Endelig vedtagelse af lokalplan "Gammel Strand Metrostationsplads"
Efter offentlig høring om forslag til lokalplan skal Borgerrepræsentationen behandle lokalplan ”Gammel Strand Metrostationsplads” endeligt.
Indstilling
Indstilling om,
- at lokalplan ”Gammel Strand Metrostationsplads” vedtages endeligt med den foreslåede ændring af § 1, samt med teknisk ændring som vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på baggrund af en afgørelse fra Naturklagenævnet at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser, der udgør den 4. etape i udvidelsen af den københavnske Metro.
Forslaget til lokalplan ”Gammel Strand Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 8. marts 2012 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Forslaget har været i offentlig høring fra den 25. april 2012 til den 25. juni 2012. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 19. juni 2012. Referat og evaluering af mødet er vedlagt som bilag 3 og 4. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 4 henvendelser, jf. bilag 2. De modtagne henvendelser er vedlagt som bilag 5.
Løsning
Lokalplanen gør det muligt at etablere en metrostationsplads på Gammel Strand.
Generelt for alle metrostationsplads lokalplaner
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningen udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Lokalplanen fastlægger de overordnede principper for, hvordan forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Den præcise udformning fastlægges i den efterfølgende projektudvikling, herunder detaljer omkring belægning, belysning og byrumsinventar.
Konkret for denne lokalplan
Lokalplanen tager udgangspunkt i Gammel Strands unikke placering og fine indramning med en husrække, der afgrænser Middelalderbyen og Slotsholmskanalen og Slotsholmen med sine monumentale bygninger. I den kontekst omfatter lokalplanområdet hele Gammel Strand. Metroelementerne er placeret langs bolværket sådan, at pladsen generelt ikke forstyrres mere end nødvendigt. Den gennemkørende trafik fjernes og i stedet etableres der en cykelforbindelse og adgangsvej til de ejendomme, der ligger ud til Gammel Strand. Der placeres ca. 200 nye cykelparkeringspladser omkring stationen.
I forbindelse med etableringen af metrostationen nedlægges i alt 3 bilparkeringspladser i rød zone til metroelementer og cykelparkering. Økonomiudvalget besluttede den 11. oktober 2011, at der udarbejdes en oversigt over permanente parkeringsnedlæggelser på samtlige metrocityringsstationer. Økonomiudvalget bemærkede hertil, at pladserne først nedlægges permanent i 2018, hvorfor man kan afvente at finde erstatningspladser. Behovet for erstatningspladser skal afklares før 2018, Bilag 6
Der blev afholdt borgermøde den 19. juni 2012, hvor det centrale emne var cykelparkering.
Høring
Der er indkommet 4 høringssvar fra offentlige myndigheder og lokaludvalg samt fra ejere, lejere og brugere. I bilag 2 er de enkelte henvendelser refereret og kommenteret.
Indre By Lokaludvalg
Lokaludvalget finder, at der bør afsættes midler til forskønnelse af den del af byrummene, der ikke indgår i aftalen med metroselskabet, og at cykelkældre indrettes, så de anvendes af borgerne.
Lokaludvalget mener, at statuen ”Slægt følger slægt” ikke skal tilbage, og at der planlægges endnu flere cykelparkeringspladser.
Forvaltningens bemærkninger
Lokalplanområdet omfatter hele området Gammel Strand, der vil blive indrettet i forbindelse med metrostationen. Der etableres ingen cykelkælder på Gammel Strand. Svend Wiigs Hansens skulptur ”Slægt løfter slægt” forventes tilbage på Gammel Strand efter færdiggørelse af pladsen, jf. Teknik- og Miljøudvalget beslutning den 27. april 2011. For så vidt angår cykelparkering, er antallet af cykelparkering fremkommet på baggrund af VVM-redegørelsens behovsanalyse og ud fra en byrumsanalyse af de muligheder, der findes i det eksisterende byrum, og ud fra de forudsætninger om opretholdelse af vejbaner og cykelstier, der ligger til grund for projektet. Forvaltningen er dog enig i, at lokalplanen ikke bør forhindre, at der kan etableres flere cykelparkeringspladser, såfremt der er et behov. Derfor foreslås det, at § 1 justeres, således at det sidste punkt udgår, idet der herved er mulighed for at dispensere fra lokalplanen.
Øvrige høringssvar
Akademiraadet anbefaler, at man griber chancen og udskriver arkitektkonkurrencer, mens ATP-ejendomme finder, at det bør fremgå af lokalplanen, at der er færdsels ret til ejendommen Gammel Strand 26-28, at det offentlige toilet bør genetableres, at der bør etableres flere cykelparkeringspladser, og at det bør fremgå, at terrænet afvandes, så der ikke opstår opstuvning på pladsen og langs facaden. En enkelt henvendelse stiller spørgsmål til om fredningsmyndighederne har meddelt tilladelse til at ændre det fredede bolværk, adgangsvej og ibrugtagning af Metro.
Forvaltningens bemærkninger:
Borgerrepræsentationen vedtog i 2008 byrumsprogrammerne, og programmerne er indgået i de efterfølgende drøftelser med lokaludvalg og borgere og ligger til grund for de dispositionsplaner, der er udarbejdet. Der er ikke aktuelt planer om en arkitektkonkurrence. Fredningsmyndighederne har vurderet, at det er bolværkslinjen og højden, der er væsentlig, mens øvrige ændringer er tilladt.
Med hensyn til ærindekørsel til de ejendomme, der har facade mod Gammel Strand, bemærkes, at området har status af vej, hvor ærindekørsel er tilladt. Terrænregulering og afvanding behandles i projektforslaget.
Forslag til ændringer af lokalplanen:
-
§ 1 justeres, således at ordet ”zoner” udgår, hvorved lokalplanen gøres mere fleksibel.
Økonomi
Lokalplanen har i sig selv ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg /Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at lokalplan ”Gammel Strand Metrostationsplads” vedtages endeligt med den foreslåede ændring af § 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2012
Teknik- og Miljøforvaltningen stillede et teknisk ændringsforslag til indstillingen om, at billedteksten på lokalplanforslagets side 7 ændres
fra:
”Dispositionsplan (illustration Metroselskabet)”
til:
”Dispositionsplan, som vedtaget af Borgerrepræsentationen i foråret 2011, som danner grundlag for lokalplanforslaget. Dispositionsplanen er også udgangspunktet for den endelige bearbejdning og projektering af pladsen. Det endelige projekt fremlægges til politisk godkendelse 2012/2013.” (Illustration, Metroselskabet)”
Det tekniske ændringsforslag blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:
”Teknik- og Miljøudvalget ser gerne, at der bliver plads til flere cykelstativer.” Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2012 Indstillingen blev anbefalet. Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra mødet den 5. november 2012 blev videreført.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen blev videreført:
”Teknik- og Miljøudvalget ser gerne, at der bliver plads til flere cykelstativer.”