Forespørgsel til socialborgmesteren vedrørende utilstrækkeligt tilsyn med plejebørn
Indstilling og beslutning
Socialborgmesteren bedes redegøre for:
- Hvordan Socialforvaltningen kan undlade at foretage de lovpligtige personrettede tilsyn med plejebørnene?
- Hvad er årsagen til, at plejebørnene - i de få samtaler der er gennemført - ikke blevet vejledt om deres ret til at medbringe en bisidder eller en anden person til samtalerne?
- Hvilke procedurer har forvaltningen haft for disse tilsyn og samtaler?
- Er procedurerne blevet ændret?
- Hvilke fejl er der begået og hvad gør forvaltningen for at rette op herpå?
- Hvem er ansvarlige, og har de manglende tilsyn og svigt ved samtalerne fået konsekvenser på ledelsesniveau eller andet steds?
- Hvordan kan borgere og politikere nu være sikre på, at sådanne fejl ikke sker igen?
(Stillet af Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti)
MOTIVERING
Borgerrådgiveren har udtalt kritik af Københavns Kommunes tilsyn med plejebørn. En undersøgelse af sager fra 2011 og 2012 viser nemlig, at kommunen ikke foretog tilstrækkeligt mange personrettede tilsyn. Borgerrådgiveren konstaterer i undersøgelsen, at kommunen alene i otte ud af 30 sager fra 2011 og 2012 foretog de lovpligtige tilsyn med plejebørnene. I 22 af de undersøgte sager er der ikke dokumentation for de fire obligatoriske tilsynsbesøg og samtaler med plejebørnene i de hjem, hvor børnene var i pleje i den to-årige periode. Undersøgelsen viser desuden, at der ikke er dokumentation for, at plejebørnene blev vejledt om deres mulighed for efter eget valg at medbringe en bisidder eller en anden person til samtalerne, hvis de måtte have ønsket dette. Borgerrådgiveren har derfor lagt til grund, at denne vejledning ikke blev ydet.
Borgerrådgiveren har på grund af tilsynets vigtige rolle i forhold til gode anbringelsesforløb derfor besluttet at gennemgå yderligere aktuelt sagsmateriale fra perioden 1. februar 2013 til 1. februar 2015.
Forespørgselsstillerne mener, at det er uacceptabelt, at Socialforvaltningen undlader disse tilsynsbesøg og at Socialforvaltningen ikke oplyser plejebørnene om deres rettigheder i forbindelse med samtalerne. Forespørgselsstillerne ønsker derfor at høre, hvad den ansvarlige borgmester mener om sagen, og om der skal placeres et ansvar for disse svigt.
Sagen var for øvrigt på dagsordenen i Borgerrådgiverudvalget d. 27.03.15 (Se bilag 1 - Borgerrådgiverens rapport)
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. april 2015
Forespørgslen blev besvaret.