Danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet 2023 (Sundheds- og Omsorgsudvalgets område)
Danmarkskortet er opdelt i tre dele - det sociale område generelt, børnehandicapområdet og voksenhandicapområdet. Socialforvaltningen behandler afgørelser på alle tre områder, mens Sundheds- og Omsorgsforvaltningens afgørelser kun indgår i det sociale område generelt og voksenhandicapområdet. Omgørelsesprocenten i Københavns Kommune er faldet på alle sagsområder i forhold til 2022 og ligger samtidig i 2023 under landsgennemsnittet på samtlige områder.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har for at skabe tydeligere overblik i indstillingen valgt udelukkende at fokusere på de forhold der er relevante for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Socialudvalget vil blive forelagt en tilsvarende indstilling parallelt med Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende Socialforvaltningens område.
Indstilling
Indstilling om,
- at tage danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2023 til efterretning,
- at godkende, at danmarkskortet over omgørelsesprocenter for 2023 ikke giver anledning til, at der udarbejdes særskilt handleplan.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Ankestyrelsens afgør klager på bl.a. socialområdet og sikrer borgerens retssikkerhed ved at koordinere praksis på landsplan, så borgernes sager bliver behandlet ens på tværs af kommunerne. Hvert år udgiver Social- og Boligministeriet et kommuneopdelt danmarkskort, som indeholder statistik over antallet af sager, hvor en borger har klaget over kommunens afgørelse, som efterfølgende er omgjort af Ankestyrelsen.
At en sag omgøres af Ankestyrelsen betyder, at en afgørelse
- enten hjemvises til fornyet behandling i kommunen,
- ændres af Ankestyrelsen eller
- ophæves af Ankestyrelsen (dvs. at afgørelsen er forkert, og at Ankestyrelsen har ophævet kommunens afgørelse).
Hvis Ankestyrelsen finder, at der mangler yderligere oplysninger i en sag, eller hvis der er tale om alvorlige sagsbehandlingsfejl, vil sagen blive hjemvist til fornyet behandling i kommunen. Når kommunen har indhentet nye oplysninger eller rettet sagsbehandlingsfejlene, kan det ende med, at kommunen når frem til samme resultat som i den oprindelige afgørelse.
Der skal i forbindelse med den politiske behandling af danmarkskortet tages stilling til, om der er behov for at udarbejde en handlingsplan til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling.
I overensstemmelse med lovgivningen forelægges danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet og initiativerne for Sundheds- og Omsorgsudvalget med henblik på, at udvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen efterfølgende tager sagen til efterretning.
Løsning
Danmarkskortet består af tre kort, der viser omgørelsesprocenterne for henholdsvis:
- Socialområdet generelt vedrøre ralle bestemmelser i serviceloven, hvor der er kommunal klageadgang til Ankestyrelsen. Kortet indeholder de bestemmelser, der indgår i de specifikke danmarkskort for hhv. voksenhandicapområdet og børnehandicapområdet, men også en række andre bestemmelser på tværs af børne- og voksenområdet.
- Børnehandicapområdet vedr. omgørelsesprocenterne for afgørelser om
- Pasningstilbud, hjemmetræning m.m., jf. servicelovens §§ 32, 32a, 36, 39-40
- Merudgifter, jf. servicelovens § 41
- Tabt arbejdsfortjeneste, jf. servicelovens §§ 42-43
- Personlig hjælp og ledsagelse, jf. servicelovens §§ 44-45
- Voksenhandicapområdet vedr. omgørelsesprocenterne for afgørelser om
- Kontante tilskud, jf. servicelovens § 95
- Borgerstyret personlig assistance, jf. servicelovens § 96
- Ledsageordning, jf. servicelovens § 97
- Merudgifter, jf. servicelovens § 100
Socialforvaltningen træffer afgørelser på alle tre områder, mens omgørelsesprocenterne for afgørelserne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgår i det sociale område generelt. Det er derfor som udgangspunkt kun Socialforvaltningen, der træffer afgørelser på voksenhandicapområdet og børnehandicapområdet.
Danmarkskortet viser ikke kommunens samlede antal afgørelser, og omgørelsesprocenten kan derfor ikke tages som udtryk for den generelle kvalitet i kommunernes sagsbehandling.
I 2023 traf Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tilsammen mere end 78.000 afgørelser, heraf over 32.000 sager i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Det skal holdes op imod det antal af klagesager, som Ankestyrelsen tog stilling til i 2023, nemlig i alt 596 for så vidt angår Københavns Kommune, hvilket svarer til ca. 0,76 pct. af det samlede antal afgørelser.
Danmarkskortet for 2023
Ifølge danmarkskortet for 2023 er Københavns Kommunes omgørelsesprocent på socialområdet generelt på 31 pct., mens den er 38 pct. på børnehandicapområdet og 35 pct. på voksenhandicapområdet. Som det fremgår af tabel 1, ligger Københavns Kommunes omgørelsesprocent i 2023 på alle tre områder under landsgennemsnittet.
Tabel 1. Omgørelsesprocenten på landsplan og Københavns Kommune for 2022 og 2023
*) Data er fra danmarkskortene for 2022 og 2023, jf. Social- og Boligministeriets hjemmeside. Børnehandicap- og voksenhandicapområdet er markeret med gråt, da de ikke for 2023 omfatter sager på sundheds- og omsorgsområdet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens sager i 2023:
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2023 oversendt 39 klagesager til behandling i Ankestyrelsen.
Af dem har Ankestyrelsen reelt taget stilling i 23 af sagerne. I en sag er afgørelsen ophævet, da Sundheds- og Omsorgsforvaltningen slet ikke havde hjemmel til at træffe afgørelse i sagen. Fem af sagerne er hjemvist til fornyet behandling i kommunerne. I de resterende 17 sager har forvaltningen fået medhold.
Omgørelsesprocenten for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er dermed 26 pct., hvilket nogenlunde svarer til niveauet for 2022, hvor den var 21 pct.
Omgørelsesprocenten er under landsgennemsnittet.
Det skal dog bemærkes, at henset til det få antal sager der indklages til Ankestyrelsen på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område, skal der blot nogle få omgjorte sager til at ændre omgørelsesprocenten væsentligt.
Det skal desuden bemærkes, at i to af de hjemviste sager, har den fornyede sagsbehandling ikke efterfølgende medført, at borger har fået bevilliget ydelsen.
Faktaarket i bilag 1 indeholder en gennemgang af de fem omgjorte sager.
Vedr. handlingsplaner og initiativer, der kan mindske antallet af hjemviste og ændrede afgørelser
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder løbende med forskellige indsatser, der kan mindske antallet af hjemviste og ændrede afgørelser og styrke sagsbehandlingen.
Her kan det nævnes, at forvaltningen løbende afholder undervisning i sagsbehandlingsreglerne. Undervisningen tilpasses med særlig fokus på de problematikker som bl.a. visitationerne oftest støder på Derved målrettes undervisningen med henblik på at højne vidensniveauet, der hvor der er et særligt behov, og dermed undgå fejl i sagsbehandlingen.
Endvidere drøftes Ankestyrelsens afgørelser i et fælles forum, med henblik på at udrede generel og principiel læring for at forebygge eksempelvis lignende sagsbehandlingsfejl samt at sikre høj kvalitet i den fremadrettede sagsbehandling.
Ved en sammenligning af hele Københavns Kommunes omgørelsesprocenter for årene 2022-2023 på socialområdet generelt indenfor de enkelte ydelsesområder, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen hovedsageligt også træffer afgørelser, ses omgørelsesprocenten at være faldende generelt, med undtagelse af boligindretning, selvudpeget hjælper samt aktivitetstilbud.
Da tallene er opgjort samlet for hele kommunen, er det ikke muligt at redegøre nærmere for årsagen til de enkelte ydelsesområder, hvor den er stigende.
For så vidt angår selvudpeget hjælper har der kun været afgjort tre sager i 2022 og to sager i 2023. For så vidt angår aktivitetstilbud har der kun været afgjort seks sager i 2022 og tre sager i 2023. Omgørelse af en enkelt afgørelse kan derfor ændre omgørelsesprocenten markant for det enkelte område, når der kun er få afgørelser.
Henset til de få sager, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har oversendt til Ankestyrelsen i 2023, samt at omgørelsesprocenten på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område, samt samlet set for Københavns Kommune, ligger under landsgennemsnittet, er det Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at de igangværende initiativer er dækkende, og der derfor ikke udarbejdes en særskilt handlingsplan med henblik på yderligere styrkelse af kvaliteten i sagsbehandlingen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter behandlingen i Sundheds- og Omsorgsudvalget forventes sagen at blive forelagt Borgerrepræsentationen den 12. december 2024 sammen med den for Socialudvalget forelagte indstilling.
Hvis Borgerrepræsentationen godkender, at der ikke udarbejdes en særskilt handlingsplan, vil forvaltningerne orientere Ankestyrelsen herom.
Anna Schou Johansen
/ Lars Matthiesen
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen anbefaler at tage danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2023 til efterretning,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende, at danmarkskortet over omgørelsesprocenter for 2023 ikke giver anledning til, at der udarbejdes særskilt handleplan.
Sundheds- og Omsorgsudvalget 14-11-2024
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.