Mødedato: 30.01.2020, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høring vedrørende BIOFOS' kommissorium for analyse af fremtidig placering af renseanlæg i hovedstadsområdet

Se alle bilag

BIOFOS har sendt et opdateret kommissorium vedrørende analyser for en flytning af renseanlæggene, herunder Renseanlæg Lynetten, i høring hos de 15 BIOFOS-kommuner.

I analysen vil flere scenarier blive belyst. Analysen skal lede frem til et efterfølgende beslutningsgrundlag for renseanlæggenes fremtidige placering. Kommissoriet for analyserne har været drøftet mellem kommunaldirektørerne i de 15 BIOFOS-kommuner samt på et fælles borgmestermøde.

Økonomiforvaltningen har ikke bemærkninger til kommissoriet og anbefaler på den baggrund at kommissoriet tages til efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen tager forslag til "Kommissorium for analyse af fremtidig placering af renseanlæg i hovedstadsområdet" til efterretning (bilag 1),
  2. at Borgerrepræsentationen giver Økonomiforvaltningen mandat til at udpege en repræsentant på enten direktør- eller chefniveau til deltagelse i en følgegruppe til analysearbejdet.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

BIOFOS' bestyrelse har den 6. december 2019 besluttet at sende et opdateret "Kommissorium for analyse af fremtidig placering af renseanlæg i hovedstadsområdet" i høring hos de 15 BIOFOS-kommuner, herunder Københavns Kommune. Kommissoriet er opdateret på baggrund af input fra fælles drøftelser med borgmestre og kommunaldirektører i de 15 BIOFOS-kommuner (bilag 2).

Formålet med kommissoriet er at analysere fordele og ulemper ved at flytte BIOFOS' renseanlæg til en ny lokation, blive på de nuværende lokationer eller eventuelt kun flytte Renseanlæg Lynetten. 

Løsning

Baggrunden for kommissoriet er, at BIOFOS på lang sigt er udfordret på de nuværende tre renseanlæg samt, at der er indgået en principaftale mellem regeringen og Københavns Kommune om anlæggelse af Lynetteholmen, og at Hvidovre Kommune har offentliggjort en vision om etablering af et nyt erhvervsområde, kaldet Holmene.

BIOFOS vurderer, at selskabet er udfordret på de nuværende tre renseanlæg:

  • Der vil være mangel på arealer til ny kapacitet efter 2045 med de nuværende prognoser og med de nuværende kendte teknologier. Der er også mangel på arealer til nye anlægsdele til imødekommelse af miljøkrav, såfremt disse skærpes efter 2026. Disse skærpelser kan fx være fjernelse af miljøfremmede stoffer, medicinrester, ingen accept af bypass ved skybrud mv.
  • BIOFOS skal kunne imødekomme klimaforandringerne, herunder især kunne håndtere skybrud, der giver periodevis voldsomme forøgelser af spildevand samt kunne sikre anlæggene mod højere vandstand.
  • Der er forventninger til og nye krav om, at BIOFOS deltager aktivt i både den fortsatte grønne omstilling til et mere bæredygtigt samfund, herunder især bidrager yderligere til at fortrænge fossile energikilder med CO2-neutrale energikilder, og til at understøtte den fortsatte opbygning af en cirkulær økonomi i samfundet. Spildevandets ressourcer skal udnyttes bedre, og ressourcerne, eksempelvis fosfor, skal tilbage i kredsløbet.
  • Boliger og byens liv flytter tættere og tættere på renseanlæggene, hvilket skaber øget risiko for klager over støj og lugtgener.

På den baggrund har bestyrelsen i BIOFOS besluttet at gennemføre en analyse, der har til formål at udarbejde et samlet beslutningsgrundlag for den fremtidige placering af renseanlæg i hovedstadsområdet. Analysen skal dels omfatte, hvordan BIOFOS’ udfordringer kan imødekommes på langt sigt, dels hvordan BIOFOS kan forholde sig til etablering af Lynetteholmen og Holmene.

I analysen vil flere scenarier blive belyst, herunder som minimum følgende scenarier:

  • De nuværende renseanlæg forbliver på de tre nuværende lokaliteter.
  • Renseanlæg Lynetten flyttes til enten Prøvestenen eller sammenlægges med det nuværende Renseanlæg Avedøre.
  • De nuværende renseanlæg flyttes og samles i et nyt renseanlæg på Holmene.
  • De nuværende renseanlæg flyttes og samles i et nyt renseanlæg på Prøvestenen.

BIOFOS har sendt kommissoriet for analyserne i høring hos de 15 BIOFOS-kommuner.

Økonomiforvaltningen har ikke bemærkninger til kommissoriet og anbefaler på den baggrund at Borgerrepræsentationen tager kommissoriet til efterretning.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Omkostninger til eksterne konsulenter, mødefaciliteter mv. afholdes af BIOFOS. Det forudsættes, at Københavns Kommune deltager med interne ressourcer fra forvaltningen.

Videre proces

Borgerrepræsentationens beslutning vedrørende BIOFOS-kommissoriet meddeles BIOFOS.  

BIOFOS igangsætter analyserne, hvor BIOFOS-kommunerne og forsyningsselskaberne deltager i en følgegruppe. Endvidere forventes det, at der vil blive afholdt borgmestermøder med de 15 BIOFOS-kommuner.

Analyseresultaterne og et beslutningsgrundlag om renseanlæggenes fremtidige placering forventes at kunne fremlægges, efter behandling af såvel følgegruppen som borgmestermøderne, for bestyrelsen i BIOFOS i løbet af 2021. Herefter kan et eventuelt beslutningsgrundlag om renseanlæggenes placering forelægges til politisk behandling i de 15 BIOFOS-kommuner.

  

Søren Hartmann Hede     /     Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen tager forslag til "Kommissorium for analyse af fremtidig placering af renseanlæg i hovedstadsområdet" til efterretning (bilag 1),
  2. at Borgerrepræsentationen giver Økonomiforvaltningen mandat til at udpege en repræsentant på enten direktør- eller chefniveau til deltagelse i en følgegruppe til analysearbejdet.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2020.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

"Økonomiforvaltningen inddrager Teknik- og Miljøforvaltningen i arbejdet i følge-gruppen til analysearbejdet i forhold til spildvandshåndteringen."

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. januar 2020

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

"Økonomiforvaltningen inddrager Teknik-og Miljøforvaltningen i arbejdet ifølge-gruppen til analysearbejdet i forhold til spildvandshåndteringen."

Til top