Medlemsforslag om stop for køb af varer fra ulovlige israelske bosættelser
Indstilling
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at ingen led i Københavns Kommune må indkøbe varer fra de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden,
- at Økonomiforvaltningen pålægges at udarbejde et forslag til politisk behandling om, hvorledes det indarbejdes i indkøbspolitikken, at ingen led i Københavns Kommune må indkøbe varer fra de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling inden udgangen af september 2015.
(Stillet af Socialistisk Folkeparti)
MOTIVERING
I 2012 var SF medforslagsstiller på et forslag om, at Københavns Kommune skulle stoppe køb af varer fra de ulovlige israelske bosættelser. Forslaget blev dengang afvist, da Økonomiforvaltningen og Udenrigsministeriet vurderede, at forslaget var i strid med grundlæggende udbudsretlige principper samt at en kommune ikke uden særlig lovhjemmel kan boykotte varer, produkter og virksomheder fra et andet land eller område. Indenrigsministeriet er i mellemtiden kommet med en anden vurdering, og det er derfor nu muligt for Borgerrepræsentationen at gennemføre målet om at Københavns Kommune ikke støtter de ulovlige bosættelser gennem køb af deres varer.
Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard slog således i sit svar til Folketingets Kommunaludvalg d. 26. november 2014 fast, at det ”efter ministeriets opfattelse lægges til grund, at kommuner ikke er afskåret fra i deres indkøbspolitik at fastsætte, at de ikke indkøber varer fra besatte områder på Vestbredden”. Ministerens svar er vedlagt som bilag til dette medlemsforslag.
SF ønsker på den baggrund at genfremsætte et forslag om, at Borgerrepræsentationen beslutter, at Københavns Kommune i alle led skal afholde sig fra at købe varer fra de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden.
SF henviser til, at vi i Københavns Kommune allerede i kraft af vores etiske investeringspolitik afholder os fra at investere i selskaber, der er aktive i bosættelsesområderne. Denne politik mener vi ligeledes bør gælde for indkøb af varer i kommunen. At de israelske bosættelser er i strid med folkeretten, og at de er en stor forhindring for en fredsløsning i området, er EU's såvel som den danske regerings officielle politik. SF henviser endvidere til følgende passage i folketingsvedtagelsen om EU, Israel og Vestbredden (V13), som alle Folketingets partier med undtagelse af Dansk Folkeparti vedtog d. 23. januar 2014: ”at israelske bosættelser ikke gennem aftaler mellem Israel og EU eller gennem danske offentlige eller private engagementer får legitimeret deres eksistens eller forbedrede økonomiske muligheder”. Folketingsvedtagelsen er ligeledes vedlagt som bilag til medlemsforslaget.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. maj 2015
Et forslag fra Socialdemokraterne om at henvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget blev vedtaget med 35 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I, O og V.
Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne opfordrer til, at det i forbindelse med udvalgsbehandlingen undersøges, om Folketinget har behandlet og vedtaget indstillinger, der svarer til Folketingsvedtagelsen ”V 13 Om EU, Israel og Vestbredden” for så vidt angår Iran, Syrien, Saudi Arabien, Rusland, Qatar og Kina. Således, at det med henvisning til disse eventuelle vedtagelser i Folketinget, i udvalgsbehandlingen også kan antages og derfor indarbejdes i indkøbspolitikken, at København ikke er afskåret fra i deres indkøbspolitik at fastsætte, at København ikke indkøber varer fra enkelte eller flere af de ovennævnte lande.”