres,
- at HOFOR får mulighed for at etablere store rentable solcelleanlæg eller andre former for el-producerende teknologier på vedvarende energi (VE), jf. bilag 2 (FORTROLIGT), i Danmark og/eller udlandet (EU, Norge og Storbritannien).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Økonomiudvalgets nuværende garantiramme til vindmøller på pt. 5,6 mia. kr. udvides forholdsmæssigt til også at inkludere yderligere 100 MW vindmøller, rentable solcelleprojekter eller andre former for el-producerende VE-teknologier samt projekter i udlandet (EU, Norge og Storbritannien).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, og Ø.
Imod stemte: C og V.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: O, C og I.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017
Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F og O.
Imod stemte: V, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).