Mødedato: 28.11.2002, kl. 17:30

Forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt

Forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 28. november 2002

 

BR 604/02

Forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt

Forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt

Indstilling om, at forslag til ændring af I/S Vestforbrændings vedtægt godkendes, at følgende kommuner optages som interessenter i I/S Vestforbrænding: Albertslund, Høje Tåstrup, Vallensbæk, Frederiksværk, Græsted-Gilleleje, Ishøj og Skævinge, samt at I/S Vestforbrændings formand og direktør bemyndiges til at ændre § 2 i selskabets vedtægt i det omfang de igangværende forhandlinger om optagelse af ovennævnte kommuner nødvendiggør dette.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at godkende forslaget til ændring af I/S Vestforbrændings vedtægt og

at godkende at følgende kommuner optages som interessenter i I/S Vestforbrænding: Albertslund, Høje Tåstrup, Vallensbæk, Frederiksværk, Græsted-Gilleleje, Ishøj og Skævinge, og

at I/S Vestforbrændings formand og direktør bemyndiges til at ændre § 2 i selskabets vedtægt i det omfang de igangværende forhandlinger om optagelse af ovennævnte kommuner nødvendiggør dette.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 11. november 2002

Tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

I/S Vestforbrænding har med skrivelse af 3. oktober 2002 anmodet om godkendelse af optagelse af nye medlemmer i interessentskabet, samt af forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt.

I/S Vestforbrænding forhandler med 4 nuværende kontraktkommuner og 3 kommuner i interessentskabet I/S VEGA om optagelse i I/S Vestforbrænding som interessenter. Ifølge selskabets vedtægt § 17 kræver optagelse af nye interessenter udtrykkelig vedtagelse i samtlige de deltagende kommuners kommunalbestyrelser, samt tilsynsmyndighedens godkendelse. Forhandlingerne forventes at føre til at følgende kommuner kan optages som interessenter pr. januar 2003: Albertslund, Høje Tåstrup, Vallensbæk, Frederiksværk, Græsted-Gilleleje, Ishøj og Skævinge.

Da det endelige forhandlingsresultat endnu ikke er kendt, anmodes der om, at formand og direktør får bemyndigelse til ændre i § 2 i vedtægten hvis resultatet af forhandlingerne nødvendiggør dette. Denne bemyndigelse sikrer, at man kan fjerne navnene på en eller flere af ansøgerkommunerne, hvis de skulle beslutte sig for at de alligevel ikke ønsker optagelse.

Derudover anmoder I/S Vestforbrænding om godkendelse af nogle justeringer og præciseringer i vedtægten. Bl.a. ønsker I/S Vestforbrænding præciseret, at selskabet har selvstændig kompetence til at fastsætte og opkræve gebyrer hos Vestforbrændings kunder. Det sker for at sikre, at I/S Vestforbrænding f.eks. har hjemmel til at opkræve gebyrer for fejlsorterede læs direkte hos kunderne.

SAGSBESKRIVELSE

Efter bemyndigelse fra bestyrelsen har I/S Vestforbrænding forhandlet med en række kommuner om optagelse som interessenter. Det drejer sig dels om fire nuværende såkaldte kontraktkommuner, som efter kontrakt får brændt deres affald på I/S Vestforbrænding: Frederiksværk, Græsted-Gilleleje, Ishøj og Skævinge kommuner. Dels drejer det sig om interessenterne i I/S VEGA (Vestegnens Genbrugs- og Affaldsselskab), som ønsker at Vestforbrænding overtager selskabets anlæg i Høje Tåstrup og at indtræde som interessenter: Der er tale om Albertslund, Vallensbæk og Høje Tåstrup kommuner. I/S VEGA ophører herefter som selvstændigt interessentskab.

Kommunerne indtræder på samme vilkår som de nuværende kommuner. D.v.s. at der betales et indskud der forholdsvis svarer til det indskud de nuværende interessenter har indbetalt ved optagelse i interessentskabet. Ifølge § 6 i den gældende vedtægt, hæfter interessenterne solidarisk og ubegrænset for de forpligtelser der påhviler selskabet. Indbyrdes hæfter interessenterne i forhold til indbyggertal. Københavns Kommune hæfter dog alene i forhold til indbyggertallet i den del af kommunen, der ligger i I/S Vestforbrændings opland.

Ved den seneste vedtægtsændring blev det fastsat, at hver interessent på generalforsamlingen har 1 stemme pr. påbegyndt 20.000 indbyggere. Det betyder, at medens hver interessent i bestyrelsen kun har en stemme, så sikrer sammensætningen af generalforsamlingen en bedre overensstemmelse mellem indbyggertal og stemmer. Med optagelse af samtlige syv nye interessenter vil der på generalforsamlingen være 51 stemmer, hvoraf Københavns Kommune har 9.

Det forventes at samtlige 7 kommuner, når forhandlingerne er tilendebragt, vil indtræde i interessentskabet. Skulle det imidlertid vise sig, at en eller flere af ansøgerkommunerne beslutter sig for, at de alligevel ikke ønsker deltagelse, anmoder I/S Vestforbrænding om, at formand og direktør bemyndiges til at ændre i § 2. Denne paragraf indeholder navnene på interessentkommunerne.

I/S Vestforbrænding ønsker endvidere at foretage ændringer i vedtægtens §§ 3, 4, 10, 12, 16 og 20.

I § 3 ønskes nyt stykke 4 som skal præcisere selskabets hjemmel til at fastsætte og opkræve gebyrer. Denne hjemmel er også indeholdt i den gældende vedtægts § 16, men I/S Vestforbrænding ønsker præciseret, at selskabet kan opkræve visse gebyrer direkte hos sine kunder. Det drejer sig om gebyrer man allerede opkræver i dag, men også om nye gebyrer, f.eks. gebyr for fejlsorterede læs. I/S Vestforbrænding har på anlægget i Glostrup, efter ønsker fra kommuner, etableret en stikprøvekontrol som skal sikre, at affald som modtages til forbrænding er korrekt sorteret. Hvis det ikke er tilfældet, skal der betales et gebyr for "svigtlæs".

Bemyndigelsen til at fastsætte og opkræve gebyrer omfatter ikke hjemmel til at opkræve det indbyggerafhængige bidrag direkte hos grundejerne. Dette gebyr vil fortsat skulle betales af kommunerne, som selv afgør hvordan gebyret opkræves hos grundejerne.

Ændringerne i § 4 stk. 1 og § 10 stk. 4, sker for at forberede en eventuel senere navneændring, således at "Vestforbrænding" i de to bestemmelser erstattes med "interessentskabet". En navneændring vil dog fortsat skulle godkendes af kommunalbestyrelserne.

Med hensyn til de øvrige rettelser henvises til vedlagte bilag 2 som er I/S Vestforbrændings bemærkninger til ændringerne og bilag 1, hvor den gældende vedtægt er anført i venstre kolonne, forslag til ændringer i midterste kolonne og bemærkninger i højre kolonne.

De gældende vedtægter er senest behandlet i Miljø- og Forsyningsudvalget den 27. august 2001 og godkendt af Borgerrepræsentationen den 20. september 2001 (BR 369/01).

I/S Vestforbrænding har sideløbende med anmodning om godkendelse af vedtægten i kommunerne, indsendt vedtægterne til godkendelse i Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Der er endnu ikke kommet svar fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

ØKONOMI

I dag hæfter Københavns Kommune i I/S Vestforbrænding med ca. 27 %. Optages der 7 nye kommuner som forventet, vil kommunens hæftelse efter 1. januar 2003 udgøre omkring 22 %.

BILAG

Bilag 1: Forslag af 18. september 2002 til ændring af I/S Vestforbrændings vedtægt.

Bilag 2: Vestforbrændings bemærkninger til forslag af 18. september 2002 til ændring af vedtægt.

Peter Elsman

/ Jens Purup

 

Til top