Mødedato: 29.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om konsekvent og tidlig vurdering af CO2-udledning i den politiske beslutningsproces

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger at udarbejde en indstilling om, at der i fremtiden fortages en CO2-vurdering af alle større infrastruktur- og anlægsprojekter i kommunen i både anlægsfasen og drift inden de behandles politisk, samt at alle indstillinger og budgetnotater skal indeholde en vurdering af CO2-konsekvenser i anlæg og drift på lige fod med vurderingen af de økonomiske konsekvenser. Indstillingen skal indeholde en plan for, hvordan initiativerne kan implementeres i alle forvaltninger, og den skal forelægges Borgerrepræsentationen i foråret 2021.

(Stillet af Alternativet)

Motivering

Vi har med Lynetteholmen og Østlig ringvej som de seneste eksempler på store anlægsprojekter set, at en CO2-vurdering ikke indgår i beslutningsgrundlaget på lige fod med økonomi og ovenikøbet udførlige vurderinger af metrolinjeføringer og vejkapacitet. En konsekvent og tidlig vurdering af CO2-udledningen er helt afgørende for, at vi som politikere får muligheden for at lave den nødvendige bæredygtige samfundsplanlægning. 

Dette gælder specielt større anlægsprojekter, men også i den løbende politiske stillingtagen til indstillinger og budgetnotater. Derfor skal der på lige fod med de økonomiske konsekvenser nederst i indstillinger og budgetnotater også altid fremgå en vurdering af konsekvenser for CO2-udledningen forbundet med den pågældende sag. 

I Folketinget har man netop indført en lignende ordning, så alle ministerier og styrelser nu skal vurdere konsekvenser for klima, miljø og natur i samtlige lovforslag og politiske udspil. Økonomiforvaltningen kan med fordel søge inspiration i vejledningen fra Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet, der er vedlagt som bilag.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. oktober 2020

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af medlemsforslaget:
“At Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger at udarbejde en indstilling om, at der i fremtiden foretages en CO2-vurdering af alle større infrastruktur- og anlægsprojekter i kommunen i både anlægsfasen og drift inden de behandles politisk, samt at alle væsentlige indstillinger og budgetnotater, hvor det vurderes relevant, skal indeholde en vurdering af CO2-konsekvenser i anlæg og drift på lige fod med vurderingen af de økonomiske konsekvenser. Indstillingen skal indeholde en plan for, hvordan initiativerne kan implementeres i alle forvaltninger, og den skal forelægges Borgerrepræsentationen i foråret 2021.”

Et forslag fra SF om at henvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget:
”at forslaget udvalgshenvises til Økonomiudvalget med inddragelse af andre relevante udvalg og at forslaget behandles i sammenhæng med, at København beslutter at bruge Dougnut-modellen, som vurderings- og planlægningsredskab”, blev vedtaget med 38 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, V, B, F, C og O.
Imod stemte: Ø, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Kåre Traberg Smith (Løsgænger).

Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) overgik dermed til udvalgsbehandlingen.

SF afgav følgende protokolbemærkning:
”SF ønsker, at Dougnut-modellen skal være Københavns kommunes overordnede redskab til at vurdere konsekvenserne af kommunens beslutninger. Et flertal i Borgerrepræsentationen har besluttet, at Økonomiforvaltningen skal udarbejde forslag til, hvordan brugen Doughnut-modellen skal ske. Målet med brug af dougnotmodellen er, at nye initiativers konsekvenser i forhold til alle relevante parametre bliver vurderet samlet. Indtil det er afklaret, hvordan Dougnutmodellen skal bruges, ønsker vi ikke, at der besluttes nye dokumentationskrav til forvaltningernes arbejde med indstillinger, budgetnotater, konkrete forslag mm., der skal implementeres enkeltvis. Det vil være unødvendig bureaukratisering og uhensigtsmæssig brug af ressourcer.”

Til top