Godkendelse af Københavns Kommunes regnskab for 2012
Der skal tages stilling til de af udvalgene besluttede foranstaltninger i anledning af revisionens bemærkninger og godkendelse af Københavns Kommunes regnskab for 2012.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at Borgerrepræsentationen tager revisionsbetænkningen over beretninger om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2012 til efterretning med de i indstillingen anførte kommentarer fra Økonomiforvaltningen, og godkender udvalgenes besluttede foranstaltninger som følge af revisionens bemærkninger, jf. revisionsbetænkningens bilag 1,
- at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om godkendelse af Københavns Kommunes regnskab for 2012.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommunes overordnede økonomi og økonomistyring har det godt, hvilket blandt andet giver sig udtryk ved, at
- Københavns Kommune overholder økonomiaftalen mellem Regeringen og KL omkring kommunernes økonomi,
- Københavns Kommune overholder de vedtagne budgetter, senest i forbindelse med regnskab 2012. Kommunens samlede serviceudgifter var i 2012 på 22,3 mia. kr., hvilket var 515 mio. kr. under kommunens servicemåltal.
- Københavns Kommune forventer at overholde de vedtagne budgetter i 2013.
Behandling af revisionsberetningen for regnskab 2012
Deloitte afgav d. 6. august revisionsberetning for regnskab 2012 til Borgerrepræsentationen. Behandlingen af revisionsberetningen følger bestemmelserne i kommunens revisionsregulativ (BR den 21. februar 2008).
Revisionsudvalget har til opgave at foretage det forberedende arbejde i forhold til Økonomiudvalgets behandling af revisionsberetningen. Økonomiudvalget skal afgive en revisionsbetænkning med indstilling til Borgerrepræsentationen om godkendelse af regnskabet og foranstaltningerne i anledning af revisionens bemærkninger.
Løsning
Revisionsudvalget har behandlet Deloittes revisionsberetning, og behandlingen har omfattet de kommentarer, som Økonomiudvalget og de stående udvalg har knyttet til revisionsberetningen.
Deloittes revisionsberetning for regnskab 2012 indeholder følgende konklusion på revisionspåtegningen:
”Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af kommunens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2012 samt at resultatet af kommunens aktiviteter og pengestrømme for regnskabsåret 1. januar – 31. december 2012 er i overensstemmelse med Økonomi- og Indenrigsministeriets regnskabsbestemmelser i Budget- og regnskabssystem for kommuner.
Det er ligeledes vores opfattelse, at der er etableret forretningsgange og interne kontroller, der understøtter, at de dispositioner, der er omfattet af årsregnskabet, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, Borgerrepræsentationens øvrige beslutninger, love og andre forskrifter samt med indgåede aftaler og sædvanlig praksis.”
Økonomiforvaltningen bemærker, at revisionspåtegningen, ligesom foregående år, ikke indeholder noget forbehold for regnskabet. Det bemærkes derudover, at antallet af nye revisionsbemærkninger i revisionsberetningen er faldet fra 20 i 2011 til 8 i 2012.
Revisionsberetningen indeholder desuden et afsnit, som har til formål at give Deloittes samlede vurdering af status for kommunens økonomistyring og regnskabsaflæggelse ved udgangen af 2012 på de væsentligste områder. I den forbindelse bemærkes det, at det er revisionens generelle opfattelse, at der som følge af en betydelig indsats er sket en positiv udvikling i forvaltningernes regnskabsarbejde og sagsbehandling. Der er dog fortsat områder, hvor der fremover er behov for at forbedre kommunens kontrolniveau og dermed øge kvaliteten af økonomistyringen og regnskabsaflæggelsen.
Revisionsudvalget har derudover valgt at fremsætte en række konkrete bemærkninger og anbefalinger på grundlag af de fremdragne væsentlige forhold i revisionsberetningerne om regnskabet for 2012, jf. revisionsbetænkningens afsnit 3. De konkrete bemærkninger og anbefalinger inkl. Økonomiforvaltningens kommentarer hertil fremgår endvidere af tabel 1.
Tabel 1
Revisionsudvalgets bemærkninger og anbefalinger |
Økonomiforvaltningens kommentarer |
Tilsyn med selvejende og private botilbud |
Projektet vedrørende Nyt Økonomisystem er igangsat, og styregruppen for projektet har besluttet, at projektet som en del af leverancerne skal identificere og beskrive, hvilke standardiseringer der vil ske for hvert procesområde, som er omfattet af det nye fælles økonomisystem. Ligeledes vil der være fokus på at få forenklet kommunens økonomistyring, således at de administrative processer forenkles og afbureaukratiseres. I forbindelse med projektet vil der desuden blive kigget på, hvilke styringsdata, der skal være tilgængelige i økonomisystemet, herunder f.eks. om kontraktforhold vedr. botilbud skal kunne findes i økonomisystemet. Såfremt der i Styregruppen træffes beslutning om at der skal ske en registrering af stamdata vedr. aftaler med selvejende og private botilbud vil dette blive indarbejdet som krav til nyt økonomisystem i kravspecifikationen. Det skal bemærkes, at Intern Revision er repræsenteret i styregruppen for Nyt Økonomisystem. |
Registreringer til opfyldelse af servicelovens krav til opfølgning i børnesager |
Økonomiforvaltningen er enige med Revisionsudvalget. |
Den økonomiske opfølgning på ydelser leveret af private dagbehandlingstilbud |
Økonomiforvaltningen er enige med Revisionsudvalget. |
Styring af indkøbsområdet |
Projektet vedrørende Nyt Økonomisystem er igangsat, og styregruppen for projektet har besluttet, at projektet som en del af leverancerne skal identificere og beskrive, hvilke standardiseringer der vil ske for hvert procesområde, som er omfattet af det nye fælles økonomisystem. Ligeledes vil der være fokus på at få forenklet kommunens økonomistyring, således at de administrative processer forenkles og afbureaukratiseres. |
Lønstyring |
Økonomiforvaltningen vil bl.a. i forbindelse med et nyt økonomisystem sætte fokus på mulighederne for lønstyring i Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen vil inddrage det af Intern Revision udarbejdede inspirationskatalog i arbejdet. |
Socialforvaltningens aktiviteter og virksomhed |
Økonomiforvaltningen er enig i, at det i følge Kasse- og Regnskabsregulativet for Københavns Kommune er ledelsens ansvar at vurdere mængden af fejl og antallet af revisorbemærkninger ud fra den indsats, der ydes, og på den baggrund foretage ændringer i indsatsen, såfremt der er behov for det. |
Revisionsbetænkningen indeholder endvidere en opfølgning på Revisionsudvalgets bemærkninger og anbefalinger i revisionsbetænkningen for regnskab 2010 og 2011. Opfølgningen viser, at alle initiativer er enten gennemført eller igangsat, jf. revisionsbetænkningens afsnit 4. Det er samtidig Revisionsudvalgets vurdering, at der har været etableret et effektivt og konstruktivt samarbejde mellem Revisionen (Intern og ekstern revision) og Økonomiforvaltningen i forbindelse med udførelse og rapportering af revisionsresultaterne samt opfølgning på samme. De konkrete bemærkninger og anbefalinger fra Revisionsudvalget vedrørende tidligere år inkl. Økonomiforvaltningens kommentarer hertil fremgår endvidere af tabel 2.
Tabel 2 Revisionsudvalgets bemærkninger og anbefalinger |
Økonomiforvaltningens kommentarer |
Forbedringsforslag fra tidligere år |
Økonomiforvaltningen er enige i, at der er god fremdrift med hensyn til implementeringen af de forbedringsforslag som Revisionsudvalget har fremsat i revisionsbetænkningen for regnskabsårene 2010 og 2011. |
På det grundlag har Revisionsudvalget foreslået, at Økonomiudvalget med vedlagt revisionsbetænkning (bilag 1) indstiller til Borgerrepræsentationen, at Borgerrepræsentationen tillige med indstillingen om decision af årsregnskabet for 2012, tager revisionsbetænkningen over beretninger om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2012 til efterretning med de i indstillingen anførte kommentarer fra Økonomiforvaltningen, og godkender udvalgenes besluttede foranstaltninger som følge af revisionens bemærkninger, jf. revisionsbetænkningens bilag 1 og 1a.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Den endelige godkendelse af regnskabet for 2012 inkl. revisionens bemærkninger sker på Borgerrepræsentationens møde den 28. november 2013.
Claus Juhl /Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Borgerrepræsentationen tager revisionsbetænkningen over beretninger om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2012 til efterretning med de i indstillingen anførte kommentarer fra Økonomiforvaltningen, og godkender udvalgenes besluttede foranstaltninger som følge af revisionens bemærkninger, jf. revisionsbetænkningens bilag 1,
- at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om decision af Københavns Kommunes regnskab for 2012.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet 29. oktober 2013
Revisionschef Kurt Wagner fra Intern Revision og statsautoriseret revisor Lynge Skovgaard fra Deloitte var til stede under behandlingen af dagsordenspunktet med henblik på sagens oplysning.
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2013
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.