Godkendelse af to almene ungdomsboligprojekter på Bispebjerg og Østerbro
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til to almene ungdomsboligprojekter i Bispebjerg og på Østerbro, som opfølgning på Borgerrepræsentationens beslutninger om udbud af kommunal grundkapital i maj 2014.
Indstilling
Indstilling om,
- at opførelse af to almene boligprojekter med i alt 175 almene ungdomsboliger i Bispebjerg og på Østerbro i overensstemmelse med bilag 1 godkendes,
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele tilsagn om kommunal støtte til de valgte bygherrer i form af grundkapitallån på 10 % af anskaffelsessummen, svarende til i alt op til 18,1 mio. kr. De 18,1 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter i 2015, jf. økonomiafsnittet,
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele garanti for realkreditlån på op til 135 mio. kr. til projekterne,
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende de endelige ungdomsboligprojekter og anskaffelsessummer, under forudsætning af, at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen udbød i oktober 2014 kommunal grundkapital afsat i henholdsvis Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) og Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø).Grundkapitalen er udbudt i to runder med frist for aflevering af boligprojekter henholdsvis den 20. oktober 2014 og den 6. januar 2015.
Denne indstilling vedrører første runde. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til to af de indsendte projekter.
Løsning
Det overordnede formål med udbud af grundkapital er at få opført almene familie- og ungdomsboliger til en rimelig husleje i en høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet med fokus på social og miljømæssig bæredygtighed. De indkomne tilbud er vurderet af et bedømmelsesudvalg med repræsentanter fra Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Tilbuddene er bedømt ud fra en række kriterier, der knytter sig til følgende fem overordnede målsætninger: Arkitektur og bokvalitet; boligudgift og økonomi; energi og bæredygtighed; placering og samspil med byen samt små og mindre, billige boliger.
Kommunen modtog i den første udbudsrunde i alt ni projekter, hvoraf bedømmelsesudvalget anbefaler, at fire projekter modtager kommunal støtte. To projekter i kvarteret ved Bella Center blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 11. december 2014. De to øvrige projekter i Bispebjerg (projekt 1) og Østerbro (projekt 2) skal Borgerrepræsentationen med denne indstilling tage stilling til. Af bilag 1 fremgår bedømmelsesudvalgets bemærkninger til projekterne. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler på baggrund heraf, at de to indsendte tilbud accepteres, hvilket vil muliggøre opførelse af 175 ungdomsboliger.
De to ungdomsboligprojekter er på hver sin måde tilpasset stedet de opføres, og vil bidrage til virkeliggørelsen af kommunes ungdomsboligpolitiske målsætninger.
Herudover har bedømmelsesudvalget udvalgt fire projekter (bilag 2), der kræver en videre bearbejdning og vil derfor indgå i et individuelt forløb mellem boligorganisation, rådgiver og forvaltning. De tilrettede projekter vil efterfølgende blive forelagt Borgerrepræsentationen, hvis bedømmelsesudvalget finder de tilrettede projekter egnede.
Bilag 1 og 2 er fortroligt frem til vedtagelse i Borgerrepræsentationen, jf. forvaltningsloven § 27, stk. 4, nr. 3, af hensyn til det offentliges forretningsvirksomhed.
Yderligere bearbejdning før gennemførelse
Efter denne godkendelse vil der være en proces mellem forvaltningen og boligorganisationen, hvor projekterne bearbejdes yderligere for at leve op til den arkitektoniske, boligmæssige og miljømæssige standard, som kommunen ønsker. Det skal endvidere dokumenteres, at udbud for det almene byggeri sker efter gældende udbudsregler.
I projektet i Bispebjerg bygges på en smal matrikel, hvor lokalplanen bl.a. kræver en randbebyggelse. Tillige har bedømmelsesudvalget vægtet, at der indrettes et fælleslokale i stueetagen. Samlet betyder det, at der af tekniske årsager vil ske en mindre overskridelse af målsætningen fra udbudsmaterialet om en gennemsnitlig ungdomsboligstørrelse på maksimalt 35 m2 brutto.
I projektet på Østerbro betyder den markante nye bygning og den ændrede anvendelse i den eksisterende skolebygning, at der skal udarbejdes en lokalplan for at muliggøre projektet.
Disse forhold kan medføre, at projekterne ikke kan realiseres.Økonomi
Med denne indstilling forelægges de to projekter i Bispebjerg og på Østerbro med kommunal grundkapitallån for i alt 18,1 mio. kr. (inkl. 5 % til reguleringer). Hermed resterer 223,4 mio. kr. til udmøntning fra Budget 2015. kr. til almene boliger. Se bilag 1 for status for forbrug og afsatte midler 2014-2015.
Kommunens grundkapitallån
Grundkapitallånene er finansieret af budgetmidler afsat i budgetterne 2014-15 og afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.24.5 (Indskud i Landsbyggefonden) jf. nedenstående tabel:
Udvalg |
Aktivitet/projekt |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2015 p/l) |
|
År 2015 |
I alt |
||||
TMU |
Grundkapitallån til ungdomsboliger |
Finansposter |
8.32.24.5 |
18.100 |
18.100 |
I alt |
- |
- |
- |
18.100 |
18.100 |
Økonomien i projekterne fremgår af bilag 1.
Kommunens garantiforpligtelse
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at garantien maksimalt vil udgøre op til 135 mio. kr. for de to tilbud. Kommunale garantier er eventualforpligtelser, der ikke i sig selv medfører kommunale udgifter.
Årlige kommunale udgifter
I overførselssagen 2013-2014 (BR beslutning 8.5 2014) besluttet af parterne A, B, F, O, Ø samt i Budget 2014 (BR beslutning 3.10.2013) besluttet af samme parter er der afsat midler til de afledte udgifter til ungdomsboligbidrag og grundskyldstilskud i forbindelse med nybyggerier af almene ungdomsboliger.
De årlige kommunale udgifter til ungdomsboligbidrag til de indstillede 175 ungdomsboliger forventes fremover at udgøre ca. 230.000 kr. (2015-priser). Udgiften er lovpligtig.
Det er endvidere fast praksis, at kommunen med hjemmel i almenboliglovgivning hvert år yder et tilskud, der svarer til størrelsen af den kommunale grundskyld, som boligerne betaler. Den årlige grundskyld for de 175 ungdomsboliger forventes fremover at udgøre maksimalt ca. 700.000 kr. (2015-priser).
Videre proces
Når Borgerrepræsentationens beslutning foreligger, vil Teknik- og Miljøforvaltningen orientere alle tilbudsgiverne om beslutningen og igangsætte udarbejdelsen af et forslag til lokalplan til projekt 2. Teknik- og Miljøforvaltningen vil meddele tilsagn til de accepterede projekter, når projekterne opfylder kravene hertil. Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt de konkrete garantier til godkendelse.
Pernille Andersen / Torben Gleesborg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende opførelse af to almene boligprojekter med i alt 175 almene ungdomsboliger i Bispebjerg og på Østerbro i overensstemmelse med bilag 1.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele tilsagn om kommunal støtte til de valgte bygherrer i form af grundkapitallån på 10 % af anskaffelsessummen svarende til i alt op til 18,1 mio. kr. De 18,1 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter i 2015, jf. økonomiafsnittet.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele garanti for realkreditlån på op til 135 mio. kr. til projekterne.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende de endelige ungdomsboligprojekter og anskaffelsessummer, under forudsætning af, at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 13. april 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. maj 2015
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.