Endelig vedtagelse af lokalplan "Marmorkirken Metrostationsplads"
Efter offentlig høring af forslag til lokalplan skal Borgerrepræsentationen behandle lokalplan ”Marmorkirken Metrostationsplads” endeligt.
Indstilling
Indstilling om,
1. at lokalplan ”Marmorkirken Metrostationsplads” vedtages endeligt med den foreslåede ændring af § 1, samt med teknisk ændring som vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på baggrund af en afgørelse fra Naturklagenævnet at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser, der udgør den 4. etape i udvidelsen af den Københavnske Metro.
Forslaget til lokalplan ”Marmorkirken Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 8. marts 2012 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Planen har været i offentlig høring fra den 25. april 2012 til den 25. juni 2012. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 19. juni 2012. Referat og evaluering af mødet er vedlagt som bilag 4 og 5. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 20 henvendelser, jf. bilag 2. De modtagne henvendelser er vedlagt som bilag 6.
Løsning
Lokalplanen gør det muligt at etablere en metrostationsplads ved Marmorkirken.
Generelt for alle metrostationsplads lokalplaner
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningen udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattede cykelparkeringsarealer.
Lokalplanen fastlægger de overordnede principper for, hvordan forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Den præcise udformning fastlægges i den videre projektudvikling, herunder detaljer omkring belægning, belysning og byrumsinventar.
Konkret for denne lokalplan
Metrostationen er placeret ved kirken ud mod Store Kongensgade. Det er fortsat muligt at køre rundt om kirken, hvorimod det ikke længere bliver muligt at have gennemkørende trafik til Store Kongensgade. Der etableres i alt 250 cykelparkeringspladser ved stationen heraf 120 under i cykelkælder samt en cykelforbindelse mellem Marmorkirken og Store Kongensgade.
I forbindelse med etableringen af metrostationen nedlægges i alt 45 bilparkeringspladser ved Marmorkirken i grøn zone til fordel for etablering af metroelementer og cykelparkering. Økonomiudvalget besluttede den 11. oktober 2011, at der udarbejdes en oversigt over permanente parkeringsnedlæggelser på samtlige metrocityringsstationer. Økonomiudvalget bemærkede dertil, at pladserne først nedlægges permanent i 2018, hvorfor man kan afvente at finde erstatningspladser. Behovet for erstatningspladser skal afklares før 2018. Der henvises til parkeringsnotat, jf. bilag 7
Der blev afholdt borgermøde den 19. juni 2012, hvor de centrale emner var cykelparkering, belægning og placering af offentligt toilet på pladsen.
Høring
Der er indkommet 20 høringssvar fra offentlige myndigheder, lokaludvalg og institutioner samt fra ejere, lejere og brugere. Af bilag 3 fremgår referat af henvendelser samt forvaltningens bemærkninger.
Indre By Lokaludvalg
Lokaludvalget finder, at der i videst muligt omfang bør etableres cykelparkeringspladser og gerne på bekostning af parkeringspladser til biler. Lokaludvalget har efterlyst en visualisering, der viser trappens og elevatortårnets placering og angiver, hvordan cyklister og fodgængere ledes ud på St. Kongensgade.
Forvaltningens bemærkninger
Antallet af cykelparkeringspladser er fremkommet på baggrund af VVM-redegørelsens behovsanalyse og ud fra en byrumsanalyse af de muligheder, der findes i det eksisterende byrum, og ud fra de forudsætninger om opretholdelse af vejbaner og cykelstier, der ligger til grund for projektet.. Forvaltningen er dog enig i, at lokalplanen ikke bør forhindre, at der etableres flere cykelparkeringspladser, såfremt der er et behov. Derfor foreslås det, at § 1 justeres, således at det sidste punkt udgår med hensyn til principper og zoner for cykelparkering, hvorved der er mulighed for at dispensere fra lokaplanen, Med hensyn til visualiseringen finder forvaltningen, at illustrationerne i lokalplanen viser, hvor trapper, elevatortårn mv. er.
Øvrige høringssvar
De øvrige høringssvar fordeler sig på nedenstående temaer. I bilag 2 er de enkelte henvendelser fordelt på de temaer, der rejses i henvendelserne.
- Passage mellem St. Kongensgade og Borgergade: Det fremføres, at gårdmiljøet vil blive forstyrret, og værdien af lejemålene vil blive forringet. Øget risiko for indbrud, tyveri og hærværk.
- Beplantning: Flere ønsker gaderummet beplantet med store træer, og enkelte foreslår en massiv beplantning af stationselementerne, hvor det er muligt.
- Belægning: Mange anfører, at belægningen bør være af høj kvalitet. Det foreslås at understrege pladsens meget stærke materialemæssige sammenhængskraft med Amalienborg Slotsplads ved at retablere den tidligere brostensbelægning. Det bemærkes, at fortovsbelægningen omkring kirken og de tilstødende ejendomme bør udskiftes i sin helhed, idet de mange arbejder har ødelagt flisebelægningen.
- Cykelparkering: Mange anfører, at erfaringer fra andre stationer viser, at cykelparkering ikke kan styres, og da det er lokalplanens intention at bevare det fine byrum omkring kirken, bør al cykelparkering placeres under terræn.
- Offentligt toilet: Mange finder, at et offentligt toilet ikke hører til på kirkepladsen og slet ikke på dette værdifulde kulturhistoriske sted. Det foreslås i stedet integreret på selve stationen.
- Trafik og parkering: Det anføres, at de mange mennesker til metro vil skabe trafikkaos i Store Kongensgade og derfor foreslås det at etablere en fodgængertunnel direkte under Store Kongensgade.
- Andet: Flere ønsker mulighed for, at der kan opstå et caféliv på pladsen, og derfor er det kritisk med en cykelforbindelse i det snævre byrum. Enkelte finder, at der intet er i lokalplanen, som der kan tages stilling til, og lokalplanforslaget er derfor ikke i overensstemmelse med planloven. Derfor bør lokalplanforslaget trækkes tilbage. Forvaltningens bemærkninger:
Passagen mellem Store Kongensgade og Borgergade er ikke omfattet af lokalplanen, men der er gennemført en ekspropriationsforretning med henblik på en kommunal overtagelse af et areal til sti. Der er ikke i lokalplanen optaget bestemmelser om beplantning, men eksisterende træer og beplantninger bibeholdes og kan genplantes. Med hensyn til belægningen er der ikke i lokalplanen fastlagt en specifik belægning på pladsen. I forbindelse med projektforslaget vil der blive taget endelig stilling hertil, men belægningen vil blive etableret i en kvalitet, der svarer til den der findes i dag. Med hensyn til belysning vil den eksisterende belysning blive genetableret. I 2004 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at der ved projektudvikling af alle fremtidige opholdspladser, trafikpladser, legepladser eller parkanlæg skal vurderes, om der er behov for offentlige toiletter. Det er vurderet, at der på alle stationspladser skal etableres toilet. Borgerrepræsentationen skal endeligt beslutte om, der skal tilkøbes et offentligt toilet på Marmorkirkens metrostationsplads i forbindelse med projektforslaget. Med hensyn til bemærkningerne om cafe- og byliv er dette muliggjort i lokalplanen og for såvidt angår den fastlagte cykelsti mellem Marmorkirken og Store Kongensgade arbejder forvaltningen på en løsning, der til gode ser både fodgængere og cyklister. Lokalplanen er tilvejebragt efter planlovens regler, der forudsætter, at lokalplanen indeholder oplysninger om planens formål og retsvirkning og ledsages af en redegørelse for, hvordan planen forholder sig til kommuneplanlægning og øvrig planlægning.
Forslag til ændring af lokalplanen:
-
§ 1 justeres, således at ordet ”zoner” udgår, hvorved lokalplanen gøres mere fleksibel.
Økonomi
Lokalplanen har i sig selv ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg /Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at lokalplan ”Marmorkirken Metrostationsplads” vedtages endeligt med den foreslåede ændring af § 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2012
Teknik- og Miljøforvaltningen stillede et teknisk ændringsforslag til indstillingen om, at billedteksten på lokalplanforslagets side 7 ændres
fra:
”Dispositionsplan (illustration Metroselskabet)”
til:
”Dispositionsplan, som vedtaget af Borgerrepræsentationen i foråret 2011, som danner grundlag for lokalplanforslaget. Dispositionsplanen er også udgangspunktet for den endelige bearbejdning og projektering af pladsen. Der er jævnfør § 4 stk. 5, s. 12 og tegning nr. 2, s. 15 tilføjet en cykelforbindelse, også kaldet bevægelseslinje. Det endelige projekt fremlægges til politisk godkendelse 2012/2013.” (Illustration, Metroselskabet).
Det tekniske ændringsforslag blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:
”Teknik- og Miljøudvalget ser gerne, at der bliver plads til flere cykelstativer.” Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2012 Indstillingen blev anbefalet. Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra mødet den 5. november 2012 blev videreført.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. november 2012
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen blev videreført:
”Teknik- og Miljøudvalget ser gerne, at der bliver plads til flere cykelstativer.”