Indstilling af medlemmer til Skatteankenævn og Vurderingsankenævn
Indstilling
Indstilling om,
- at Borgerrepræsentationen overfor Skatteankestyrelsen indstiller 15 medlemmer og 15 suppleanter til Skatteankenævn København, samt
- at Borgerrepræsentationen overfor Skatteankestyrelsen indstiller 20 medlemmer til Vurderingsankenævn København.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Som konsekvens af ny klagestruktur på skatte- og vurderingsområdet er funktionsperioden for de nuværende Skatteankenævn og Vurderingsankenævn blevet forlænget til 30. juni 2020 for Skatteankenævnenes vedkommende og til 31. december 2020 for Vurderingsankenævnenes vedkommende. Det betyder, at de medlemmer og suppleanter, der blev udpeget ved kommunevalget i 2013, fortsat sidder i Skatteankenævnene og Vurderingsankenævnene.
Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 18. januar 2018 indstilling af medlemmer og suppleanter til de kommende Skatteankenævn og Vurderingsankenævn. Skatteankestyrelsen har oplyst, at denne indstilling bortfalder som konsekvens af ny klagestruktur på skatte- og vurderings-området. Borgerrepræsentationen skal derfor på ny indstille kandidater til ankenævnene. Borgerrepræsentationen har mulighed for at indstille de samme personer til ankenævnene i den nye struktur.
Løsning
Udpegning til Skatteankenævn og Vurderingsankenævn
Københavns Kommune skal indstille
- Skatteankenævn: 15 medlemmer + 15 personlige suppleanter
- Vurderingsankenævn: 20 medlemmer (ingen personlige suppleanter)
Københavns Kommune har samme antal medlemmer og suppleanter i Skatteankenævnet, mens Københavns Kommune har 10 yderligere medlemmer men ingen personlige suppleanter i Vurderingsankenævnet i forhold til den nuværende struktur.
Ved indstillingen skal generelt tilstræbes, at medlemmerne udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen. Ved indstillingen af medlemmer skal kommunalbestyrelserne derfor inddrage en alders- og kønsfordeling.
Afspejler de indstillede personer ikke i tilstrækkelig grad et repræsentativt udsnit af befolkningen, kan skatteministeren undlade at udnævne de indstillede personer, og anmode om, at der foretages en ny indstilling.
Det er ifølge habilitetsreglen i skatteforvaltningslovens § 15 ikke muligt at være medlem af- eller suppleant i flere ankenævn på samme tid.
Frist for indstilling af kandidater er den 31. januar 2020.
Skatteankenævn
Borgerrepræsentationen skal indstille:
• én person til hver af kommunens pladser i skatteankenævnet og
• én person som personlig suppleant for hvert medlem.
Funktionsperioden for de nuværende skatteankenævn er forlænget til og med den 30. juni 2020.
Funktionsperioden for de nye skatteankenævn begynder således den 1. juli 2020 og udløber den 30. juni 2022.
Vurderingsankenævn
Borgerrepræsentationen skal indstille:
• én person til hver af kommunens pladser i vurderingsankenævnene – bemærk, der ikke længere skal indstilles suppleanter.
Borgerrepræsentationen skal lægge vægt på, at de indstillede har kendskab til ejendomsvurdering. Dette kendskab til ejendomsvurdering kan både være af teoretisk og praktisk karakter. Det kan f.eks. bestå i en uddannelse med en vis relevans i forhold til ejendomsvurdering og/eller praktisk erfaring med ejendomsvurdering.
Funktionsperioden for de nuværende vurderingsankenævn er forlænget til og med den 31. december 2020.
Funktionsperioden for de nye vurderingsankenævn begynder den 1. januar 2021 og perioden udløber den 30. juni 2022.
Krav til de indstillede kandidater
Kandidaterne til ankenævnsmedlemmer og -suppleanter skal opfylde visse krav for at kunne udnævnes. Det kan under særlige omstændigheder undlades at udnævne en indstillet person.
Valgbarhed
Kandidaterne skal være valgbare til kommunalbestyrelsen – det betyder blandt andet, at personen skal være fyldt 18 år, have fast bopæl i kommunen og ikke være idømt eller have vedtaget en straf, der medfører tab af valgbarhed.
Habilitet og decorum
Kandidaterne skal opfylde habilitets- og decorumkrav – det betyder blandt andet, at personen f.eks. ikke må være ansat i Skatteforvaltningen eller være medlem af Skatterådet, ligesom personen skal have afgivet de nødvendige årlige oplysninger til opgørelse af indkomstskat og overholdt afdragsordninger om restancer til det offentlige.
IT-kundskaber
Kandidaten skal have basale IT-kundskaber – det betyder blandt andet, at personen forudsættes at være i stand til og indstillet på at anvende digitale løsninger på simpelt brugerniveau. Skatteankestyrelsens videre kontakt med de indstillede kandidater vil ske via Digital Post.
Borgerligt ombud
De personer, som indstilles, har pligt til at modtage skatteministerens udnævnelse, medmindre de er afskåret herfra eller af nærmere beskrevne årsager ikke ønsker at modtage udnævnelsen, jf. skatteforvaltningslovens § 8, stk. 6, nr. 1-4, idet udnævnelsen er borgerligt ombud.
Vederlag
Vederlag er endnu ikke fastsat. Vederlag for ankenævnsarbejdet vil, for de nye skatteankenævn og vurderingsanke-nævn, fremgå af nye bekendtgørelser om forretningsorden for henholdsvis skatteankenævn og vurderingsankenævn.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
Økonomiforvaltningen vil orientere Skatteankestyrelsen om de indstillede kandidater seneste 31. januar 2020.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. januar 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.