Mødedato: 30.04.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om ny styringsmodel for By & Havn

Medlemsforslag

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der belyser hvordan Borgerrepræsentationen kan få større styring med byudviklingen af områderne under By & Havns nuværende og evt. kommende portefølje, og herigennem sikre at byudviklingen sker under større hensyntagen til kommunens overordnede boligpolitik, herunder tilvejebringelsen af flere almene boliger og flere ejer- og andelsboliger. Et af de forslåede løsningsforslag skal være muligheden for styring gennem to-årige udviklingsplaner vedtaget af borgerrepræsentationen, som beskrevet i motivationen,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der belyser hvordan By & Havn kan deltage i lokale byudviklingsprojekter i den eksisterende by,
  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der afsøger hvilke myndighedsopgaver, som lige nu er placeret hos By & Havn, men som i andre byer i Danmark og Europa er placeret hos kommunen og hvordan der kan skabes en større normalisering af disse myndighedsopgaver i Københavns Kommune ved en eventuel hjemtagning fra By & Havn.

(Stillet af Radikale Venstre)

Motivering

By & Havn har siden sin etablering spillet en afgørende rolle i udviklingen af byen. Uden By & Havn ville København ikke have haft metroen eller en række af de byområder, vi kender i dag. De kommende årtier vil bringe yderligere udvikling i mange af de områder, der er ejet af By & Havn, herunder Nordhavnen, Sydhavnen, Ørestad og Østhavnen. Det er senest blevet gjort klart med aftalen om ”Byudvikling og infrastruktur til Lynetteholmen”.

Det er derfor også et naturligt tidspunkt at borgerrepræsentationen forholder sig til, hvordan vi fremtidssikrer byudviklingsmodellen på Københavns præmisser. For Radikale Venstre er det vigtigt, at vi får en udviklingsmodel, hvor demokrati, gennemsigtighed, bæredygtighed og boligpolitisk ansvar går hånd i hånd. Derfor foreslår vi en række forhold, som kommunen skal arbejde for, bliver ændret for By & Havn til glæde for københavnerne og byens udvikling.

Boligpolitisk er det vigtigt, at vi i højere grad fastsætter klare mål for antallet af almene boliger, ungdomsboliger, ejerboliger og andelsboliger i byudviklingen og får en større grad af kontrol over dette. Derfor foreslår vi, at By & Havn hvert andet år fremlægger en udviklingsplan for Borgerrepræsentationen. Planen skal indeholde konkrete målsætninger, som By & Havn forpligter sig til at opfylde, efter planen er godkendt politisk.

Ved at skabe en åben og balanceret udviklingsmodel med større demokratisk kontrol kan vi fastholde de positive aspekter af By & Havns arbejde, samtidig med, at vi retter op på de udfordringer, der er opstået undervejs. To-årige udviklingsplaner vil styrke Borgerrepræsentationens mulighed for at sikre, at byudviklingen i København sker på en bæredygtig, demokratisk og socialt inkluderende måde.

For at øge boligudbuddet og passagergrundlaget for den kollektive trafik skal By & Havn bidrage aktivt til lokale byudviklingsprojekter i den eksisterende by. Dette kunne eksempelvis ske gennem opkøb og omdannelse af eksisterende byggeri for at øge boligudbuddet og skabe et grundlag for højklassificeret kollektivtrafik. En sådan indsats vil styrke By & Havns rolle som en organisation, der arbejder for hele byen og ikke kun de tidligere udviklingsområder langs havnen.

For at skabe en mere mangfoldig by, skal By & Havn også i højere grad bruges til at udvikle andre ejerformer. Selskabet har en bunden opgave i at finansiere metroudvidelse og må i sagens natur agere derefter. Samtidig har kommunen og By & Havn samlet set en stærk økonomisk likviditetsstilling, og kommunen bør vurdere, om denne likviditet kan blive bragt i spil for at fremme etablering af nye boliger uden at svække By & Havns finansieringsforpligtelse. En mulig situation er, hvor By & Havn oftere skyder en grund ind i et udviklingsselskab og først betaler, når udviklingsprojektet er afsluttet. Denne mulighed bør især blive brugt i forhold til andelsforeninger og andre modeller, hvor fremtidige beboere går sammen om et ejendomsudviklingsprojekt som byggefællesskab, og der hvor flere ejerformer samarbejder om et ejendomsudviklingsprojekt.

Endelig er der af hensyn til gennemsigtigheden og den demokratiske kontrol af byens drift og udvikling et behov for at genbesøge myndighedsrollerne og fordelingen af disse. By & Havns model, hvor grundsalg finansierer metroen, har vist sig effektiv siden Ørestadsudviklingen begyndte. Men modellen har også svagheder, blandt andet i form af overførsel af planlægningsmagt og myndighedsrolle fra Borgerrepræsentationen til By & Havn i byudviklingsområderne. Det gælder også for vandarealerne, hvilket skaber en uhensigtsmæssig og uigennemskuelig fordeling af myndighedsopgaverne for f.eks. leje af vandarealer. Vi foreslår derfor en afbalancering af opgavefordelingen, så myndighedsopgaver som planlægning, godkendelse og tilsyn i højere grad tilbageføres til kommunen. Dette vil sikre en mere helhedsorienteret og ensartet administration af byens drift og udvikling.

Til top