Mødedato: 29.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indstilling om fortsat anvendelse af sociale klausuler

Ordningen om anvendelse af sociale klausuler er evalueret, med fokus på at afdække om ordningen fungerer tilfredsstillende.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at Borgerrepræsentationens beslutning den 16. juni 2010 om at stille krav om beskæftigelse af praktikanter ved udbud videreføres,

2.      at rapportering om antal krævede årsværk i indgåede kontrakter og i opgaver, der er i udbud, sker halvårligt i juni og december i forbindelse med indstilling om anlægsoversigter og fast track,

3.      at Københavns Kommune i samarbejde med relevante organisationer og erhvervsskolerne intensiverer den opsøgende indsats over for virksomheder, der har mulighed for at beskæftige praktikanter, samt

4.      at forvaltningerne skal vurdere, om der kan stilles krav om beskæftigelse af andre målgrupper, hvis der ikke - eller kun i begrænset omfang - kan stilles krav om beskæftigelse af praktikanter.

 (Økonomiudvalget)

Problemstilling

Der har været tilbageholdenhed med hensyn til brug af hårde sociale klausuler. Dels har der været modstand fra erhvervsorganisationerne af principiel karakter, og det har været hævdet, at klausuler vil være besværlige og fordyrende. Det indgik derfor i beslutningen af 16. juni 2010 om anvendelse af sociale klausuler, at der skulle ske en evaluering af ordningen ved udgangen af 2011. Evalueringen er gennemført, og den har haft fokus på at afdække, om ordningen fungerer tilfredsstilende.

Løsning

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. juni 2010, at der i kommende udbud af opgaver af en vis størrelse og varighed skal stilles krav om beskæftigelse af en eller flere praktikanter. Ordningen havde virkning fra 1. september 2010. Det betyder, at det i forbindelse med udbud, hvor lønudgiften skønnes at være mindst 4 mio. kr. og/eller den samlede entreprise skønnes at være mindst 10 mio. kr., skal vurderes, om der kan stilles krav om beskæftigelse af en eller flere praktikanter ved arbejdets udførelse. Det blev samtidigt besluttet, at ordningen skulle evalueres ved udgangen af 2011.

Evalueringen er tilrettelagt i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen/Københavns Ejendomme (KEjd), Teknik- og Miljøforvaltningen/CAU og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og har haft til formål at få afdækket, om ordningen fungerer tilfredsstillende set fra alle interessenter side.

De ønskede oplysninger er indhentet ved samtaler med tre leverandører/entreprenører, en rådgivende ingeniørvirksomhed, Dansk Byggeri, Håndværksrådet og 3f. Herudover har DA, LO og LO Storkøbenhavn været inviteret til samtale, men har svaret, at de ikke mente at kunne bidrage. Endeligt har der været en drøftelse med Københavns Tekniske Skole med henblik på at få udvidet kendskab til praktikpladssituationen og få input til, hvordan kommunen kan øge sin indsats bl.a. i form af partnerskabsaftaler.

Den gennemførte evaluering tegner et billede af en velfungerende ordning, der medio december 2011 har ført til, at der er indgået kontrakter med krav om 55 årsværk praktikanter, og herudover er der udbud i gang med krav om 22 årsværk.

Både leverandører, organisationer og udbydere har enstemmigt tilkendegivet, at ordningen er nem at administrere, at kontrol foregår i forbindelse med ordinære byggemøder, at det vejledende materiale er nemt at arbejde efter, at krav om tidsplan er uproblematisk, at prisen ikke påvirkes, og at omsætningskravet er rimeligt. Der er dog blevet peget på, at der ved opgaver, der har stort indhold af faglært arbejde, kan anvendes en lavere lønudgift. Forvaltningerne skal foretage denne vurdering.

Håndværksrådet og Dansk Byggeri er tilhængere af frivillige aftaler, men de har samtidigt tilkendegivet, at den valgte model - der ikke indebærer krav om nyansættelser - er at foretrække frem for en model, der bygger på nyansættelser. Leverandørerne og 3f foretrækker også denne model.

På baggrund af ovenstående anbefales det, at ordningen fortsætter.

Med hensyn til rapportering om antallet af krævede praktikpladser anbefales en forenkling i forhold til beslutningen fra juni 2010. Det indgik her, at forvaltningerne løbende skal redegøre for det præcise antal praktikanter, som beskæftiges på anlægsopgaver i de anlægsoversiger, som offentliggøres på kk.dk. Det er i praksis ikke muligt at opgøre, hvor mange praktikanter, der er beskæftiget på et givet tidspunkt. De krævede antal pladser opgøres i årsværk, og det betyder, at der under gennemførelsen af en anlægsopgave kan være meget varierende antal praktikanter. Et øjebliksbillede har således ikke nogen værdi. Det vurderes, at periodiske opgørelser over antal krævede årsværk i opgaver, der er udbudt og herudover i indgåede kontrakter er ene om at give et retvisende billede. Dette vil i øvrigt være i overensstemmelse med bestræbelserne på at begrænse antallet af rapporteringer.

Forvaltningerne skal fortsat i forbindelse med forelæggelse af anlægsbevillingssager redegøre for omfanget af potentielle praktikpladser i sagen.

Fremadrettet er det vigtigt at være opmærksom på, at der er et stort og stigende problem med mangel på praktikpladser - især i hovedstadsområdet. I Københavns Kommune var der i november 2011 registreret 1518 personer, der manglede praktikplads, hvilket er godt 15 % af alle praktikpladssøgende på landsplan. Der er derfor grund til at undersøge mulighederne for at øge udbuddet af praktikpladser. Det anbefales derfor, at Københavns Kommune i samarbejde med relevante organisationer og erhvervsskoler intensiverer den opsøgende indsats over for virksomheder, der har mulighed for at beskæftige praktikanter. Denne model er med fordel benyttet af andre kommuner i hovedstadsområdet.

Borgerrepræsentationens beslutning i juni 2010 havde fokus på mangel på praktikpladser. Det er velkendt, at der er andre grupper, der har særlige beskæftigelsesproblemer. Det foreslås derfor, at forvaltningerne, når der ikke - eller kun i begrænset grad - kan stilles krav om beskæftigelse af praktikanter, skal vurdere, om der kan stilles krav om beskæftigelse af andre målgrupper.

Effekten af anvendelsen af hårde sociale klausuler vil klart øges, hvis flere store aktører anvender metoden. Københavns Kommune har været relativt tidligt i gang med brug af hårde sociale klausuler, og der har derfor været mærkbar interesse fra andre aktører for kommunens erfaringer. Det er derfor naturligt, at kommunen arbejder aktivt for, at andre offentlige myndigheder - stat, regioner og kommuner - anvender samme praksis som Københavns Kommune.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afholder medio marts 2012 en konference om at finde veje til at skabe beskæftigelsesmuligheder for flere praktikpladssøgende og andre grupper med beskæftigelsesmæssige problemer. Konferencen kan bestragtes som afsæt for det videre arbejde. 


Claus Juhl                                                                  
                                                                                    Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Borgerrepræsentationens beslutning den 16. juni 2010 om at stille krav om beskæftigelse af praktikanter ved udbud videreføres,

2.      at rapportering om antal krævede årsværk i indgåede kontrakter og i opgaver, der er i udbud, sker halvårligt i juni og december i forbindelse med indstilling om anlægsoversigter og fast track,

3.      at Københavns Kommune i samarbejde med relevante organisationer og erhvervsskolerne intensiverer den opsøgende indsats over for virksomheder, der har mulighed for at beskæftige praktikanter,

4.      at forvaltningerne skal vurdere, om der kan stilles krav om beskæftigelse af andre målgrupper, hvis der ikke - eller kun i begrænset omfang - kan stilles krav om beskæftigelse af praktikanter.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. marts 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende protokolbemærkning: ”Enhedslisten ønsker, at kommunens milliardinvesteringer skaber flere praktikpladser end de foreløbige 65 åremål. Enhedslisten ønsker derfor at de sociale klausuler bl.a. omfatter en større del af kommunens kontrakter og/eller sikrer flere praktikpladser via den enkelte kontrakt. Enhedslisten vender derfor tilbage med forslag hertil, når sagen behandles i Borgerrepræsentationen.”

 



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. marts 2012

Indstillingen blev godkendt med 43 stemmer imod 0. 5 undlod.

 

For stemte: A, B, F, 1 medlem af I (Heidi Wang), O, V og Ø.

Følgende undlod at stemme: C og 1 medlem af I (Lasse Grosbøl).

 

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

"Venstre og Det Konservative Folkeparti er enige i behovet for flere praktikpladser. Venstre og Det Konservative Folkeparti  er dog bekymrede for, at mindre virksomheder uden mulighed for at beskæftige en praktikant bliver udelukket fra at byde på kommunale opgaver. Venstre og Det Konservative Folkeparti ønsker derfor, at forvaltningen administrerer kravene således, at mindre virksomheder sikres mulighed for at byde på kommunale opgaver."

 

 

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Vi tager evalueringen til efterretning i lyset af, at et flertal i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har igangsat en undersøgelse af hvordan sociale klausuler skærpes og enten omfatter en større andel af kommunens kontrakter og/eller sikre flere praktikpladser i den enkelte kontrakt."

Til top