Styrkelse af kommunens aktive ejerskab
Indstilling og beslutning
- at Økonomiforvaltningen styrker udøvelsen af det aktive ejerskab overfor kommunens selskaber,
- at Økonomiforvaltningen vender tilbage med en (eller flere) modeller for, hvordan der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Af kommunens foreløbige koncernbalance for 2014 kan det ses, at værdierne i de større selskaber, som kommunen ejer mere end 50 pct. af, har aktiver for 65,0 mia. kr. Kommunens koncernbalance viser endvidere, at selskaberne også har betydelige gældsposter, som Københavns Kommune for størstedelens vedkommende enten hæfter eller garanterer for. Selskabernes gæld og hensættelser udgjorde således 53,2 mia. kr. ultimo 2014, mens egenkapitalen var netto 8,4 mia. kr.
Københavns Kommunes selskaber repræsenterer således både betydelige værdier for kommunen og en risikoeksponering i forhold til selskabernes gæld. Risikoeksponeringen gør sig særligt gældende på områder, hvor værdien af aktiverne er betinget af muligheden for at kunne afsætte ydelser på et kommercielt marked, f.eks. salg af ejendomme, salg af el og lignende.
Med afsæt i kommunens politik om aktivt ejerskab (godkendt af Borgerrepræsentationen den 10. oktober 2013, dagsorden punkt nr. 4)iværksætter Økonomiforvaltningen nu en styrket strategisk indsats med henblik på at sikre og udvikle kommunens værdier og interesser i selskaberne.
Løsning
Det grundlæggende princip om kommunens forpligtelse til at foretage en forsvarlig forvaltning af sine aktiver er også gældende i forhold til kommunes ejerandele i selskaber mv.
Dette gælder både i forhold til aktieselskaber mv., hvor kommunens hæftelse for selskabets forpligtelser er begrænset til kommunens til enhver tid værende andel af kapitalen (i visse tilfælde suppleret med lånegarantier), men især i forhold til interessentskaber mv., hvor kommunen og de øvrige deltagere hver især hæfter personligt, solidarisk og uden begrænsning.
Kommunens opfyldelse af forpligtelsen til forsvarlig forvaltning af de kommunale aktiver i selskaber (aktie-, partner- og anpartsselskaber samt interessentskaber, herunder § 60-selskaber) kan ske i kraft af:
- Vedtægter (eller interessentskabsaftale)
- Ejeraftale (kun aktieselskaber mv.)
- Generalforsamling (eller interessentskabsmøde)
- Bestyrelsesmedlemmer
- Ingen instruktionsbeføjelse i aktieselskaber mv.
- Instruktionsbeføjelse i interessentskaber, men i visse tilfælde begrænset hvis et bestyrelsesmedlem er udpeget på baggrund af personlige/faglige kvalifikationer.
- Observatører, repræsentantskab, andre udvalg, embedsmandsmøder/ejermøder (beroende på tilladelse fra bestyrelse, aftale eller i henhold til lovgrundlag)
- Sekretariatsbetjening
Den 10. oktober 2013 (dagsorden punkt nr. 4) godkendte Borgerrepræsentationen den gældende politik for aktivt ejerskab i kommunens selskaber, der afløste 2005-indstillingen om aktivt ejerskab.
Ifølge beslutningen udgør Københavns Kommunes politik for alle selskaber:
At Københavns Kommune ved anvendelse af de styringsværktøjer, som er til rådighed via forvaltningen og de af kommunen udpegede bestyrelsesmedlemmer:
- sikrer og udvikler kommunens økonomiske værdier i selskaberne, og
- varetager kommunens øvrige interesser, dvs. de strategier og politikker, som Borgerrepræsentationen og kommunens udvalg har vedtaget for byens udvikling, herunder kommune- og lokalplaner, klimaplaner, ressource- og affaldsplaner, politik om sociale klausuler m.v. i selskaberne.
Herudover er det Københavns Kommunes politik:
- At Københavns Kommune politisk og forvaltningsmæssigt har en klar adskillelse af rollerne som myndighed, kontraktpart og ejer.
- At Københavns Kommune i rollen som ejer har fokus på adskillelsen mellem ejerrolle og bestyrelsens rolle og ansvar:
- Københavns Kommunes rolle, som ejer, er at sikre, at politikken for aktivt ejerskab implementeres, mens
- bestyrelsen i selskabet har ansvaret for den overordnede strategiske ledelse af selskabet.
Med henblik på at udøve et stærkere og mere aktivt ejerskab via de styringsmæssige redskaber, som kommunen har til rådighed, jf. ovenfor, igangsættes med denne beslutning en række strategiske initiativer.
Initiativerne har dels til hensigt at sikre og udvikle kommunens økonomiske værdier i selskaberne og understøtte en ansvarlig og bæredygtig håndtering af gældsforpligtelserne. Således foretages der undersøgelser af blandt andet selskabernes rammebetingelser, herunder i forhold til lovgivningen, samt en strategisk gennemgang af selskabernes anlægsaktiver med henblik på aktivoptimering.
Dels har initiativerne til hensigt at understøtte sammenhæng mellem aktiviteterne i selskaberne og kommunens øvrige interesser. Således vil der ske en systematisk gennemgang af og opfølgning på kommunens strategier og politikker og selskabernes aktiviteter med henblik på, at Københavns Kommunes politikker også implementeres via målbare mål for de relevante selskaber.
Muligheden for at implementere kommunes politik vil for hvert enkelt selskab, som erfaringen viser, være afhængig af blandt andet kommunens ejerandel samt vedtægter og ejeraftalers reguleringer af stemmevægten. Hovedparten af de større selskaber, hvori kommunen deltager, er dog karakteriseret ved et relativt koncentreret ejerskab, hvor kommunen som regel er den største ejer, og derfor har mulighed for at gøre sin indflydelse som aktiv ejer gældende.
For at kommunen kan være en aktiv ejer, er det vigtigt, at kommunen rettidigt er i besiddelse af informationer fra selskaberne, herunder løbende oplysninger om aktiviteter og økonomi samt om sager, der har et ejerstrategisk fokus eller er bestyrelsesrelevante. Derfor udbygges den tætte kontakt mellem Økonomiforvaltningen og selskaberne, herunder ved:
- Anmodning om oplysninger fra selskaberne om økonomi og strategiske projekter, herunder løbende information til brug for systematisk opfølgning bl.a. på 14-dages tavlemøder i Økonomiforvaltningens direktion. Rapporteringen bør bestå af 7-8 nøgletal, der viser niveau og trend på drift, aktivsammensætning, gældsudvikling samt priser på forbrugerrettede ydelser fra selskaberne. Frekvensen afhænger af typen af relevante nøgletal.
- Etablering af én indgang/udgang i nyt selskabskontor i Økonomiforvaltningen i forhold til at varetage den aktive ejerstrategi for de større selskaber, jfr. bilag 1.
Udover Økonomiforvaltningen er det kun Teknik- og Miljøforvaltningen, der har ansvaret for en række store selskaber: I/S Amager Ressourcecenter, I/S Vestforbrænding og CTR I/S.
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil fortsat udarbejde kommenterede bestyrelsesdagsordner til de af Københavns Kommune udpegede bestyrelsesmedlemmer.
For at sikre, at kommunen er orienteret om udviklingen i kommunens selskaber, særligt de selskaber, hvor kommunen enten hæfter eller garanterer for betydelige beløb, vil Økonomiforvaltningen ligeledes fortsat orientere Økonomiudvalget og evt. Borgerrepræsentationen om de store selskabers budgetter, årsrapporter og perioderegnskaber, samt om forhold som er af væsentlig betydning for selskabet eller for kommunen som ejer. Tilsvarende orienteres Teknik- og Miljøudvalget om status for de selskaber, der hører under udvalgets ressort, i forbindelse med de løbende kvartalsprognoser og aflæggelse af årsregnskab.
Organisering
Der oprettes pr. 1. april 2015 et selskabskontor under Økonomiforvaltningen.
Arbejdet i selskabskontoret vil bygge på et fortsat tæt samarbejde med selskaberne og Teknik- og Miljøforvaltningen samt en videreførelse af dialog og projektgrupper iøvrigt, på tværs af fagforvaltninger og selskaber.
Høring
Indstillingen har været vendt med Teknik- og Miljøforvaltningen, der ikke har bemærkninger hertil.
Økonomi
Indstillingen har ingen budgetøkonomisk effekt.
Mikkel Hemmingsen
/ Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
- at det godkendes, at Økonomiforvaltningen styrker udøvelsen af det aktive ejerskab overfor kommunens selskaber.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. april 2015
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til et nyt yderligere 2. at-punkt:
”At Økonomiforvaltningen vender tilbage med en (eller flere) modeller for, hvordan der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. april 2015
Indstillingen blev med det i bilag 2 fremsatte ændringsforslag godkendt uden afstemning.