Mødedato: 30.11.2000, kl. 17:30

Istandsættelse af Amagerbanearealerne

Istandsættelse af Amagerbanearealerne

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 30. november 2000

 

BR 472/2000

Istandsættelse af Amagerbanearealerne

Istandsættelse af Amagerbanearealerne

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der foretages en midlertidig istandsættelse af den tidligere Amagerbanes arealer fra Amagerfælledvej til Vermlandsgade, hvilket snarest forventes overdraget til Kommunen

at der gives en kapitalbevilling på 1,17 mio. kr. på konto 0.21.3 "parker og legepladser" finansieret af det i budget 2000 afsatte rådighedsbeløb

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2000

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Københavns Kommune har med BR 285/2000 besluttet at overtage den nedlagte Amagerbanes arealer fra DSB (overdragelsen af arealet forventes godkendt i Folketingets Finansudvalg i oktober 2000). Kommunen overtager banearealerne fra Amagerfælledvej til Vermlandsgade vederlagsfrit.

Amagerbanens arealer er i meget dårlig vedligeholdelsesmæssig stand. Forvaltningen har gennem de seneste år modtaget en række klager fra borgere i området over områdets tilstand.

Bygge- og Teknikforvaltningen har på sigt planer om, at Amagerbanens arealer skal udvikles til et rekreativt parkbånd. Arealerne indgår endvidere i planerne for det grønne cykelrutenet, idet den planlagte "Amagerrute" løber igennem det tidligere baneareal.

Arbejdet med den endelige udformning af arealerne forudsætter et projektudviklingsarbejde med udstrakt borgerinddragelse. Da det er uacceptabelt at lade arealet ligge i den nuværende tilstand, mens projektudviklingen foregår, foreslås det, at der foretages en midlertidig istandsættelse. Istandsættelsen skal sikre, at arealerne fremstår velplejet frem til den endelige istandsættelse, som forventes gennemført tidligst om nogle år.

Forvaltningen forslår på den baggrund, at en midlertidig istandsættelse omfatter etablering af en grussti mellem skinnerne og udlægning af et muldlag på de resterende arealer svarende til højden på skinnerne. I muldlaget lægges blomsterløg, og mulden tilsås med græs.

Bomhuset ved Amager Boulevard istandsættes udvendigt, mens den indvendige istandsættelse overlades til en kommende lejer. Forvaltningen ønsker at udleje huset til et formål med offentlig interesse. Træbomhuset ved Amagerfælledvej forudsættes nedrevet.

De samlede udgifter til den midlertidige istandsættelse beløber sig 1,17 mio. kr. og istandsættelsen forventes afsluttet i begyndelsen af 2000.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Efter beslutningen i Borgerrepræsentationen (285/2000) om at overtage Amagerbanens arealer vederlagsfrit fra DSB, har forvaltningen udarbejdet et forslag til en midlertidig istandsættelse af arealerne. Overdragelsen af arealerne skal godkendes i Folketingets Finansudvalg, hvilket forventes at ske i oktober 2000.

Den midlertidige istandsættelse skal nedbringe kommunens udgifter til drift og vedligeholdelse af arealerne, frem til en endelig istandsættelse kan påbegyndes, samt give arealerne et udseende, der er acceptabelt for borgerne og kommunen.

Forvaltningen foreslår med baggrund i den eksisterende benyttelse af arealerne, at der foretages følgende midlertidige istandsættelse:

  • Arealerne ryddes for ukrudt og døde buske
  • Der anlægges grussti ved opfyldning mellem de eksisterende jernbaneskinner
  • Der udlægges muld på de restende arealer til et niveau svarende til skinnernes højde og arealerne tilsås med græs
  • Der udlægges forårsløg i muldlaget for at give området en særlig karakter i foråret
  • Der opstilles papirkurve og stativer med hundeposer
  • Bomhuset ved Amagerfælledvej nedrives
  • Bomhuset ved Amager Boulevard istandsættes udvendigt – den indvendige istandsættelse pålægges en kommende lejer

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forvaltningen har foretaget en vurdering af de to bomhuse beliggende på Amagerbanen. Ingen af bygningerne er vurderet at være bevaringsværdige i Bydelsatlas Amager. Det vurderes, at bomhuset ved Amager Boulevard er i en sådan stand, at en istandsættelse kan forsvares. Bomhuset er bygget i solide materialer og er meget tæt på sit oprindelige udsende. Der har været flere forespørgsler på køb eller leje af huset, og forvaltningen anser det derfor for sandsynligt, at der vil kunne findes en lejer til huset. Forvaltningen ønsker kun at udleje huset til formål, der har offentlighedens interesse.

Bomhuset ved Amagerfælledvej forudsættes nedrevet. Huset er bygget i træ og er i dårlig stand. Det vurderes, at udgifterne til istandsættelse langt vil overstige husets værdi økonomisk, æstetisk og historisk.

En istandsættelse af Amagerbanens areal med placering af den grønne cykelrute og med borgerinddragelse med hensyn til arealernes udformning forventes tidligst at kunne foreligge i løbet af nogle år. Forvaltningen har på den baggrund vurderet, at det var hensigtsmæssigt at foretage en midlertidig istandsættelse. Det forventes, at en midlertidig istandsættelse kan afsluttes i begyndelsen af 2001.

Langs med jernbanen står hegn, der skal forhindre færdsel på banen. Vedligeholdelse af disse hegn er pålagt de tilstødende grundejere. Ved Amagerbanen er hegnene af varierende kvalitet. Forvaltningen vil derfor rette henvendelse til de private grundejere langs Amagerbanen, og bede dem istandsætte eller helt fjerne ødelagte hegn ud til banearealet. Forvaltningen vil i forbindelse med den endelige istandsættelse afklare, om der forsat skal være hegn, og om vedligeholdelsen stadig kan påhvile de tilstødende grundejere. Hegnene forhindrer i dag, at der parkeres på arealet. Forvaltningen er indstillet på at tillade tværgående passage og dermed åbninger i hegnet, såfremt grundejerne vil acceptere, at kommunen fortsat ikke skal bidrage til driften af de tilgrænsende private fællesveje.

Økonomi

Den samlede ramme for den midlertidige istandsættelse er 1,17 mio. kr.

(Budgettet er i hovedtal)

Rydningsarbejder 180.000

Byggeplads og afspærring 100.000

Jordarbejder 236.000

Plantning og aptering 246.000

Renovering af Bomhus og diverse 126.000

Uforudsete 132.000

Projektering 150.000

I alt 1.170.000

På den reviderede investeringsplan, der blev godkendt af Bygge- og Teknikudvalget den 6. oktober 2000, er der afsat 0,8 mio. kr. på parkkontoen til Amagerbanearealernes istandsættelse. I den foreliggende indstilling er istandsættelsen opgjort til 1,17 mio. kr. De manglende 0,37 mio. kr. findes på parkkontoen "Havneparken, Islands Brygge", hvor der forventes et mindreforbrug i år på 1,5 mio. kr. i forhold til den afsatte ramme på 2,4 mio. kr.

Høring

Forslaget til midlertidig istandsættelse af Amagerbanens arealer har været forelagt Miljøkontrollen. Miljøkontrollen har givet sin tilladelse til den foreslåede midlertidige istandsættelse.

BILAG VEDLAGT

Plan over Amagerbanen fra Amagerfælledvej til Vermlandsgade

 

Ole Bach

Til top