Mødedato: 29.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Vedtagelse af ny samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen forelægges en ny fireårig samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater for 2021-2024 til godkendelse, idet den nuværende aftale udløber med udgangen af 2020.

Samarbejdsaftalen er udarbejdet af Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og i dialog med Det Kongelige Teater. Aftalen bygger videre på fokusområderne i den nuværende samarbejdsaftale. Samarbejdsaftalen har været i administrativ høring og efterfølgende i udvalgshøring i maj-august 2020 hos samtlige forvaltninger og fagudvalg.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for 2021-2024, jf. bilag 1, godkendes.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har med beslutning i Borgerrepræsentationen den 9. juni 2004 vedtaget, at Københavns Kommune yder et årligt tilskud til Operaen i København på 10,3 mio. kr. i 2004 og herefter 40 mio. kr. årligt (2004 p/l). Det blev vurderet, at en opera, ikke bare for staten, men også for Københavns Kommune, ville være et aktiv, hvorfor der mellem staten og kommunen blev indgået en aftale om at Københavns Kommune, foruden staten som betydeligste tilskudsgiver, også skulle bidrage til finansieringen af drift og aktivitet ved at yde tilskud til Det Kongelige Teater. 

Københavns Kommune har siden da ydet driftstilskud til Det Kongelige Teater, der i 2020 udgør 47,9 mio. kr., hvoraf 5 mio. kr. er øremærket til at åbne husene for borgerne i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører. De særlige fokusområder inden for de øremærkede midler konkretiseres i den fireårige samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater.  

Den nuværende samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater (bilag 5) blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 10. november 2016, og udløber med udgangen af 2020.

Den 26. maj 2020 sendte Økonomiudvalget udkast til ny samarbejdsaftale i udvalgshøring, og Økonomiforvaltningen har på baggrund af høringssvarene tilpasset samarbejdsaftalen i samarbejde med Kultur- og Fritidsudvalget og Det Kongelige Teater.

Løsning

Samarbejdsaftalen for 2021-2024 tager udgangspunkt i den nuværende samarbejdsaftale, som udløber med udgangen af 2020. 

I den nye aftale udvides skolesamarbejdet, så det nuværende samarbejde med 19 udvalgte skoler udvides til at gælde alle Københavns Kommunes knap 70 folkeskoler, som dermed skal tilbydes forløb med scenekunst på skoleskemaet. Herudover vil Socialforvaltningen i aftaleperioden formidle kontakt og understøtte mulighederne for, at også undervisningstilbud under Socialforvaltningen kan gøre brug af tilbuddene i samarbejdsaftalen med Det Kongelige Teater.

Det Kongelige Teater skal som noget nyt undersøge og afprøve modeller for tilbud om forestillinger og besøg til københavnske dagtilbud i løbet af aftaleperioden.

Derudover vil Det Kongelige Teater med den nye samarbejdsaftale skulle tilbyde ledig scenekapacitet til scenekunstnere, der ikke har egen scene, hvilket kan bidrage til at afhjælpe udfordringen med manglende sceneplads til byens vækstlag og uafhængige scenekunstnere. 

Yderligere skal Det Kongelige Teater indgå forpligtende samarbejder med øvrige kunstneriske aktører i Københavns Kommune om f.eks. operakoncerter om sommeren og øvrige samarbejder med det københavnske teatermiljø og andre relevante parter, for at understøtte København som en stærk kulturhovedstad til gavn for hele landet, dets omdømme og besøgende.

Høring

Udkastet til samarbejdsaftale har i løbet af foråret og sommeren 2020 været i administrativ høring hos forvaltningerne og efterfølgende i udvalgshøring i alle fagudvalg. Der er modtaget høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningen havde ikke bemærkninger til udkastet.

I bilag 6 fremgår hvert høringssvar fra de politiske udvalg samt en gennemgang af emnerne med Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil.

På baggrund af høringen er samarbejdsaftalen revideret med:

  • Kontraktklausulen vedrørende beskæftigelse af ledige er tilføjet samarbejdsaftalen (bilag 3 og 4)
  • Fokusområdet vedrørende børn og unge er specificeret med, at Socialforvaltningen i aftaleperioden vil formidle kontakt og understøtte mulighederne for, at også undervisningstilbud under Socialforvaltningen kan gøre brug af tilbuddene i samarbejdsaftalen med Det Kongelige Teater
  • Fra den administrative høring er samarbejdsaftalen desuden udvidet med, at der skal afprøves modeller for besøg og forestillinger til kommunens dagtilbud

Udover ændringerne i selve samarbejdsaftalen, vil Økonomiforvaltningen og Det Kongelige Teater arbejde videre med temaerne fra høringssvarene, som angivet i bilag 6.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Det årlige tilskud til Det Kongelige Teater i 2020 udgør 47,9 mio. kr., hvoraf 5 mio. kr. er øremærket til særlige aktiviteter inden for samarbejdsaftalens fokusområder.

Tilskuddet gives under forudsætning af Borgerrepræsentationens årlige vedtagelse af budgettet.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender samarbejdsaftalen, vil de administrerende direktører i Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen underskrive aftalen til ikrafttrædelse den 1. januar 2021.

 

Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall

 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for 2021-2024, jf. bilag 1, godkendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. oktober 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF og Enhedslisten er kede af, at de ældre ikke fylder mere i aftalen og lægger derfor op til at invitere Det Kongelige Teater til en drøftelse af hvordan man i fremtiden kan nå ud til endnu flere ældre, der ikke selv kan komme i teateret.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. oktober 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Partierne er kede af, at de ældre ikke fylder mere i aftalen og lægger derfor op til at invitere Det Kongelige Teater til en drøftelse af hvordan man i fremtiden kan nå ud til endnu flere ældre, der ikke selv kan komme i teateret.”

Til top