Mødedato: 28.05.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om tomgangsforbud

Indstilling

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om et forsøg med skilte på udvalgte steder, der informerer om tomgangsforbud, som beskrevet nedenfor i motiveringen. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling inden udgangen af september 2015.

(Stillet af Dansk Folkeparti)

MOTIVERING

I Sverige har man sat skilte op, hvorpå der står "Max. 1 minuts tomgang".

København vedtog i marts 1990 det såkaldte tomgangsregulativ, som siger, at det er ulovligt at lade bilen køre i tomgang i mere end et minut. Det er en politimæssig opgave, at holde øje med at dette overholdes, og der er bødestraf på 500 kr. ved overtrædelse. Men vi ved alle, at politiet har vigtigere opgaver, de skal løse. I 2012 var der i København en infokampagne, om at bilen max. må holde i tomgang i et minut. Siden har der ikke været infokampagner herom. I infokampagnen fra 2012 fremgik det, at undersøgelser viser, at en moderne bil der holder stille, bruger mellem en halv og en hel liter benzin i timen. Dette svarer til at køre mellem 9-15 kilometer. Så en taxa, der har motoren i ulovlig tomgang en time om dagen, koster nemt 3.000 kr. på et år i brændstof.

Selvfølgelig er der også undtagelser fra reglen, for eksempel er tomgang tilladt ved kø i trafikken.

Forslagsstillerne synes, at det er en god ide med skilte, der informerer om, at det er ulovligt med mere end 1 minuts tomgang, og vil i første omgang foreslå, at der laves et forsøg med disse skilte.

Forslagsstillerne ønsker derfor, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde et forslag til politisk behandling om et forsøg med skilte på udvalgte steder, der informerer om tomgangsforbud.

Af forslaget skal det fremgå:

  • Hvilke udvalgte steder Teknik- og Miljøforvaltningen mener, at det vil give god mening at sætte disse forsøgsskilte op, og hvorfor det netop er disse frem for andre steder, som anbefales.
  • Hvor lang en periode Teknik- og Miljøforvaltningen vil anbefale forsøget skal vare.
  • Hvordan Teknik- og Miljøforvaltningen ved målinger før og efter forsøgsskiltningen kan dokumentere, om forsøget har haft en gavnlig effekt eller ej.
  • En faglig vurdering fra Teknik- og Miljøforvaltningen af hvad effekten skal op på, for at det samfundsøkonomisk kan svare sig at gøre en skiltning permanent (de samfundsøkonomiske fordele vurderet overfor udgifterne ved at sætte skilte op i hele København).
  • Hvad Teknik- og Miljøforvaltningen i øvrigt mener, vil være relevant at undersøge i en evaluering af forsøget.
  • Hvad det vil koste at etablere dette omtalte forsøg inklusiv målinger og evaluering.
  • Hvorledes forsøget kan finansieres.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. maj 2015

 

Medlemsforslaget blev vedtaget med 45 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, V og Ø.

Imod stemte: C og I.

 

 

 

Til top