Forbedret cykelfremkommelighed på Torvegade, Indre By
Der skal tages stilling til projekt om bedre cykelfremkommelighed i Torvegade. Projektforslaget indebærer blandt andet cykelsti– og fortovsudvidelser, der forbedrer fremkommeligheden og trafiksikkerheden samt understøtter gadens lokale udtryk. Der er tilføjet tiltag i projektet, som forbedrer bus- og bilfremkommelighed i forhold til scenariet, der indgik i Overførselssagen 2022-2023, og som imødekommer det lokale ønske om cykling mod ensretning på nogle af sidegaderne. Projektet har opnået medfinansiering fra Vejdirektoratets cykelpulje 2022. Tilskuddet bortfalder, hvis projektet ikke er færdiganlagt og evalueret medio 2028.
Indstilling
Indstilling om,
-
at der frigives en anlægsbevilling på 70,6 mio. kr. til projektet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Det forudsættes, at anlægsudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal i 2025.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Torvegade er en ca. 750 meter lang central trafikåre mellem Amager og Indre By, jf. bilag 2. Gadens cykelkapacitet overskrides væsentligt i spidstimerne, da cykelstierne er for smalle til at afvikle de ca. 25.000 daglige cyklister. Det er i øvrigt forvaltningens vurdering, at cykeltrafikken i gaden vil stige med ca. 6 % frem mod 2035. I perioden 2019-2023 er der registreret 91 uheld, hvoraf 39 er med cyklister. Svingende køretøjer udgør en større del af disse uheld. Samtidig er gaden slidt ned og ikke indrettet i overensstemmelse med dens status som strøggade, jf. bilag 3. Med Overførselssagen 2022-2023 (BR 4. maj 2023) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) blev der med afsæt i en foranalyse (TMU 7. juni 2021) afsat 47,8 mio. kr. til at forny og ombygge Torvegade med henblik på at forbedre cykelfremkommeligheden og forholdene for fodgængerne. Yderligere blev der omdisponeret 23,1 mio. kr. fra Genopretningsrammen 2026 til projektet. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler.
Løsning
Projektet forbedrer fremkommeligheden og trafiksikkerheden for ca. 25.000 daglige cyklister og ca. 11.000 fodgængere ved at udvide cykelstier og fortove og lede svingende køretøjer til de lysregulerede kryds i separate svingbaner. For at få plads til udvidelserne indskrænkes vejarealet til ét kørespor i hver retning, jf. bilag 4. Samtidig genoprettes Torvegade i hele sin bredde. På strækningen mellem Stadsgraven etableres en bred grøn midterrabat med forventeligt 19 nye træer. I overensstemmelse med anbefalingerne i Cykelfokus 2024 udvides cykelstierne til en bredde på 3,5 meter undtagen ved Christianshavns Torv, hvor bredden bliver 2,9 meter. Fortovene udvides til bredder på op til fem meter. Det forbedrer forholdene for gadens fodgængere, som i tilfælde af trængsel på fortovet ikke længere behøver træde ud på cykelstien, hvilket også gavner sikkerheden for cyklister. Samtidig understøtter det Torvegades udtryk som strøggade.
Justeringer af projektet
Projektforslaget indeholder syv mindre justeringer af den løsning for gaden, som indgik i foranalysen fra 2021 og Overførselssagen 2022-2023. Justeringerne har dels til formål at optimere trafiksikkerhed og fremkommelighed for cyklister, køretøjer og busser og dels at opretholde adgangsveje til de omkringliggende gader (bilag 5). Herudover har høring om cirkulationsplanen givet anledning til indarbejdelse af modstrømscykling i sidegaderne
Den primære justering af løsningen på Torvegade omhandler krydsene ved Strandgade og Dronningensgade. Her viser trafiksimulationer, at den store mængde cykeltrafik i myldretiden vil hindre, at biler kan komme ind i højresvingsbanerne med de afkortede cykelstier, som oprindeligt foreslået. Højresvingende biler vil derfor blokere for den øvrige bil- og bustrafik og være til gene for cyklisterne. Derfor etableres i stedet fremførte cykelstier begge steder. Den fremførte cykelsti ved Dronningensgade nødvendiggør, at der etableres højresvingsforbud for biler.
Konsekvenser for bustrafik
For at få plads til at udvide cykelstier og fortove nedlægges busbanerne. Dog ikke foran Christianshavns Torv, hvor de bevares for at sikre, at biltrafikken kan passere holdende busser. Movias egen prognose viser, at køretiderne for buslinjerne 2A, 31 og 37 på Torvegade vil blive forlænget med op til to min. i morgenmyldretiden og op til et min. i eftermiddagsmyldretiden. De forventede forsinkelser er dermed væsentligt mindre end de 3-5 min., som Movia estimerede ved Overførselssagen 2022-2023, jf. bilag 8. Dette kan tilskrives tilføjelsen af de fremførte cykelstier (jf. ovenfor), ’gatingsignaler’, som leder busserne ind på Torvegade før den normale biltrafik, samt buslommer, som sikrer, at biltrafikken kan passere.
Cirkulationsplan (løsning for trafikstrømme i gaderne omkring Torvegade)
For at optimere fremkommeligheden for køretøjer og busser samt minimere risikoen for, at cyklister rammes af svingende køretøjer, skal svingbevægelser som nævnt ovenfor primært afvikles i de signalregulerede kryds på Torvegade i separate svingbaner. Dette kræver, at bl.a. ensretninger i nogle sidegader justeres. Cirkulationsplanen ændrer i ensretninger og vejlukninger med afsæt i, at der skal ændres så lidt som muligt på eksisterende forhold i sidegaderne, jf. bilag 6A og 6B. Det betyder, at nogle gader vil opleve mere trafik, mens andre gader vil opleve en reduktion. Forvaltningens vurdering er, at Bådsmandsstræde og Amagergade/Christianshavns Voldgade vil blive mest negativt påvirket af ændringerne. For både Bådsmandsstræde og Amagergade/Christianshavns Voldgade er der tale om en stigning på gennemsnitligt 15 køretøjer i timen.
I foranalysen fra 2021 indgik en tidligere udgave af cirkulationsplanen. Teknik- og Miljøudvalget blev i maj 2024 orienteret om høringen af cirkulationsplanen, som forvaltningen har foretaget (TMU-portalen 31. maj 2024, bilag 11). Høringen gav ikke anledning til yderligere ændringer i ensretningerne. Dog viser høringen et ønske om tiltag i Bådsmandsstræde, som opleves utryg at færdes på, da to biler ikke kan passere hinanden, jf. bilag 7. Det er muligt inden for projektets økonomi at tilpasse gaden til at håndtere den let øgede trafik dog ikke uden at nedlægge p-pladser, jf. politisk handlerum.
Med Budget 2025 (BR 2. oktober 2024) (A, Ø, F, B, V, I og O) blev der vedtaget en foranalyse på omdannelse af Christianshavns Torv. Ombygningen af Torvegade vil blive koordineret med foranalysen.
Parkering
I Overførsselssagen 2022-2023 indgik at flytte 13 p-pladser for at skabe plads til cykelparkering og svingbevægelser. Projektforslaget indeholder på baggrund af høringen flytning af yderligere syv p-pladser for at etablere cykling mod ensretningen. Parkeringsregnskab fremgår af bilag 9. Der etableres 109 nye cykelparkeringspladser, herunder otte pladser til ladcykler. Cykelparkeringen placeres på Wildersgade, Overgaden Oven Vandet og Dronningensgade.
Træer
Der kan forventeligt plantes op til 19 nye træer af varierende arter. Ved budgetbeslutningen var der estimeret plads til ca. 30 træer. Ændringen skyldes uklarhed om den fremtidige placering af de fjernvarme- og gasledninger i Torvegade, som HOFOR er ved at renovere. Det kan ikke udelukkes, at den endelige placering af ledninger yderligere begrænser antallet af træer, der kan plantes. I så fald orienteres udvalget herom.
Høring
Projektet har været i høring ved Christianshavns Lokaludvalg, Dansk Cyklistforbund, Handicaprådet, Torvenetværket, Movia, Ældrerådet og Dansk Blindesamfund fra den 17. maj til den 14. august 2024. Den tilpassede cirkulationsplan har desuden været i høring blandt ca. 7.000 borgere og erhvervsdrivende i området fra den 11. til den 26. juni 2024. Forvaltningen har modtaget i alt 612 høringssvar. Nedenfor gengives tre væsentlige forhold i den samlede høring og forvaltningens bemærkninger hertil. I bilag 7 fremgår alle høringssvar og forvaltningens bemærkninger hertil.
- Cirkulationsplanen øger trafikken i de små brolagte gader og forværrer trafikale gener visse steder fra varelevering og anden tung trafik.
- Der bør i høj grad indtænkes tilgængeligstiltag i projektet, herunder nedsænkede kantsten og afvanding under fortovet.
- Projektet bør fokusere mere på at gøre det lettere for fodgængere at krydse Torvegade.
Forvaltningens bemærkninger:
- Cirkulationsplanen kommer til at øge trafikken på enkelte af de små brolagte gader omkring Torvegade. Forvaltningen vurderer, at den største stigning vil ske på Bådsmandsstræde og Amagergade/Christianshavns Voldgade. Det bemærkes, at flere andre små gader samtidig vil opleve mindre trafik, da trafikken overflyttes.
- Forvaltningen implementerer nedsænkede kantsten, hvor fodgængere kan krydse gaden og har en løsning, der fjerner vandrenderne i fortovet. At fjerne vandrenderne kræver dog ekstra finansiering, jf. politisk handlerum.
- Cykelfremkommelighed prioriteres i myldretiden, hvilket også er til fordel for afvikling af bus- og biltrafik. Forvaltningen vil dog afklare mulighederne for at øge grøntiden for krydsende trafik uden for myldretiden og sikre, at signalerne nemmere kan justeres efter behov. De udvidede fortove vil desuden reducere afstanden for fodgængere, der krydser Torvegade.
Politisk handlerum
For at modvirke konsekvenserne af øget biltrafik i Bådsmandsstræde og imødekomme det lokale ønske om øget trafiksikkerhed i gaden kan udvalget beslutte én af de to nedenstående handlemuligheder.
- Nedlæggelse af to p-pladser på Bådsmandsstræde for at etablere en vigelomme til cykler og biler. Denne løsning vil forbedre den aktuelle situation, dog uden at løse problemet helt.
- Nedlæggelse af 15 parkeringspladser i den sydlige side af Bådsmandsstræde, så den dobbeltrettede trafik kan afvikles, uden at bilerne skal holde ind og vente på modkørende. Denne løsning vil i videst muligt omfang løse problematikkerne, der allerede i dag er i gaden.
Begge scenarier kan holdes inden for den nuværende økonomi. Hvis udvalget vælger et af scenarierne for Bådsmandsstræde og også ønsker, at der skal findes erstatningspladser, kan udvalget vælge:
- at det lokale ønske om tilladt cykling mod ensretning ikke skal imødekommes med henblik på at bevare op til otte p-pladser i Sankt Annæ Gade (to pladser), Wildersgade (tre pladser) og Overgaden Neden Vandet (tre pladser). Denne løsning kræver ikke ekstra finansiering.
- at erstatningspladser for nedlagte pladser i Bådsmandsstræde findes som lejede pladser. I så fald skal finansiering henvises til kommende budgetforhandlinger, da forvaltningen ikke af sig selv udarbejder budgetnotat herom.
- For at forbedre tilgængeligheden kan det besluttes at henvise finansiering til kommende budgetforhandlinger, fx Overførselssagen 2024-2025, på at lave de 10 eksisterende vandrender om til en fuld tilgængelig løsning, fx stålrender med fast top. Det kræver ændringsforslag, da forvaltningen ikke af sig selv udarbejder budgetnotat herom. Forvaltningen vurderer, det vil koste 600.000 – 800.000 kr.
Økonomi
I Overførselssagen 2022-2023 blev der afsat 47,8 mio. kr. (2023 p/l) til at forbedre forholdene for cyklister og fodgængere på Torvegade. Heraf bidrager Vejdirektoratets Cykelpulje 2024 med 26,9 mio. kr. (2023 p/l). Tilskuddet udbetales løbende, men skal tilbagebetales, hvis projektet ikke er færdiganlagt og evalueret inden 10. juni 2028. Yderligere blev der med Overførselssagen 2022-2023 omdisponeret 23,1 mio. kr. (2023 p/l) fra Genopretningsrammen 2026 til projektet, da Torvegade er nedslidt, og skal genoprettes. 4,1 mio. kr. (2023 p/l) blev stjernemarkeret og dermed frigivet ved Overførselssagen 2022-2023. Med denne indstilling skal de resterende 66,8 mio. kr. (2023 p/l) frigives. Det svarer til 70,6 mio. kr. i 2025 p/l, jf. bilag 10.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen anlægge projektet fra efteråret 2025 til foråret 2028. Projektet forventes ibrugtaget i første kvartal 2028 og evalueres herefter inden fristen til Cykelpuljen i anden kvartal 2028.
Søren Wille / Peter Højer
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslag for anlæg af bedre cykelfremkommelighed i Torvegade og den tilhørende cirkulationsplan for sidegader danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 4 og 6.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der frigives en anlægsbevilling på 70,6 mio. kr. til projektet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. november 2024
Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at nedlægge 15 parkeringspladser i den sydlige side af Bådsmandsstræde, så den dobbeltrettede trafik kan afvikles, uden at bilerne skal holde ind og vente på modkørende.”
Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A og F
Imod stemte: B, C, V, Ø og Å
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at anlægsudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal i 2025.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.