Mødedato: 29.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om liv og øget tryghed i Københavns havn

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen beslutter at Økonomiforvaltningen drøfter med By & Havn samt Københavns Politi, hvordan det sikres bedre kendskab til gældende regler for færden til søs i Københavns havn samt sikres håndhævelse af gældende regler,
  2. at Borgerrepræsentationen beslutter  at pålægge,  at Økonomiforvaltningen sammen med ovennævnte samt aktørerne i havnen, bl.a. Havnebusserne, turbådene, sejlklubberne, ro- og kajakklubberne, udlejerne af både at drøfte behovet for nye tiltag til at øge sikkerheden blandt aktørerne i havnen,
  3. at Borgerrepræsentationen beslutter at pålægge Økonomiforvaltningen sammen med aktørerne i havnen at drøfte, om de eksisterende og planlagte stoppesteder i havnen er placeret mest hensigtsmæssigt, og om de med fordel kunne placeres længere fra kajkanten, så robåde, kajakker og padleboards kan passere mellem stoppestederne og kajkanten og ikke behøver at krydse havnebussernes og turbådenes ruter og kølvand.

(Stillet af Det Konservative Folkeparti)

Motivering

Flere og flere bruger Københavns havn og det er dejligt. Der er efterhånden rift om vandet i havnen. 

 

Der er mange aktører:

  • Svømmere
  • Roere
  • Kajaksejlende
  • Sejlbåde
  • Lejere af udlejningsbåde
  • Turbåde
  • Havnebusser
  • Sejlende på padleboards
  • Professionelle sejlende

Der er senest med budgetaftalen for 2021 afsat penge til flere badezoner. Jo flere badezoner, jo flere steder kan københavnerne bade lovligt og sikkert i havnen. Det kan være meget farligt at bade steder, hvor bådene har deres sejlruter, eller hvor urutinerede bådelejere sejler.

 

Mange kender desværre ikke “færdselsreglerne” i havnen, og der sker tilsyneladende kun begrænset håndhævelse af reglerne. Det bringer manges liv og førlighed i fare.

 

Med de stigende aktiviteter i havnen er det nødvendigt af hensyn til sikkerheden, at reglerne og håndhævelsen tydeliggøres. Det er også nødvendigt at se på, om den fysiske indretning af havnen skal ændres, nu hvor så mange bruger havnen. Fx placering af stoppestederne for havnebusser og turbåde bør have et eftersyn, så man se på, om de “bløde” sejlende kan sejle tættere på kajkanten uden at skulle krydse havnebussernes og turbådenes ruter. Det bør også overvejes, om der kan laves zoner i havnen for visse sejlende, og om der skal ske en separering af trafikanterne til søs for at opnå bedre sikkerhed.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. oktober 2020

Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
“Enhedslisten tilslutter sig forslaget og har disse ønsker til det videre arbejde: Forvaltningen, Politiet og By & Havn bør særligt forbedre arbejdet for at understøtte den instruktion, som udlejere af fartøjer giver til deres lejere. Det bør yderligere undersøges om der kan stilles krav om installering af en gps-udløst alarmfunktion, der sætter i gang, når et eldrevet udlejningsfartøj bevæger sig ind i en forbuds-zone som fx Nyhavn. Forvaltningen og By & Havn bør med en styrket indsats modvirke, at svømmere får det indtryk, at det er i orden at svømme overalt. Der er farlige steder med megen trafik omkring vandkrydsene, fx ved Inderhavnsbroen (Kyssebroen), Trangraven og Nyhavnskanalen, hvor badning er livsfarligt. Det er vigtigt, at planen for anvendelse af havneløbet reserverer nye områder til den maritime kulturarv, herunder træskibene, hvis færdsel, vedligehold og kajpladser bør indtænkes med særlig respekt, således at eksempelvis Flådens Leje nærmest Nyholm kan tildeles en sådan reserveret funktion, hvor der ikke åbnes for badning.”

Til top