Høringssvar om strukturreform
Høringssvar om strukturreform
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 30. september 2004
BR 427/04
Høringssvar om strukturreform
Høringssvar om strukturreform
Indstilling om, at vedlagte udkast til høringssvar sendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
(Økonomiudvalget)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at vedlagte udkast til høringssvar sendes til Indenrigs- og
Sundhedsministeriet
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. september 2004
Anbefalet.
RESUME
Økonomiforvaltningen indstiller, at Borgerrepræsentationen meddeler Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at Københavns Kommune ikke har planer om at indgå i en kommunesammenlægning eller har indgået aftaler om forpligtende samarbejder om opgaveløsningen med andre kommuner.
SAGSBESKRIVELSE
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i brev af 29. juni 2004 på baggrund af aftalen om en strukturreform anmodet landets kommunalbestyrelser om at oplyse over for ministeriet, om man ønsker at indgå i en kommunesammenlægning, samt om man har indgået aftale om forpligtende samarbejde med andre kommuner.
Det følger af regeringens aftale med Dansk Folkeparti, at kommuner med under ca. 20.000 indbyggere skal indgå i kommunesammenlægninger, der kan bringe indbyggertallet op på mindst ca. 20.000 indbyggere, eller indgå i forpligtende samarbejder med en eller flere andre kommuner, hvor det samlede befolkningsunderlag for samarbejdet skal være på mindst ca. 30.000 indbyggere. For landets øvrige kommuner er der ikke lagt op til at stille krav om kommunesammenlægninger eller om forpligtende kommunale samarbejder.
De forpligtende samarbejder skal som minimum omfatte beskæftigelsesområdet, visitationsfunktioner på socialområdet, den samlede specialundervisning i specialklasser mv., specialundervisningen for voksne, al genoptræning, der ikke foregår under sygehusindlæggelse, samt de opgaver på natur- og miljøområdet, som kommunerne overtager fra de nuværende amtskommuner. Desuden fremgår det af aftalen, at også nogle af de hidtidige opgaver – af hensyn til en enstrenget varetagelse af visse opgaver – vil skulle indgå i samarbejdet. Det gælder blandt andet kontanthjælpsområdet, specialundervisningen i specialklasser, visitationsfunktioner mv.
Formen for de "forpligtende samarbejder" vil være delegation. Det betyder, at den eller de kommuner, der delegerer en opgave til en anden kommune, vil bevare ansvaret – herunder det økonomiske ansvar – for opgaven, idet alene udøvelsen vil skulle overlades til en anden kommune. Samarbejderne skal for de nævnte opgaver omfatte en fast kreds af kommuner.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i høringsbrevet til kommunalbestyrelserne spurgt, om landets "øvrige kommuner" (over 20.000 indbyggere) ønsker at indgå i en kommunesammenlægning, samt om kommunalbestyrelsen evt. har indgået aftale om et forpligtende samarbejde som ovenfor nævnt. Kommunalbestyrelserne for de "mindre kommuner" (under 20.000 indbyggere) er blevet spurgt om, hvilken kommunesammenlægning man ønsker at indgå i og – såfremt man ikke ønsker at indgå i en kommunesammenlægning – med hvilken kommune eller hvilke kommuner – de har indgået aftale om forpligtende samarbejde.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Borgerrepræsentationen meddeler Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at Københavns Kommune ikke har planer om at indgå i en kommunesammenlægning, og at kommunen ikke har indgået forpligtende samarbejder om opgaveløsningen med andre kommuner, jf. vedlagte udkast til høringssvar.
ØKONOMI
-
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
Økonomiforvaltningen har hørt kommunens forvaltninger, om der er indgået forpligtende samarbejder med andre kommuner. Forvaltningerne har oplyst, at kommunen ikke har delegeret opgaver til andre kommuner - eller har fået delegeret opgaver fra andre kommuner.
BILAG
1. Indenrigs- og Sundhedsministeriets brev af 29. juni 2004 til samtlige kommunalbestyrelser
2. Udkast til høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Erik Jacobsen
/Paul Sax Møller