Mødedato: 28.11.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om slægtsbaseret kriminalitet og ressourcetræk i Københavns Kommune

Medlemsforslag

Det foreslås,  

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger at vurdere omfanget af slægtsbaseret kriminalitet og Københavns Kommunes udgifter til de kriminelle familier. Økonomiforvaltningen skal inddrage Københavns Politi og data herfra i det omfang, det er muligt.  

(Stillet af Venstre) 

Motivering

Århus Kommune har i samarbejde med Østjyllands Politi lavet en kortlægning af kriminelle familier og deres ressourcetræk ved kommunen. Konklusionen er dybt bekymrende og viser, at enkelte familier står bag en stor del af den organiserede kriminalitet i Århus. De selvsamme familier koster kommunen mange millioner hver eneste år i sociale indsatser.

Århus Kommune har haft udgifter på 64 millioner til blot én familie siden 2009 til 90 anbringelser og 40 forebyggende foranstaltninger. Dertil kommer også udgifter til blandt andet beskæftigelsesindsatser, overførselsindkomster, børn- og ungeområdet samt et stort ressourcetræk hos politiet. 

Der bliver tegnet et billede af, at både kriminalitet og sociale sager går i arv fra generation til generation i en række familier. Der er tale om slægtsbaseret kriminalitet, hvor børn desværre bliver opfostret til at fortsætte familiens kriminalitet.

Venstre ønsker en vurdering af omfanget i Københavns Kommune. Det vil sige en opgørelse af familier, der ernærer sig ved kriminalitet og hvor flere generationer har begået kriminalitet og Københavns Kommunes omkostninger særligt i foranstaltninger på børneområdet og overførselsindkomster for disse familier.   

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2024

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

at formuleringen: ”Københavns Kommunes udgifter til de kriminelle familier.”

erstattes med:

”kommunens udgifter relateret til det.”

 

Det af Socialistisk Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev godkendt med 53 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I og O

Imod:

 

Det således ændrede medlemsforslag blev herefter vedtaget med 30 stemmer mod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, F, V, I og O

Imod stemte: Ø, B og Å

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Ofte er der sammenhæng mellem opvækst i fattigdom og kriminalitet, hvilket bliver understøttet af meget forskning. Den tværfaglige indsat helt ude i fronten er ofte forbundet med gode resultater, men vi har behov for mere data på området for at kunne målrette vores indsatser. Vores intention med medlemsforslaget er ikke at udstille nogle københavnere eller at føre politik på enkeltsager, men indhentning af mere information som kan styrke den på mange områder gode udvikling i København i forhold til at få børn og unge væk fra kriminalitet.”

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet vil gerne understrege vigtigheden af at basere beslutninger på fakta fremfor gisninger. Vi er glade for initiativer, der har til formål at skabe et klart overblik over de udfordringer, vi står overfor, så vi kan målrette vores indsats på den bedst mulige måde. For os handler det om at have øjnene på bolden – og derfor er det vigtigt for os, at vi forsøger forstå den dybere sammenhæng og baggrund, der kan føre til de udfordringer, vi står overfor.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget har vedtaget et næsten enslydende medlemsforslag på mødet den 19. november 2024, og Konservative vil på den baggrund opfordre forvaltningen til at koordinere opfølgningen på dette med en eventuel opfølgning på medlemsforslaget stillet her i Borgerrepræsentationen”. 

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten og Alternativet tilsluttede sig:

”Partierne stemmer imod forslaget, idet det er utydeligt og snævert formuleret og ikke adresserer forebyggelse af ”slægtsbaseret kriminalitet”. Vi anerkender behovet for målrettede indsatser, men opfordrer i denne sammenhæng til en bredere og mere helhedsorienteret strategi, der adresserer de mange bagvedliggende årsager til kriminalitet.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Da et enslydende forslag allerede er behandlet i Økonomiudvalget, ser vi ikke grund til også vedtage det igen.”
Til top