Medlemsforslag om udelukkelse af entreprenører
Indstilling
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen retter henvendelse til Indenrigsministeriet med henblik på at få tilladelse til at udelukke entreprenører, der benytter sig af underbetalt arbejdskraft eller groft tilsidesætter aftaler med Københavns Kommune, fra at deltage i fremtidige udbud i fem år,
- at Økonomiforvaltningen pålægges at undersøge, hvilke alternative sanktionsmuligheder der er overfor entreprenører, der benytter sig af underbetalt arbejdskraft eller groft tilsidesætter aftaler med Københavns Kommune, samt
- at det indskærpes overfor alle kommunale instanser, der engagerer håndværkere og entreprenører, at der løbende skal føres tilsyn med at kontrakter og sociale klausuler overholdes.
(Stillet af Enhedslisten)
MOTIVERING
Når Københavns Kommune sender byggesager i udbud, så forpligter de bydende entreprenører sig til at udføre byggeriet under almindelige danske løn- og arbejdsvilkår. Alligevel sker det igen og igen, at Arbejdstilsynet og fagforeninger afslører snyd på kommunens byggepladser. Det er ikke acceptabelt. Konsekvensen er tilsyneladende ikke alvorlig nok.
Vi indstiller derfor til Borgerrepræsentationen, at virksomheder, der benytter underbetalt arbejdskraft, udelukkes fra at byde på og påtage sig opgaver for kommunen i en tidsbegrænset periode på fem år.
Udelukkelsen af en virksomhed skal også kunne ske, selvom Københavns Kommune ikke var bygherre på sagen, hvor underbetalingen har fundet sted.
Forslaget stilles på baggrund af en række episoder, hvor der er blevet afsløret snyd på byggepladser i København. Både kommunale og øvrige. Senest har dagbladet Politiken beskrevet, hvordan entreprenørvirksomheden Pihl & Søn systematisk snyder med kontrakter, timetal og løn. Arbejdstilsynet har ligeledes ved en lang række sager kunne påvise problemer.
Forslaget vil effektivt udelukke brodne kar fra fortsat at bygge for kommunen. Samtidig sendes der et kraftigt signal til byggebranchen om at få ryddet op.
Københavns Kommune er en betydelig indkøber af håndværksydelser. Det må derfor betragtes som en betydelig risiko for en entreprenør at udelukke virksomheden fra at byde på fremtidige opgaver. Vi forventer derfor, at skærpet konsekvens vil have stor præventiv effekt.
Beslutning
Der blev begæret separat afstemning om forslagets at-punkter.
Enhedslisten stillede forslag om at henvise forslaget til behandling i Økonomiudvalget.
Forslaget fra Enhedslisten om at henvise medlemsforslaget til behandling i Økonomiudvalget blev vedtaget med 38 stemmer imod 8.
For stemte: A, B, F, O, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: C, I og V.
Forslaget om separat afstemning om medlemsforslagets at-punkter bortfaldt herefter.