Folkeoplysningspolitik 2023-26
Alle kommuner skal efter Folkeoplysningsloven have en Folkeoplysningspolitik vedtaget af kommunalbestyrelsen.
I København var Kultur- og Fritidspolitikken i perioden 2015-2023 indeholdt i Folkeoplysningspolitikken. Da den nuværende Kultur- og Fritidspolitik ikke rummer Folkeoplysningspolitikken, har Folkeoplysningsudvalget gennemført en proces for at udarbejde en ny politik for området.
Folkeoplysningsudvalget har valgt at udarbejde en politik, der tager udgangspunkt i Kultur- og Fritidspolitikkens temaer. Politikken indeholder områdets selvstændige ambitioner og ønsker og er dermed et bidrag til Kultur- og Fritidsudvalgets udmøntning af Kultur- og Fritidspolitikken.
Folkeoplysningsudvalget godkendte på dets møde den 2. april 2024 udkast til Folkeoplysningspolitik 2023-26. Politikken skal nu endeligt godkendes i Borgerrepræsentationen.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende Folkeoplysningspolitik 2023-26.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
(Kultur- og Fritidsudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen delegerede den 1. december 2011 alle opgaver i henhold til Folkeoplysningsloven til Folkeoplysningsudvalget. Herunder at udarbejde en folkeoplysningspolitik, som kommunen, jf. Folkeoplysningsloven, er forpligtet til at udarbejde.
Folkeoplysningspolitikken (bilag 1) skal nu endeligt godkendes i Borgerrepræsentationen.
Løsning
Folkeoplysningspolitikken lægger sig op ad temaerne fra Kultur- og Fritidspolitikken:
- For fællesskabet
- For de oversete
- For byen
- For hovedstaden
- For organisationen
Folkeoplysningspolitikken har været i høring hos aftenskoler, foreninger og eksterne interessenter (herunder lokaludvalg) inden den endelige behandling af politikken i udvalget. Opsamling på høringssvarene og selve høringssvarene fremgår af bilag 2-4.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med Borgerrepræsentationens endelige godkendelse vil forvaltningen i samarbejde med Folkeoplysningsudvalget udmønte de politiske målsætninger.
Søren Tegen Pedersen
/Mads Kamp Hansen
Oversigt over politisk behandling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende Folkeoplysningspolitik 2023-26.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2025
Indstillingen blev godkendt under dagsordenspunkt 1. ”Godkendelse af dagsorden”.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. maj 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
“I et centralt punkt i politikken skrives der, at denne skal »Understøtte lige aktivitetsmuligheder for alle bedst muligt uanset køn, etnisk baggrund, alder, social eller økonomisk baggrund.«. Men da kønsopdelt svømning ikke er afskaffet i Københavns Kommune, mener Det Konservative Folkeparti, at Folkeoplysningspolitik 2023-2026 godkendes på en delvist misvisende præmis. Da Det Konservative Folkeparti er enig i den nedskrevne politik, følger vi imidlertid forvaltningens indstilling”.