Anlægsbevilling til projektering af udbygning af Bellahøj Skole
Indstilling
Indstilling om,
- at der gives anlægsbevilling på 10,4 mio. kr i årene 2015-2016 til projektering af udvidelsesprojekt for Bellahøj Skole. Borgerrepræsentationen godkendte den 30. april 2015 yderligere finansiering i overførselssagen 2014-2015.
Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.
Det bemærkes, at resultatet af de i Børne- og Ungdomsforvaltningen gennemførte analyser på kapacitetsområdet med henblik på nedbringelse af anlægsudgifter, i videst muligt omfang bør indgå i arbejdet med udbygning af Bellahøj Skole, og at det forudsættes, at projektet fortsat følger den oprindelige tidsplan.
Det bemærkes endvidere, at der i forbindelse med aftale om Overførselssagen 2014-15 er afsat 20,4 mio. kr. til nedgravning af gymnastiksale og til de ekstra kvadratmeter i forhold til det oprindelige idéoplæg. Indstillingen om Overførselssagen 2014-15 blev godkendt af Økonomiudvalget den 21. april 2015 og af Borgerrepræsentationen den 30. april 2015.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
På baggrund af det voksende antal børn i Københavns Kommune skal en række skoler i de kommende år udbygges med ekstra skolespor og fritidspladser. I budget 2015 blev det derfor bl.a. besluttet at igangsætte en udbygning af Bellahøj Skole med 1 spor og 112 fritidspladser til en 4-sporet skole i indskoling og mellemtrin (0.-6. årgang) samt med et 5. idrætsspor i udskolingen (7.-9. årgang). Der søges nu om anlægsbevilling til opstart af projektering af udbygningen, jf. kortbilag.Der er på nuværende tidspunkt igangsat udbygninger af 24 nye spor, herunder tre helt nye skoler. Herefter viser behovsprognosen, at der er behov for yderligere 13 spor frem til 2024 (behovet revideres med ny prognose medio 2015). Forvaltningen forventer på den baggrund at foreslå en igangsættelse af nybyggeri og udbygning af yderligere skoler til budgetforhandlingerne 2016.
Løsning
ProjektbeskrivelseBørne- og Ungdomsforvaltningen har i foråret 2014 i samarbejde med Københavns Ejendomme og et eksternt rådgiverfirma udarbejdet et idéoplæg for Bellahøj Skole. Idéoplæggets formål var at afdække de konkrete udbygningsmuligheder på skolen, herunder en budgettering af anlægsudgifterne for hvert enkelt udbygningsscenarie. Idéoplægget har taget udgangspunkt i 'Funktionskrav for skoler og KKFO/FH' (BR 18.09.2014), men er alene en volumen- og funktionsundersøgelse med henblik på at afdække mulighederne for udvidelse, mens de konkrete løsningsforslag til udbygning af skolen vil blive udarbejdet i samarbejde med byggeudvalget.
Borgerrepræsentationen besluttede den 13. oktober 2013, at der ved ny-, udbygning og renovering af folkeskoler skal undersøges for muligheden for etablering af en skoleidrætshal. Derfor blev der som en del af budgetnotatet om udbygning af skolen udarbejdet tillægsscenarier om samtidig etablering af hhv. en mindre og en stor idrætshal som selvstændige enheder uden sammenbygning med den eksisterende skole.
I budget 2015 blev der dog ikke fundet finansiering til en idrætshal, og den 22. januar 2015 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget derfor, at Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) skulle udarbejde en prioriteret liste med mulige skoleidrætshaller med henblik på, at hallen kan indgå i forhandlingerne om overførselssagen 2014-15. Etablering af en 1600 m2 idrætshal (2000 m2 brutto) ved Bellahøj Skole står på listen som prioritet 1. Hvis midlerne afsættes, vil projektering af skoleudbygningen blive samtænkt med projektering af idrætshallen. Dette er nødvendigt, da opførelsen af en skoleidrætshal betyder, at der ikke skal etableres idrætssale i forbindelse med skolebyggeriet.
Yderligere har det vist sig, at budgettet i idéoplægget for kapacitetsudvidelsen ikke er dækkende, idet budgettet er beregnet på for få kvadratmeter, og udgifter til nedgravning og tilgængelighed af idrætssalene ikke er indeholdt. Som en del af udvidelsen etableres 2 nye idrætssale med omklædningsfaciliteter på i alt 1000 m2 bruttoareal. I Idéoplæggets budget er kun indeholdt 800 m2. Der mangler således budget til de resterende 200 m2. ByK har beregnet budgetbehovet for dette til 6,9 mio. kr.
Derudover vurderer ByK, at nedgravning af ny idrætssalsbygning kan blive aktuel. Nedgravningen er foreslået i idéoplægget, men udgifter er ikke indeholdt i budgettet. TMF vurderer, at en ny idrætssalsbygning i området vil kræve en ny lokalplan, samt at en delvis nedgravning af bygningen vil blive vurderet som nødvendig af hensyn til indpasningen i et naturskønt område samt til de omkringliggende bebyggelser. ByK har beregnet budgetbehovet for nedgravning inkl. bortskaffelse af jord til 13,5 mio. kr. Det samlede behov for yderligere budgetmidler til udvidelsen er dermed 20,4 mio. kr.
BUF har fremsat ønske om finansiering af merbehovet i overførselssagen 2014-2015, men såfremt den manglende finansiering ikke bevilliges, vil det få konsekvenser for byggesagen, som ikke kan gennemføres med så væsentlig og kendt underfinansiering.
Brugerinddragelse
I henhold til Børne- og Ungdomsforvaltningens model for brugerinvolvering ved anlægssager opstartes sagen med, at skolen formulerer eller reviderer skolens pædagogiske grundlag. Denne proces gennemføres i 1. kvartal 2015 med deltagelse af personale fra skole og evt. øvrige interessenter med pædagogisk-faglige kompetencer. Formålet med denne proces er at få udarbejdet et nyt eller revideret pædagogisk grundlag for skolens fremtidige arbejde med børnene. Det pædagogiske grundlag er ikke et byggefagligt dokument, men udgør grundlaget for det videre arbejde med udvidelsesprojektet.
Det pædagogiske grundlag for fritidstilbud beliggende på Bellahøj Skole, eller som en del af Fremtidens Fritidstilbud for Bellahøj Skole formuleres efter beslutningerne om Fremtidens Fritidstilbud på BUU mødet den 20.5.2015.
Byggeudvalget nedsættes og opstartes i maj/juni 2015, når der er indgået kontrakt med eksterne rådgivere. Byggeudvalget består af repræsentanter fra skole og fritidstilbud, hvor det sikres, at arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant(er) er repræsenteret. Herudover inddrages forældre og elever i byggeudvalget. Endelig medvirker projektledere fra henholdsvis BUF og ByK samt eksterne rådgivere. Udtalelse fra skolebestyrelse og forældreråd/bestyrelse vil foreligge, når udvalget får forelagt indstilling om anlægsbevilling til udbygning af skolen.
Tidsplan
ByK forventer at have indgået kontrakt med eksterne rådgivere i maj 2015, hvorefter arbejdet i byggeudvalget igangsættes. Efter udarbejdelse af projektforslag primo 2016 vil indstilling om anlægsbevilling til selve byggearbejderne blive forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget.
Sagen fremlægges sideløbende med forhandlingerne om overførselssagen for ikke at forsinke sagen yderligere. Sagen behandles i BR den 28. maj 2015. Konsekvensen for kapacitetsudvidelsen af Bellahøj Skole hvad angår tid, projekt mv., hvis ikke der gives yderligere budgetmidler i overførelsessagen 2014-15, vurderes af ByK at være, at programmeringen af projektet ændres og at dele af kapacitetsudvidelsen udsættes, til der findes finansiering til den fulde kapacitetsudvidelse. Omprogrammeringen vil få konsekvens for tidsplanen og vil samlet set forøge anlægsudgifterne.
Høringssvar fra Byggeri København
Indstillingen har været i høring hos ByK. Høringssvaret (bilag 2) giver ikke anledning til bemærkninger ud over de ovenfor nævnte.
Praktikpladser
Der kan beskæftiges praktikanter på opgaven. Antal opgives i indstilling om anlægsbevilling, som fremlægges i foråret 2016.
Økonomi
I budget 2015 blev der afsat 135,3 mio. kr. (2015 p/l) til udvidelse af Bellahøj Skole med 1 spor inkl. 112 fritidspladser til en 4-sporet skole i indskoling og mellemtrin (0.-6. spor) samt med et 5. idrætsspor i udskolingen (7.-9. årgang). Af de 135,3 mio. kr. indgår 5,9 mio. kr. i en ekstra bygherrereserve, der er placeret under ØU. Bygherrereserven er på 11,2 mio. kr. og dækker, udover Bellahøj Skole, også udvidelsen af Oehlenschlægersgades Skole, som der ligeledes blev afsat anlægsmidler til i budget 2015.
Det en forudsætning for det aktuelle projekt, at der afsættes yderligere 20,4 mio. kr. i overførselssagen 2014/15.
Projekteringsbevillingen til Bellahøj Skole på 10,4 mio. kr. finansieres af de 129,4 mio. kr., der er placeret i BUU’s budget.
Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 1.
Videre proces
Efter godkendelse i Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.Idet BUF's ønske til overførselssagen 2014-15 om finansiering af de manglende kvadratmetre og nedgravning af idrætssalsbygningen blev imødekommet, fortsætter projektet som planlagt.
Else Sommer /Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
- at der gives anlægsbevilling på 10,4 mio. kr i årene 2015-2016 til projektering af udvidelsesprojekt for Bellahøj Skole under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen endeligt godkender yderligere finansiering i overførselssagen 2014-2015
Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 8. april 2015
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Det bemærkes, at resultatet af de i Børne- og Ungdomsforvaltningen gennemførte analyser på kapacitetsområdet med henblik på nedbringelse af anlægsudgifter, i videst muligt omfang bør indgå i arbejdet med udbygning af Bellahøj Skole, og at det forudsættes, at projektet fortsat følger den oprindelige tidsplan.
Det bemærkes endvidere, at der i forbindelse med aftale om Overførselssagen 2014-15 er afsat 20,4 mio. kr. til nedgravning af gymnastiksale og til de ekstra kvadratmeter i forhold til det oprindelige idéoplæg. Indstillingen om Overførselssagen 2014-15 blev godkendt af Økonomiudvalget den 21. april 2015 og af Borgerrepræsentationen den 30. april 2015.
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. maj 2015
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.