Mødedato: 30.04.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om lettere gør-det-selv begrønning

Medlemsforslag

Det forslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en lettilgængelig og forståelig vejledning om borgernes rettigheder og muligheder for at beplante og ændre det offentlige rum,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der beskriver mulighederne for at udvide borgernes rettigheder til selv at forandre byens fysiske rum uden forudgående tilladelse fra kommunen, eller med let tilgængelig tilladelse.

(Stillet af Socialistisk Folkeparti)

Motivering

Det er ikke mange der ved det, men mange af de fine blomsterbede under vejtræerne i København er ikke sat af kommunens medarbejdere. De bliver plantet og passet af københavnere. På Østerbro findes der gadetræer, der har været beplantet af frivillige københavnere i mange år. I perioder har de fået støtte til indkøb af planter, men det er borgerne selv, der planter og vedligeholder haverne år efter år, og det kræver ingen lang ansøgningsproces at beplante under et vejtræ.

Det samme gør sig gældende for projektet RENTEN på Rentemestervej i Nordvest, hvor frivillige er gået sammen om at etablere RENTEN’s Planteservice, der er et fællesskab, som beplanter Rentemestervej, så det går fra at være en grå og asfalteret vej til en grøn og levende gade.

For begge plantefællesskaber gælder det, at der er tale om frivillige ildsjæle, der har taget planteskeen i den anden hånd, og som på eget initiativ forandrer byens rum til det bedre. Det er noget, der komme os alle til gavn.

Sådanne frivillige skal vi selvfølgelig støtte, men vi skal også som offentlig myndighed være bedre til at lade være med at stå i vejen for det gode initiativ. Vi skal derfor proaktivt hjælpe dem med at finde ud af, hvad de må ændre, og hvordan de kan ændre det. De skal ikke selv prøve at finde ind til centrum af den bureaukratiske labyrint Københavns Kommune til tider kan være. Vi skal i stedet komme de frivillige i møde, så deres arbejde bliver lettere, og andre forhåbentlig vil følge deres gode eksempel.

Derfor vil vi gerne bede forvaltningen om at producere en lettilgængelig og forståelig vejledning om borgernes rettigheder og muligheder for at beplante og ændre det offentlige rum, så det bliver lettere at etablere plantekasser, væghængte bænke, eller andre kreative idéer, der dukker op hos lokale med grønne fingre.

Vi skal også se på, om der er noget vi kan ændre, der udvider borgernes rettigheder til at ændre byens rum. Sætter vi som kommune nogle velmenende, men måske utidssvarende krav til, hvad man må og ikke selv må ændre i byens rum? Udgangspunktet må trods alt være, at det ikke er kommunen men en selv, der bestemmer hvordan ens nabolag skal se ud.

Til top