Godkendelse af årsregnskabet 2023
Københavns Kommunes regnskab for 2023 og forvaltningernes handleplaner til revisionsberetningen fremlægges til godkendelse på baggrund af Revisionsudvalgets behandling af regnskabet i revisionsbetænkningen. Der er efter aftale med kommunens revision foretaget en række mindre korrekturrettelser i årsrapporten og bevillingsregnskabet.
Revisionsudvalget vurderer, at det er positivt, at trenden med et faldende antal revisionsbemærkninger fortsætter og at forvaltningerne arbejder godt med at få lukket de kritiske forhold, som fremgår af revisionsbemærkningerne. I indstillingen fremgår Økonomiforvaltningens svar på udvalgets bemærkninger.
Indstilling
Indstilling om,
- at revisionsbetænkningen om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2023, jf. bilag 1, tages til efterretning,
- at udvalgenes besluttede foranstaltninger som følge af revisionens bemærkninger, jf. bilag 3, godkendes,
- at Københavns Kommunes regnskab for 2023, jf. bilag 4 og 5, godkendes.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Regnskabsresultatet
Regnskabsresultat for 2023 viser et mindreforbrug på service på 37 mio. kr. i forhold til den eksterne ramme (det udmeldte sigtepunkt fra KL). Hvis der ses bort fra udgifter til modtagelse af fordrevne fra Ukraine, er mindreforbruget på service 185 mio. kr.
På bruttoanlæg er der et mindreforbrug på 67 mio. kr. i forhold til korrigeret budget, men et merforbrug på 358 mio. kr. i forhold til kommunens anlægsramme (vedtaget budget).
På overførsler mv. er der et mindreforbrug på 159 mio. kr.
Revisionsberetningen og Revisionsudvalgets betænkning
Københavns Kommune (KK) modtog den 31. maj 2024 revisionsberetningen til regnskabet for 2023. Med beretningen godkendte kommunens eksterne revisor, EY, årsregnskabet for 2023 uden forbehold.
Revisionen anførte desuden, at det generelt er vurderingen, at forretningsgange mv. i Københavns Kommune er designet i overensstemmelse med de gældende regler, og at efterlevelse heraf understøtter kommunens regnskabsaflæggelse og økonomistyring på betryggende vis.
På baggrund af forvaltningernes handleplaner, som blev forelagt Økonomiudvalget på mødet den 27. august 2023, har Revisionsudvalget udarbejdet deres betænkning over revisionen af årsregnskabet 2023, som danner grundlag for Borgerrepræsentationens endelige behandling af regnskabet.
Løsning
Revisionsudvalget har med sin revisionsbetænkning behandlet den eksterne revisor, EYs, revisionsberetning, samt de handleplaner, Økonomiudvalget og de stående udvalg har knyttet til revisionsberetningen.
Revisionsudvalget bemærker i sin betænkning, at det er positivt, at trenden med et faldende antal revisionsbemærkninger fortsætter.
Revisionsudvalget har derudover nedenstående bemærkninger som følge af de væsentligste forhold i revisionsberetningen.
Revisionsudvalgets bemærkninger og anbefalinger |
Økonomiforvaltningens kommentarer |
De afgivne bemærkninger kan opdeles i tre kategorier.
Den første kategori omfatter de væsentlige tværgående regnskabsområder herunder udbetaling- og opkrævning. Der er afgivet tre bemærkninger som kan henføres til bilagskontrol, balancen og aflæggelse af anlægsregnskaber. Der er en klar fremgang på området og forvaltningerne arbejder godt med at få lukket de kritiske forhold. |
Bilagskontrol Der er udarbejdet et tværgående papir med huskeregler for bilagsdokumentation, som er under implementering i forvaltningerne. Der er desuden udviklet et fælles e-læringskursus målrettet de relevante medarbejdere. Herudover forventes alle berørte forvaltningers individuelle handleplaner implementeret inden udgangen af 2024.
Balancen Alle forvaltninger har udarbejdet handleplaner og er i gang med at rette de påpegede fejl på balancen. Aflæggelse af anlægsregnskaber Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen forventer at få aflagt de udestående anlægsregnskaber inden afslutningen af regnskab 2024. |
Den anden kategori omfatter informationssikkerhed. Der er afgivet tre bemærkninger som kan henføres til privilegerede brugere, ibrugtagningstilladelser til it-systemer og Brugerstyring og ledelsestilsyn med autorisationer. Forvaltningerne arbejder godt med at få lukket de kritiske forhold.
Siden 2021 har revisionen løbende påpeget behovet for styrkelse af informationssikkerheden i KK, herunder etablering af et passende ledelsessystem for informationssikkerhed (ISMS) baseret på ISO-27001, og et tilhørende SoA-dokument. Kommuner der arbejder struktureret og systematisk ud fra ISO27001, vurderes at være meget langt i forhold til at efterleve kravene i NIS2-direktivet og imødegå eventuelle fremtidige krav. |
Privilegerede brugere Økonomiforvaltningen har udarbejdet handleplan for håndtering af privilegerede brugere af kommunens løn- og debitorsystem, som er under implementering.
Ibrugtagningstilladelser Alle forvaltninger og Koncern IT har udarbejdet handleplaner for sikring af ibrugtagningstilladelser til eller afskaffelse af ikke godkendte IT-systemer. Handleplanerne forventes afsluttet medio 2025.
Brugerstyring og ledelsestilsyn med autorisationer Der er udarbejdet en tværgående handleplan på området samt handleplaner i de enkelte forvaltninger for forbedring af brugerstyringen, herunder ledelsestilsyn med autorisationer. |
Den tredje kategori omfatter bemærkninger rettet mod specifikke delområder i forvaltningerne. Der er afgivet fire bemærkninger. Tre vedrører Socialforvaltningen og kan henføres til takstberegninger, beboermidler og egenbetaling i boformer. Forvaltningen arbejder godt med at få lukket de kritiske forhold.
En bemærkning vedrører Kultur- og Fritidsforvaltningen og kan henføres til erhvervslejemål, og det forventes at bemærkningen lukkes i 2024. |
Takstberegning Socialforvaltningen er ved at afklare den fremtidige model for indregning af husleje i takstberegning, som forventes implementeret i taksterne for 2025.
Beboermidler Socialforvaltningen har implementeret hovedparten af tiltagene i den udarbejdede handleplan.
Egenbetaling Socialforvaltningen har implementeret hovedparten af tiltagene i den udarbejdede handleplan.
Erhvervslejemål Kultur- og Fritidsforvaltningen har implementeret hovedparten af tiltagene i handleplanen og forventer at afslutte arbejdet med de sidste udestående erhvervslejekontrakter inden udgangen af 2024. |
Herudover bemærker Revisionsudvalget at det er positivt, at Økonomiforvaltningen har igangsat et ISMS-projekt i erkendelse af, at der er behov for yderligere styrkelse og forbedringer i forhold til drift og vedligeholdelse af kommunens ledelsessystem. Desuden finder Revisionsudvalget det positivt, at der i budgetaftalen for 2025 er afgivet en hensigtserklæring om forberedelse til ny lovgivning på cyberforsvars- og informationssikkerhedsområdet. Parterne er enige om, at Økonomiforvaltningen igangsætter indsatser til forberedelse af ny lovgivning på cyberforsvars- og informationssikkerhedsområdet og inddrager de øvrige forvaltninger i arbejdet hermed. Parterne lægger i den forbindelse vægt på at undgå overimplementering. Revisionsudvalget bemærker, at det endnu er uklart, hvordan kommuner bliver omfattet af NIS2-direktivet, men det vurderes ikke, at NIS2-direktivet være den sidste krav-pakke på området.
Endelig bemærker Revisionsudvalget, at ekstern revisor har taget forbehold i forhold til at Socialforvaltningen ved beregning af takster i flere tilfælde har indregnet kommunens interne husleje. Indregning af intern husleje vurderes af ekstern revisor ikke at være i overensstemmelse med gældende regler, og ministeriet forventes inden for kort tid at meddele kommunen en afgørelse om, hvorvidt kommunens praksis er lovlig. Hvis kommunens praksis ikke er lovlig, er det sandsynligt, at det vil medføre krav om refusionsmæssig berigtigelse af for meget opkrævet husleje for en periode.
Økonomiforvaltningen følger løbende op på revisionsbemærkningerne og forvaltningernes handleplaner. Økonomiudvalget forventes at få forelagt de løbende revisionsrapporter samt opfølgning på årsrevisionen i januar 2025.
Korrektioner til det godkendte regnskab
I forbindelse med gennemgangen af regnskabet har revisionen påpeget følgende fejl, som er rettet i det endelige årsregnskab (bilag 4) og Bevillingsregnskab og obligatoriske oversigter (bilag 5). Rettelserne har ikke betydning for regnskabet.
Årsrapport – note 3: Aktier og andelsbeviser
Fejl i sammentælling af kolonnerne "Egenkapital i selskabet jf. kommunens regnskab 2023" samt "Københavns Kommunes ejerandel".
Årsrapport – note 6: Grunde og bygninger til videresalg
Sammenligningstal for 2022 mangler.
Bevillingsregnskab og obligatoriske oversigter – Ydelser købt hos Københavns Kommunes eksterne revisor
Henvisning i teksten til tabel, der er udgået af oversigten.
Bevillingsregnskab og obligatoriske oversigter – Afsluttede anlægsprojekter i regnskabsåret
Forkert årstal i kolonnen ”(forventet) forelæggelse for Borgerrepræsentationen”.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Den endelige godkendelse af regnskabet for 2023 inkl. handleplaner til revisionens bemærkninger sker på Borgerrepræsentationens møde den 28. november 2024. Herefter oversendes regnskabet til tilsynsmyndighederne.
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at revisionsbetænkningen om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2023, jf. bilag 1, tages til efterretning,
- at udvalgenes besluttede foranstaltninger som følge af revisionens bemærkninger, jf. bilag 3, godkendes,
- at Københavns Kommunes regnskab for 2023, jf. bilag 4 og 5, godkendes.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2024
Chef for Intern Revision, Jesper Gjøtterup Andersen, og Ulrik Vassing, EY, deltog under punktets behandling, af hensyn til sagens oplysning.
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.