Mødedato: 30.01.2020, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om afstandtagen fra Imam Ali moskeen

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen tager kraftigt afstand fra den mindehøjtidelighed, der fandt sted på Rådhuspladsen d. 12. januar 2020, hvor man hyldede Qassem Soleimani, som er ansvarlig for terror og drab,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at der ikke fremadrettet skal indledes et eventuelt fornyet samarbejde med Imam Ali moskeen.

(Stillet af Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti)

 

Motivering

Det er partiernes opfattelse, at Borgerrepræsentationen bør tage afstand fra mindehøjtideligheden, der fandt sted på Rådhuspladsen d. 12. januar 2020, hvor man hyldede Qassem Soleimani. Soleimani var leder af den iranske terrorstyrke Al-Kuds og han er ansvarlig for tusindvis af drab udenfor Iran. Alligevel blev han hyldet som en martyr på Rådhuspladsen. Mindehøjtideligheden på Rådhuspladsen var arrangeret af folk fra den iransk støttede Imam Ali Moskéen på Nørrebro.

Imam Ali moskeen lever på ingen vis op til danske normer og ifølge Berlingske d. 18/1-2020 (se bilag 1) viser det sig, at Imam Ali Moskeens nuværende vedtægter blotlægger en tæt forbindelse mellem moskeen og Iran og moskeen er underlagt beslutningsretten fra det iranske præstestyre.

Imam Ali moskeen har trukket sig fra samarbejdet med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ultimo oktober 2018, og har ikke tilsluttet sig Demokraticharteret for 2019. Tilslutningen til Demokraticharteret (Charter for demokratiske værdier) skal fornyes hvert år.

Det fremgår af indstillingen om ”Charter for demokratiske værdier”, der blev behandlet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 21.10.2019 (se bilag 2), at foreninger og organisationer løbende kan tilslutte sig charteret.

Såfremt Imam Ali moskeen skulle skifte mening og ønske at genoptage samarbejdet med Københavns Kommune og ønske at tilslutte sig Demokraticharteret for 2020, mener partierne, at kommunen bør afslå et sådant ønske, idet mindehøjtideligheden d. 12/1-2020 ikke er forenelig med grundværdierne i charteret, der er baseret på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), Danmarks Riges Grundlov, Institut for Menneskerettigheders definition af diskrimination samt Strong Cities Network’s terms of reference 2015-16.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. januar 2020

 

Medlemsforslaget blev taget af dagsordenen ved mødets start.

Til top