Mødedato: 28.11.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal
Medlemsforslag om udvidelse af akutlisten for ungdomsboliger
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen at forelægge til politisk behandling et forslag til en model for en ny tværkommunal akutventeliste til ungdomsboliger i Hovedstaden, herunder at forvaltningerne tager kontakt til omegnskommunerne med henblik på at få tilslutning til etableringen af en fælles akutliste, der omfatter hele Hovedstadsområdet, samt
- at forvaltningernes model for en tværkommunal akutventeliste fremlægges til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget med udgangen af 1. kvartal 2014.
(Stillet af Socialistisk Folkeparti)
MOTIVERING
I Københavns Kommune har vi siden 2005 haft den såkaldte akutventeliste til ungdomsboliger, der sikrer, at unge i akut bolignød kommer foran i køen til at få anvist en ungdomsbolig. Det er rigtig godt, at vi med denne liste tager hensyn til de studerende, som bliver optaget på en uddannelse i København og mangler et sted at bo. Disse studerende skal hurtigst muligt have tag over hovedet, og de skal have en bolig, som ligger i en rimelig afstand til deres uddannelsessted.
Som det er i dag, så gælder den særlige akutte bolighjælp dog kun for studerende, som er optaget på en uddannelsesinstitution i Københavns Kommune. Har du for eksempel valgt at læse på CBS, der ligger på Frederiksberg, eller RUC, der ligger i Roskilde, så kan du i dag ikke få anvist en bolig gennem akutlisten. Samtidig er anvisningen af boliger ud fra akutlisten ligeledes geografisk begrænset til Københavns Kommune, hvor der trods alt kun er et begrænset antal ledige ungdomsboliger, som kan tilbydes til de studerende. Det betyder, at der desværre i perioder er uhensigtsmæssigt lang ventetid på at få tilbudt en bolig gennem akutventelisten.
Udover, at det er uhensigtsmæssigt med en lang ventetid på en akutventeliste, som er tiltænkt netop akutte tilfælde, så bidrager den længere ventetid også til en geografisk skævvridning til fordel for de studerende, som for eksempel er bosat i Jylland på bekostning af de studerende, som i forvejen er bosat tættere på Hovedstaden. Disse studerende må ofte vente rigtig længe på at få tilbudt en ungdomsbolig gennem akutventelisten.
SF mener, at vi kan og bør gøre noget ved de mangler, der er ved den eksisterende akutventeliste for ungdomsboliger. SF foreslår, at vi opretter en fælles, tværkommunal akutventeliste for hele Hovedstadsområdet, således at det geografiske område for både optag på listen samt anvisning af boliger igennem listen bliver udvidet til at gælde hele Hovedstadsområdet.
På den måde kan akutlisten for det første afvikles hurtigere og dermed i højere grad kunne sikre den akutte bolighjælp, som netop er formålet med listen. Dermed vil også den geografiske skævvridning i forhold til, om den studerende flytter fra Jylland til Hovedstaden eller allerede er bosat på Sjælland i nogen grad kunne afhjælpes. Og endelig vil den fælles akutventeliste sidestille studerende på de forskellige uddannelsesinstitutioner i Hovedstadsområdet, så din boligsituation ikke skal afhænge af, om du for eksempel har valgt at læse på CBS eller på Københavns Universitet.
Oprettelsen af en fælles tværkommunal akutliste vil kræve inddragelse af de øvrige kommuner i Hovedstadsområdet, og med forslaget pålægges Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune derfor at tage kontakt til de relevante kommuner med henblik på at inddrage dem og skabe tilslutning til den fælles akutliste.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2013
Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.