Navngivning af plads ved hjørnet af Artillerivej, Njalsgade og Ørestads Boulevard
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at en ny plads ved hjørnet af Artillerivej, Njalsgade og Ørestads Boulevard navngives Svend Aukens Plads pr. 1. juni 2012.
(Vejnavnenævnet)
(Standsningsret)
Problemstilling
I forbindelse med omlægningen af Artillerivej er der opstået et areal, hvor der nu bliver anlagt en plads, som Vejnavnenævnet indstiller bliver navngivet.
Det er hensigten med pladsen at skabe et grønt byrum. Efter planen skal pladsen bl.a. udformes med træer, grønne jordvolde og opholdsarealer.Løsning
Vejnavnenævnet havde oprindeligt foreslået, at pladsen blev navngivet Vagars Plads. Dette forslag blev sendt i høring hos Amager Vest Lokaludvalg, der ikke fandt navnet velegnet. Lokaludvalget udskrev derfor i samarbejde med Bryggebladet en navnekonkurrence, hvorfra der indkom 98 navneforslag. Lokaludvalget valgte tre vindernavne, der i prioriteret rækkefølge var: Lille Batteri, Klyden og Njals Plads.
HK Hovedstaden, der får adresse til pladsen, kom med et forslag om at navngive pladsen efter Svend Auken på grund af hans tilknytning til den danske fagbevægelse. HK Hovedstaden foreslog dette i forbindelse med en høring om de adresseændringer, der følger af omlægningen af Artillerivej og forlængelsen af Ørestads Boulevard.
Vejnavnenævnet afviste de tre navneforslag fra Amager Vest Lokaludvalg, og nævnet besluttede i stedet at indstille navnet Svend Aukens Plads til godkendelse.
Nævnet begrunder indstillingen med, at Svend Auken har haft stor betydning for dansk klima- og miljøpolitik. Den socialdemokratiske politiker Svend Auken sad i Folketinget fra 1971 og til sin død i 2009 og var i denne periode bl.a. Arbejdsminister, Miljøminister og Miljø- og Energiminister. Gennem sit politiske virke opnåede han store resultater og international anerkendelse især for sin indsats på miljøområdet.
Vejnavnenævnet har bedt Svend Aukens enke, Anne Wivel, om hendes og familiens bemærkninger til ønsket om at navngive pladsen efter Svend Auken. Anne Wivel har i den forbindelse tilkendegivet en positiv holdning til forslaget.
Forslaget om at navngive pladsen efter Svend Auken har været i høring hos de berørte parter. Der er modtaget i alt ni høringssvar.
I en stor del af høringssvarene argumenteres der med, at man meget gerne ser en plads navngivet efter Svend Auken, men at Svend Auken fortjener en større og grønnere plads end den foreslåede. Flere foreslår navnet Lille Batteri. Der er desuden modtaget et høringssvar fra Amager Vest Lokaludvalg, som helst ser, at Vejnavnenævnet vælger et af deres prioriterede navne fra navnekonkurrencen, herunder Lille Batteri.
I to høringssvar argumenteres der med, at man ikke ønsker pladsen navngivet efter en politiker. I stedet forslås navnet Myggen efter gaden Myggenæsgade, der starter ved den sydlige ende af pladsen, samt navne efter opdagelsesrejsende eller danske frihedskæmpere.
En navngivning af pladsen vil have konsekvenser for de beboere og erhvervsdrivende, der i dag har adresser til Artillerivej lige nr. 30 og 34 samt 42-48.Økonomi
Videre proces
Når navnet bliver godkendt i Teknik og Miljøudvalget, vil det blive offentliggjort. Ikrafttræden vil i overensstemmelse med beslutningen ske den 1. juni 2012.
Ayfer Baykal
Formand for Vejnavnenævnet
Oversigt over politisk behandling
Vejnavnenævnet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at en ny plads ved hjørnet af Artillerivej, Njalsgade og Ørestads Boulevard navngives Svend Aukens Plads pr. 1. juni 2012.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 27. februar 2012
Flemming Steen Munch (V) stillede ændringsforslag til indstillingen om: ”At pladsen i stedet navngives: ”Lille Batteri”.
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, O og V.
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om indstillingen.
For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø.
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: O og V.
Et udvalgsmedlem undlod at stemme: C.
Indstillingen blev godkendt.
Flemming Steen Munch (V) brugte sin standsningsret jf. KSL § 23 og standsede sagen.