Medlemsforslag om certificering i normkritisk pædagogik
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen beslutter, at børn i Københavns Kommunes institutioner skal mødes af normkritisk pædagogik og derfor pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling, som sikrer, at alle Københavns Kommunes daginstitutioner tilbydes certificering i normkritisk pædagogik.
(Stillet af Alternativet)
Motivering
Stereotype idéer om, hvordan henholdsvis drenge og piger opfører sig, lever desværre stadig i bedste velgående. Både drenge og piger lider under at blive presset ned i kønsstereotype kasser, som ingen af dem passer i. Dertil kommer det stigende antal børn og unge, der præsenterer deres køn non-binært og udenfor de to tilgængelige køn.
De gammeldags forventninger til, hvordan drenge og piger skal opføre sig, kan være med til at begrænse barnets udvikling, og de børn, der ikke passer ind, kan komme til at føle sig forkerte og opleve at blive mobbet.
I Københavns Kommune har vi en politik om at arbejde mod ligestilling, men når vi ikke møder vores måltal, gør vi det ikke godt nok. Hvis vi skal bekæmpe kønsstereotyper og dermed skabe et fundament for ligestilling, kræver det, at vi sætter ind på værdier og kultur allerede i daginstitutionerne. Vi skal møde børn normkritisk - som mennesker og ikke med stereotype forestillinger om, hvordan drenge og piger opfører sig. En måde at gøre dette på er at give pædagoger og lærere de rette værktøjer til at arbejde med køn og diversitet.
Københavns Kommunes daginstitution Vandværket gennemførte i 2017 kompetenceudviklingsprojekt ’Alle børn, alle muligheder’, som efteruddanner pædagoger i køn, diversitet og normkritisk pædagogik.
Undervisningen i normkritisk pædagogik giver pædagogerne endnu bedre forudsætninger for at skabe plads til forskellighed og tilbyde alle børn lige muligheder. På den måde vil børn blive mødt og anerkendt, som dem de er, og ikke hvem de forventes at være.
Resultatet har været, at personalet har lavet små justeringer i deres hverdagspraksis, som gør det daglige pædagogiske arbejde mere nuanceret, skaber bredere rammer for identitetsdannelse og åbner op for flere måder at være til på uanset køn.
Vi foreslår, at Borgerrepræsentationen beslutter, at de københavnske børn skal mødes af normkritisk pædagogik i kommunens institutioner, og at Børne- og Ungdomsforvaltningen pålægges at udarbejde et forslag til politisk behandling, som sikrer, at pædagoger i alle kommunens daginstitutioner tilbydes certificering i normkritisk pædagogik.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. oktober 2020
Et forslag fra Enhedslisten om at henvise medlemsforslaget til Børne- og Ungdomsudvalget blev vedtaget med 44 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, C, O og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.
Imod stemte: V, Å og Kåre Traberg Smith (Løsgænger).
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Køn og identitet er vigtige spørgsmål som der bør arbejdes med både i daginstitutionerne og i skolerne. For Venstre er det imidlertid meget afgørende, at de fleste kan føle sig hjemme i de københavnske daginstitutioner. Forslaget om at presse normkritisk pædagogik ned over hovedet på både børn og pædagoger vil indføre et meget yderligtgående syn på køn og identitet i vores daginstitutioner. På den baggrund kan Venstre ikke støtte forslaget, men opfordrer til at daginstitutioner og skoler selv arbejder med problemstillinger omkring køn og identitet.”
Socialdemokratiet og SF afgav følgende protokolbemærkning:
”Parterne er enige om, at normkritisk pædagogik er et vigtigt fokus – og ser gerne, at flere institutioner arbejder med tilgangen. Men det vil være forkert at pålægge alle Københavns mere end 400 institutioner at arbejde med alene en bestemt pædagogisk praksis, og at en certificering af en sådan praksis desuden vil være enormt dyr. Samtidig er en central besluttet certificering den forkerte vej at gå i en tid, hvor decentralt råderum og mindre bureaukrati er centralt i kommunens arbejde med tillidsdagsorden og lokale arbejdsfællesskaber.”
Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:
“Køn, seksualitet og forskellige familieformer er vigtige fokuspunkter i det pædagogiske arbejde. Mange Københavnske institutioner arbejder allerede både med forskellige former for normkritisk pædagogik og mangfoldighedspædagogik, og partierne er enige om, at videndelingen skal styrkes på tværs af institutioner. Mangfoldighed, forældreinddragelse og lokal selvbestemmelse er helt afgørende elementer for at udvikle børnecentreret pædagogik. Derfor opfatter vi det som en forkert vej at gå, hvis alle Københavns 400 daginstitutioner skulle ensrettes og pålægges at følge ganske bestemte pædagogiske metoder. Der er behov for en styrkelse af pædagogernes professionelle dømmekraft, mindre bureaukrati og en åbenhed over for metodisk mangfoldighed derfor er vi umiddelbart skeptiske overfor flere bestemmelser om centralt fastlagt certificeringer og mere detailregulering af det pædagogiske arbejde, men vi ser frem til at drøfte spørgsmålet i udvalget.”