Udpegning af kommune til sekretariatsbetjening af Naturråd
Indstilling
Indstilling om,
- at det godkendes, at Københavns Kommune i tråd med de øvrige nabokommuner tilslutter sig, at Tårnby Kommune varetager arbejdet med at sekretariatsbetjene et midlertidigt lokalt naturråd frem mod 15. juli 2018,
- at det godkendes, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at håndtere de administrative opgaver, der følger med sekretariatsbetjening af naturrådet, herunder rådets sammensætning.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Erhvervsministeren udstedte i begyndelsen af august 2017 en bekendtgørelse om etablering af midlertidige lokale naturråd. Bekendtgørelsen vedrører arbejdet knyttet til udpegning af naturområder, der indgår i det grønne danmarkskort, som bliver et tema i Kommuneplan 2019.
Bekendtgørelsen indebærer, at der skal nedsættes et naturråd på tværs af kommunerne Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, København, Rødovre og Tårnby. Naturrådet vil fungere som et eksternt rådgivende organ bestående af repræsentanter for erhvervs-, natur- og fritidsinteresseorganisationer.
Erhvervsstyrelsen bad medio august 2017 landets kommuner om at udpege lokal placering for 20 nye naturråd. Københavns Kommune skal sammen med førnævnte kommuner udpege en kommune, der kan varetage opgaven med et naturråd. En af disse kommuner skal påtage sig opgaven med at sekretariatsbetjene rådet.
Da valg af kommune skulle meddeles Erhvervsstyrelsen senest den 1. november 2017, blev det meldt ind at Tårnby påtager sig opgaven med forbehold for, at Kommunalbestyrelserne i de respektive kommuner, godkender indstilling herom. Bl.a. har koordineringsarbejde mellem kommunerne samt udskudt udstedelse af bekendtgørelsen gjort, at kommunerne ikke har kunnet forelægge indstilling for politikerne før nu.
Tårnby Kommunes Økonomiudvalg besluttede den 5. juli 2017 at ville påtage sig ansvaret med opgaven om at sekretariatsbetjene det nye naturråd, såfremt København ikke ønskede varetagelsen af opgaven. Tårnby Kommune lagde i deres indstilling vægt på, at de sammen med Dragør Kommune har nogle af de største naturområder inden for deres kommunegrænse.
De lokale naturråd skal oprettes senest den 15. januar 2018 og skal afslutte deres arbejde senest den 15. juli 2018.
De deltagende kommuner skal servicere rådet, men ikke deltage. De deltagende kommuner har alene adgang til naturrådets møder som observatør.
Løsning
Københavns Kommune peger, sammen med de øvrige kommuner, på at naturrådet placeres i Tårnby Kommune.
Det lokale naturråd skal bidrage til grundlaget for arbejdet med Kommuneplan 2019, og opgaven varetages derfor af Økonomiforvaltningen. Økonomiforvaltningen vil bede Teknik- og Miljøforvaltningen deltage i en intern følgegruppe for arbejdet.
Økonomi
Der følger ikke statslige midler med udpegningen af naturrådet. Det forventes at de deltagende kommuner varetager den økonomiske udgift i forbindelse hermed. Københavns Kommune bidrager med et mindre beløb til omkostninger som følge af etableringen af naturrådet, herunder generelle aktiviteter og analyser. Dette afholdes inden for Økonomiforvaltningens ramme til Kommuneplan 2019.
Videre proces
Såfremt Borgerrepræsentationen tiltræder beslutningen vil Københavns Kommune give Erhvervsstyrelsen besked herom. Københavns Kommune vil inden Borgerrepræsentationens beslutning offentliggøre, at det er muligt for organisationer og foreninger at indstille medlemmer til det lokale naturråd, som sammensættes senest den 15. januar 2018, forudsat Borgerrepræsentationens tiltrædelse.
Peter Stensgaard Mørch /Søren Tegen Pedersen
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at det godkendes, at Københavns Kommune i tråd med de øvrige nabokommuner tilslutter sig, at Tårnby Kommune varetager arbejdet med at sekretariatsbetjene et midlertidigt lokalt naturråd frem mod 15. juli 2018,
- at det godkendes, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at håndtere de administrative opgaver, der følger med sekretariatsbetjening af naturrådet, herunder rådets sammensætning.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.