Mødedato: 29.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 259 Lille Istedgade-karreerne og kommuneplantillæg, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Der skal tages stilling til endelig vedtagelse af tillæg  til lokalplan Lille Istedgade-karreerne samt til det tilhørende kommuneplantillæg. Planforslagene muliggør en udvidelse af Mændenes Hjem.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende forslag til tillæg 1 til lokalplan 259 Lille Istedgade-karreerne (bilag 2),
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ejeren af ejendommen Istedgade 21/Lille Istedgade 2 ønsker at istandsætte, ombygge og udvide Mændenes Hjem. Den ønskede udvidelse er ikke i overensstemmelse med den gældende lokalplan, bl.a. med hensyn til etageantal og byggeri i gårdrummet, hvorfor realisering af ønskerne forudsætter et tillæg til lokalplanen. Byggeri i gårdrummet forudsætter endvidere et tillæg til Kommuneplan 2019. Planforslagene blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 14. maj 2020 og har været i høring fra den 27. maj til den 24. august 2020. Forvaltningen har modtaget 18 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen. I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af forslaget afgav et flertal i Borgerrepræsentationen (B, F, I, O, Ø, Å) følgende protokolbemærkning: ”Partierne opfordrer forvaltningen til dialog om etablering af byhaver, hvor det er muligt”.

Løsning

Lokalplanen muliggør to nye etager i stedet for den eksisterende tagetage svarende til seks etager i alt samt en udvidelse af stueetagen, så den fylder størstedelen af gårdrummet. Opholdsarealer kan etableres på taget af udbygningen i gårdrummet og på en tagterrasse. Forvaltningen har været i dialog med bygherre om etablering af byhaver, og resultatet er, at der stilles krav om mindst ti plantekummer med beplantning på taget af udbygningen i gårdrummet. Desuden stilles der krav om, at den nye tagopbygning på hovedbygningen får grønt tag. Med projektet ønskes der skabt et hus, der kan fungere som et lyst, imødekommende og hjemligt døgnåbent tilbud for udsatte borgere. Der ønskes desuden en tryg og sikker arbejdsplads. Endelig er det målet at bidrage til, at Mændenes Hjem opleves som en god og hensynsfuld nabo. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2, side 6-11) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om hegning mod naboskel. Desuden har en dialog med Erhvervsstyrelsen givet anledning til, at der indsættes et afsnit i redegørelsen om, at området ligger uden for den fastlagte sikkerhedsafstand i forhold til ammoniakanlægget i Kødbyen. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5 og 6.

Høring

De 18 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.

Vesterbro Lokaludvalg har følgende synspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 5):

Generelt er lokaludvalget betænkelige ved, at bebyggelsesprocenten på Vesterbro øges, og at der sker indgreb i de i forvejen beskedne friarealer. På den anden side finder lokaludvalget, at Mændenes Hjem er en vigtig institution på Vesterbro. Lokaludvalget er derfor positive overfor en ombygning, som naboer er enige i, og kan derfor bakke op om tillæg til lokalplan og kommuneplan.

Forvaltningernes bemærkninger

Med lokalplanen og den foreslåede ændring vedrørende hegning i skel, der giver mulighed for et højere hegn og for at undlade begrønning af hegnet, tages der hensyn til naboernes frygt for, at beplantningen bruges af uvedkommende til at klatre på.

Københavns Bymuseum har følgende synspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 14):

Københavns Bymuseum forstår ønsket om at forbedre forholdene, men så gerne, at projektet tog hensyn til bygningens tidstypiske træk, herunder bevaring af baldakin, hoveddør, nuværende vinduer og udformning af det nye tag som saddeltag. Desuden henleder museet opmærksomheden på muligheden for arkæologiske levn.

Forvaltningernes bemærkninger:

Forvaltningen er enig i, at bygningen er tidstypisk, men finder, at den afviger i arkitektur og dimensioner fra, hvad der er typisk i området. Med ombygningen vil bygningen med hensyn til højde og vinduesformater i højere grad være tilpasset den omgivende bebyggelse. Det nye vinduesformat vil give bedre lysforhold i boligerne, og et saddeltag ville med samme etageareal medføre en større bygningshøjde. Der er i redegørelsen medtaget oplysninger om, at Københavns Bymuseum skal kontaktes i god tid, inden et jordarbejde påbegyndes.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I tolv henvendelser beskrives de gener, som Mændenes Hjem i dag medfører for omgivelserne i form af utryghed og larm, og det anføres, at ombygningen og udvidelsen må forventes at øge generne. Det ønskes, at Mændenes Hjem flyttes ud af området.
  2. I tre henvendelser argumenteres der mod udvidelsen med to etager, idet den vil tage udsyn og medføre skyggegener for beboerne i de nærliggende bygninger.
  3. I fem henvendelser udtrykkes der bekymring for, at tagterrassen på 5. etage vil medføre mere larm og utryghed.
  4. To henvendelser indeholder bemærkninger om terrassen på den hævede gård og om hegning, hvor der ønskes en udformning og brug, der forebygger gener i form af larm, indblik og utryghed.
  5. I én henvendelse anføres, at visualiseringen er misvisende, at det er uklart, hvor mange indgange der er, og at der mangler skyggediagrammer for vinterhalvåret.

Forvaltningernes bemærkninger

  1. Formålet med ombygningen og udvidelsen er at skabe bedre forhold for beboere, brugere og ansatte, og give mulighed for, at flere bliver indenfor i stedet for at stå på gaden. Der ændres ikke på antallet af beboere/overnattende. Der arbejdes løbende og på mange planer med at løse de sociale problemer, som er koncentreret på denne del af Vesterbro.
  2. Kiphøjden på det eksisterende saddeltag er ca. 17,2 m, og højden vil, efter udvidelsen med to nye etager, blive ca. 18,9 m, inklusive den langsgående teknikopbygning. Der vil derfor være tale om en begrænset beskæring af udsynet. Som det fremgår af skyggediagrammerne, hvor både den nuværende og den fremtidige skyggepåvirkning er vist, vil påvirkningen på de tilgrænsende bygninger være af et omfang, der svarer til den påvirkning, som naboejendommen i dag medfører.
  3. Bygherre oplyser, at det af sikkerhedsmæssige hensyn kun vil være personale, der får adgang til tagterrassen på 5. etage.
  4. Bygherre oplyser, at udformning af hegning og brug af terrassen vil ske i dialog med naboejendommens beboere. Det foreslås, at lokalplanen ændres, så der ikke fastsættes præcise bestemmelser, og der dermed er frihedsgrader ved forhandlinger parterne imellem.
  5. På visualiseringen er fotovinklen lidt anderledes end på gadebilledet. Mændenes Hjem vil efter påbygningen få samme facadehøjde som naboejendommen. Skyggediagrammerne er udarbejdet på baggrund af kommunens standardtidspunkter i lokalplaner. Forvaltningen vurderer, at påvirkningen er af sædvanligt omfang i et område som dette.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

Søren Hartmann Hede                   Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til tillæg 1 til lokalplan 259 Lille Istedgade-karreerne (bilag 2). Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2020 

 
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. oktober 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. oktober 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top