Renovering af hovedtransformerstation Valby Transformerstation
Renovering af hovedtransformerstation Valby Transformerstation
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 28. august 2003
BR 361/03
Renovering af hovedtransformerstation Valby Transformerstation
Renovering af hovedtransformerstation Valby
Transformerstation
Indstilling om, at der med kassemæssig dækning som anført i indstillingen meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 7,6 mio. kr. til etablering af ny 10 kV sektion på Valby Transformerstation (VAT).
(Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 7,6 mio. kr. til etablering af ny 10 kV sektion på Valby Transformerstation (VAT).
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2003
Tiltrådt.
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget
meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag
søges gennemført.
RESUME
For at imødegå havarier på Valby Transformerstations 10 kV anlæg, hvis tekniske levetid er overskredet væsentligt, foreslår Københavns Energi, at udskiftningen af 10 kV anlæggene påbegyndes.
Første trin i denne renovering består i etablering af en ny 10 kV sektion, der muliggør nedtagning af den mest kritiske komponent i det eksisterende 10 kV anlæg, nemlig transformerafbryderen for transformer 2. Udgiften hertil vurderes til 7,6 mio. kr.
Indførelse af nyt materiel vil betyde en reduktion i udgifterne til vedligehold og en forøget driftssikkerhed.
SAGSBESKRIVELSE
Københavns Energi startede etablering af 6 kV anlæg i begyndelsen af 1930'erne. Det benyttede anlæg var af fabrikatet Reyrolle. Dette fabrikat blev benyttet til KE's 6 kV-net frem til begyndelsen af 1970'erne, hvor det blev besluttet at hæve driftsspændingen til 10 kV. Dette kunne foretages uden væsentlige ændringer i Reyrolle-anlæggene. Anlæggene har således i dag en alder på op til 70 år.
Der foreligger i dag ingen egentlig metode til bestemmelse af anlæggenes restlevetid, men oliepapirisoleringen (bakelitrør, pertinaxrør), som indgår i anlæggene, har en faldende isolationsevne med tid og spænding. Energitilsynet vurderer dog, at den tekniske levetid på sådanne anlæg er 45 år.
Reservedele til anlæggene produceres ikke længere. Eneste reservemateriel, der er til rådighed er materiel fra ledige felter på stationerne, der er taget ud af brug. For de støbekapslede samleskinner er der intet reservemateriel.
Det aktuelle projekt, Valby
Transformerstation (VAT)
På 30/10 kV hovedtransformerstation VAT er 10 kV anlæggene for de tre eksisterende transformere installeret i årene 1934 og 1935 som 6 kV anlæg.
Anlægget blev i 1972 – 73 opnormeret til 10 kV. Dette skete uden væsentlige tekniske ændringer i det gamle anlæg.
Stationen består i dag af to 10 kV sektioner med tilsammen 37 felter (afgange).
Med en alder på 69 år, må den tekniske levealder for de ældste dele af 10 kV anlæggene på 30/10 kV hovedtransformerstation VAT vurderes som opbrugt.
Der var i 2001 to tilfælde af lækager i afbryderen for transformer 2, og leverandøren kan ikke længere garantere for de udførte reparationer. Ved mere omfattende fejl i afbryderen kan den pågældende transformer ikke holdes i drift, og dermed forsvinder forsyningssikkerheden i VAT's forsyningsområde, der dækker området vest for Vestre Kirkegård, syd for Frederiksberg Kommune samt nord og øst for baneterrænet for godsbanen mod Sverige. Ved eksplosionsagtigt havari er der risiko for totalhavari i den tilhørende 10 kV sektion med omfattende driftsforstyrrelser til følge.
For opretholdelse af forsyningssikkerheden samt reduktion af drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne foreslås derfor udskiftning af de eksisterende 10 kV anlæg, startende med etablering af en ny 10 kV sektion med 4 felter (afgange). En afgang i den nye sektion forbindes til transformer 2 og der etableres en ny kabelforbindelse, der forbinder sektionen med det eksisterende anlæg uden om den fejlramte afbryder for transformer 2. Herved elimineres risikoen for havari i den fejlramte afbryder.
Samtidig etableres nyt fjernstyrings- og kontrolanlæg, der vil gøre drift og overvågning mere effektiv. Når den beskrevne etablering af sektionen er gennemført og idriftsat er det akutte problem løst og der er gjort forberedelser til den resterende renovering.
Etablering og idriftsættelse af en 10 kV sektion regnes færdig i indeværende år. Arbejdet vil blive udført af private entreprenører efter udbud.
Københavns Energi vil på et senere tidspunkt søge om midler til den resterende renovering af Valby Transformerstation. Resultatet bliver en station, hvor renoveringen af 10 kV anlæggene har skabt plads til endnu en 10 kV sektion. Det er således muligt at foretage tilslutning af en 3. driftstransformer, såfremt dette bliver nødvendigt Den samlede udgift til renoveringen er vurderet til 31 mio. kr.
Miljøvurdering
Ved udførelsen af anlægsarbejderne stilles d er miljøkrav til de private entreprenører, der udfører arbejderne for Københavns Energi, herunder at der bruges materialer og materiel, som belaster miljøet mindst muligt ved brug og bortskaffelse.
Affald: Alle affaldstyper håndteres og bortskaffes i overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune.
Jord: Al overskudsjord anmeldes og
håndteres i overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune. Miljø-
og kvalitetsafdelingen hos KE bistår med anmeldelser til Miljøkontrollen af
gravearbejder.
Støj: Aktiviteterne udføres i overensstemmelse med Københavns Kommunes bestemmelser for bygge- og anlægsarbejder.
Støv: Gener, som følge af støvende aktiviteter, vil blive minimeret i videst mulig omfang.
Varmegenvinding: Der vil blive etableret genvinding af tabsvarme til rumopvarmning fra transformerne på alle stationer.
Samlet miljøvurdering: Overordnet vurderes de omhandlede anlægsaktiviteter som værende almindelige anlægsaktiviteter med ringe miljøpåvirkning. Såfremt der imod forventning konstateres forurening under gravearbejderne, vil Miljøkontrollen blive underrettet.
Økonomi
Udgiften til renoveringen er budgetteret til (prisniveau april 2003, ekskl. moms):
Nye elektriske anlæg, inkl. bygningsændringer 4.300.000 kr.
Omlægning af 10 kV kabler 2.000.000 kr.
Projektering, tilsyn og idriftsættelse 1.100.000 kr.
Diverse uforudsete
udgifter 200.000
kr.
Etablering
af 10 kV sektion, i alt: 7.600.000
kr.
Udgiften forventes afholdt i indeværende år.
Der kan anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2003 på 7,6 mio. kr. på investeringsplanens konto 01.22.02.3.45 VAT, udskiftning af afbrydere.
Udgiften til færdiggørelse af renoveringen forventes at andrage yderligere 23,4 mio. kr. og vil blive søgt optaget i investeringsoversigten snarest muligt med samme benævnelse som i denne ansøgning. Projektet er ikke indarbejdet i budget 2004 og vil således tidligst kunne påbegyndes i 2005. Miljø- og Forsyningsudvalget vil senere få forelagt indstilling herom.
Peter Elsman
Niels
Juul Jensen