Mødedato: 29.01.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om tildeling af almene boliger til forældre der er gået fra hinanden

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der beskriver mulighederne for at tildele almene boliger til børnefamilier, hvor forældrene for nyligt er gået fra hinanden. Sagen skal tage udgangspunkt i de almene boliger, som kommunen i dag får stillet til rådighed til boligsocial anvisning, men som returneres til de almene boligselskaber.

(Stillet af Socialistisk Folkeparti)

Motivering

Det er altid svært for både børn og forældre, når forældrene går fra hinanden. Men boligmanglen gør det ikke lettere; Pludselig skal man finde et nyt sted at bo med plads til lige så mange børn, men nu kun med en enkelt indtægt. Mange forældre ser sig nødsaget til at flytte væk fra hvor de boede, så de kan få enderne til at mødes. For mange børn betyder det også et farvel til deres vante ramme, skole og venner.

Børn er mestre i at vænne sig til nye ting, men en omvæltning kan være hård - især for børn, der også har andet at slås med. Eller der kan være særlige udfordringer i hjemmet, hvor et flyt væk fra de faste og trygge rammer vil ramme børnene og familien særligt hårdt. Derfor foreslår SF, at kommunen skal kunne tildele almene boliger til børnefamilier, hvor forældrene for nylig er gået fra hinanden.

Kommunen får nemlig hvert år stillet hundredvis af ledige almene boliger til rådighed til boligsocial anvisning, som vi kan anvise til københavnere med behov. De boliger går først og fremmest til folk der er udsatte, og det skal de blive ved med, men en del af boligerne er for dyre til at de kan betales med fx en kontanthjælp – og i dag returnerer kommunen derfor mange boliger, frem for at fordele dem til andre med behov.

I et svar fra Socialforvaltningen fremgår det, at Københavns Kommune i årene 2020-2023 returnerede cirka hver tredje af de almene boliger, kommunen fik stillet til rådighed til boligsocial anvisning.

Det vil derfor være oplagt at anvende de boliger kommunen alligevel ikke kan tildele til de fattigste københavnere, til at gøre livet lidt lettere for familier med en skilsmisse. SF ønsker at få undersøgt, hvordan vi kan tildele almen bolig til de forældre, der er gået fra hinanden og som har  en indtægt, der kan betale for en almen bolig, men som har særlige udfordringer eller har svært ved at betale de skyhøje priser på det private lejemarked.

Med forslaget vil vi give en hjælpende hånd med noget af det allermest basale – et trygt sted at bo - til de forældre og deres børn, der har et særligt behov, og som går en svær tid i møde.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. januar 2025

Socialdemokratiet fremsatte forslag om udvalgshenvisning til Socialudvalget.

 

Det af Socialdemokratiet fremsatte forslag blev forkastet efter afstemning med 31 stemmer mod 24. Ingen undlod at stemme.

For: A; F, B og Å

Imod: Ø, C, V, I, O og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Medlemsforslaget blev forkastet efter afstemning med 46 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

For: F og Å

Imod: Ø, A, C, B, V, I, O og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

“Det er positivt, at man med forslaget potentielt kan tage hånd om forældre, der er gået fra hinanden, samt børn i en sårbar position. Samtidig er det vigtigt at tage hensyn til andre borgergrupper i svære situationer, hvor de pågældende boliger også kan bringes i anvendelse. Vi mener, at der bør ske en afdækning af, om målgruppen for forslaget således bør udvides. Vi ser frem til forvaltningens eventuelle input på dette spørgsmål”.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten deler synspunktet om, at det er et problem, at der ikke bygges nok boliger i en størrelse, så den både kan rumme en børnefamilie og samtidig have så få kvadratmeter, at den er mulig at betale af én indtægt. Det har vi flere gange bragt på banen i drøftelser om eksempelvis boligstandarder, for faktum er at halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse, så der er et åbenlyst behov. Men det her forslag løser desværre ikke det problem, og derfor kan Enhedslisten ikke støtte det. Dels er skilsmisse ikke i sig selv et socialt problem på linje med eksempelvis hjemløshed, og mange ressourcestærke mennesker oplever også skilsmisser. Derfor er skilsmisse heller ikke et boligsocialt kriterium, der i dag indbefatter “psykiske, fysiske eller sociale udfordringer der gør, at du har svært ved selv at finde en bolig, på lige vilkår med andre”. De fleste skilsmisseramte falder ikke ind i den kategori. Dels er der allerede boligsociale muligheder for fraskilte. Udsatte skilsmisseramte kan i dag søge på lige fod med alle andre, der lever op til de boligsociale kriterier. Og står den fraskilte på et boligselskabs venteliste, vil vedkommende under de nuværende rammer i øvrigt have fortrinsret til en bolig i det første år efter samlivets ophør. Dels kræver en sådan ændring sandsynligvis, at kommunen skal indgå ny aftale med boligselskaberne i utide. Og dels vil en sådan ændring betyde, at der tages muligheder fra de allermest udsatte grupper - ikke mindst kvinder, der søger ly og beskyttelse på krisecentre med deres børn. De vil i givet fald vente endnu længere på at få anvist en bolig, og det er problematisk. Det er benhårdt at vente på afklaring og mulighed for en frisk start. Et krisecenter er ikke et optimalt sted at tilbringe sin barndom, og det vil gøre det sværere for kommunen at opfylde sin lovmæssige forsyningsforpligtelse.”

Til top